Juhtkiri: Haapsalu kaubamärk

Lääne Elu

info@le.ee


Reedel Eestit külastanud Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde kandis kõigil siinsetele kohtumistel ja esinemistel samal päeval Eesti Pangalt kingituseks saadud Haapsalu salli. Tõsi, ta ei teinud seda traditsioonilisel moel, vaid üle ühe õla langevana.

Tähelepanuväärne pole praegusel juhul see, et Haapsalu salli kandis Lagarde, vaid see, et Haapsalu sallist on saanud Eesti riigi üks esinduskingitusi. Neid kroonitud päid, presidente ja presidendiprouasid, peaministreid, rokkstaare ja sportlasi, kes on Haapsalu salli kingiks saanud ja seda kandnud, pole juba ammu võimalik ühe ega ka kahe käe sõrmedel kokku lugeda. Mis veel olulisem – need tuntud inimestele kingitud sallid pole tulnud kusagilt pealinna peenetest käsitöökodadest, vaid nende mustrid on välja mõelnud ja sallid valmis kudunud meie oma Haapsalu käsitöömeistrid.

Haapsalu salli võidukäik viimastel aastatel näitab, kui tohutu töö on siinsed käsitöömeistrid ja pitsikeskus salli populaarsuse tõstmiseks ära teinud. Haapsalu salli kootakse ja kantakse uhkusega. Kusjuures see pole pelgalt vanemate prouade pärusmaa, vaid sallikudumine ja ka kandmine on populaarne ka noorte seas. Ilmunud on mitu raamatut ja mustrivihikut, kust igaüks, kes vähegi soovib, sallikudumiseks inspiratsiooni saab.

Igal juhul on praegustel käsitöömeistritel Haapsalu salli propageerimine õnnestunud tunduvalt paremini kui nende eelkäijatel 1930. aastatel, kui haapsallased saatsid toonase linnapea Hans Alveri eestvõttel Haapsalu salli Ameerikasse kolinud Rootsi filmistaarile Greta Garbole lootuses, et filmitäht hakkab seda Hollywoodis kandma ja kasvatab sellega salli populaarsust. Kas Garbo salli ka kunagi kandis, pole teada, kuid teada on, et üldiselt eelistas filmitäht privaatsust ja vältis avalikke üritusi.

Läks Garboga, nagu läks, aga igal juhul on Haapsalu sall ilus, elegantne ja väärtuslik kingitus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Oli kuni kuuekümnendatini,kui ehitati sinna kõigatagumisse Tagalahe soppi puhastusseadmed,Haapsalu ravimuda.Nüüd on Haapsalu sall sest muda kasutamine on eluohtlik ja seda keegi enam täna siit ei ammuta !

Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

Jah, kahju, et linnaisad oma valeotsustega kõik ära rikuvad 🙁
Kole peatänav, remondis või auklikud kõrvaltänavad, vaesed linnaelanikud 🙁

muda
1 aasta tagasi

pärast käisid siin kõik vene tsaarid, alates peeter suurest

on hoopiski
1 aasta tagasi

ravimuda

arvamus
1 aasta tagasi
Reply to  on hoopiski

Ja kus seda muda klassikalisel viisil raviks praegu saab. Udupeen Hestia pakub üksikute kehaosade kerget massazi mudaga, maksab palju aga kasu tõesti haigetele lihastele ja liigestele sellest pole , silub natuke nahka ja ongi kogu kasu
Veel peab aru saama, et muda kvaliteet pole ka kindlasti enam see, mis Peetri aegadel–mõelda vaid kui palju rohkem on merevesi reostunud, ega siis muda saa olla sellest puutumata

kvaliteet
1 aasta tagasi
Reply to  arvamus

vastupidi, sinna on lisandunud terve mendelejevi tabel