Valitsus kiitis heaks elektri universaalteenuse eelnõu (täiendatud kl 12.04)

BNS

Risti alajaam. Foto: Elektrilevi

Risti alajaam. Foto: Elektrilevi

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks elektrituru reformi eelnõu, millega pannakse riigiettevõttele Eesti Energia kohustus müüa alates selle aasta oktoobrist kuni 2026. aasta 30. aprillini elektrit Eesti kodutarbijatele ja kõigile elektri edasimüüjatele ka universaalteenusena.

Kuna tegemist on ajakriitilise reformiga, taotleb valitsus riigikogu juhatuselt erakorralise istungjärgu kokku kutsumist 31. augustiks enne parlamendi sügisistungjärgu algust.

Eelnõu kohaselt sätestatakse alused universaalteenuse raames ostetava elektrienergia tootmishinna kooskõlastamiseks, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. Eelnõu ei sätesta seega universaalteenuse hinda, vaid paneb paika hinnakujunduse põhimõtted. Universaalteenuse hind selgub plaani järgi septembri keskpaigas, kui seaduse muudatused on vastu võetud ja konkurentsiamet pärast kooskõlastusprotsessi elektrimüüjatega hinna määrab.

Hinna määramisel peab konkurentsiamet võtma arvesse elektri tootmiskulusid ja elektritootja mõistlikku kasumit. Elektrimüüja võib juurde arvestada müügikulud.

Ka teised elektrimüüjad võivad oma klientidele universaalteenust pakkuda ning nad saavad õiguse osta selleks vajamineva elektri riigi elektritootjalt.

Kodutarbijad, kes on varasemalt sõlminud elektrienergia lepingu, saavad universaalteenusele üle minna ilma kehtiva lepingu lõpetamise leppetrahvita. Universaalteenusest saab tarbija igal hetkel välja astuda.

Universaalteenuse hind hakkab automaatselt kehtima ka kõigi praegu üldteenust kasutavate kodutarbijate jaoks. See tähendab inimeste jaoks, kes pole seni elektrienergia ostulepingut sõlminud ja tarbivad seetõttu börsielektrit.

Valitsus toonitas, et universaalteenus ei ole mõeldud tasuta või ülisoodsa elektri pakkumiseks, vaid tegemist on riigipoolse valikmeetmega, mis peaks aitama inimesi tuleva talve vaates ja tagama selle, et ei tuleks maksta elektri tipuhindasid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maamees
1 aasta tagasi

Ja olemegi päästetud! Elagu Kallaste võim, igavesti!

Hea Okkupant
1 aasta tagasi

Küsimus miks on Soomes elekter 30 korda odavam?
Ja teine – Eestis, mis on tähtsam – Seadus, või hunniku ärimeeste huvid?

Kristi
1 aasta tagasi

Tuleb hakata elektrit varastama

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Puust ja punaseks,kui mingi asi on rahva oma siis rahval selle kamadamiseks õigus puudub ! Aitame kõiki,toetame kõiki,võitleme igal pool maailmas inimõiguste eest aga omad inimesed ??
Kes viriseb on putinist,kremli kasulik idioot ja muidu riigivaenlane kelle vastu tuleb nüüd,kui punamonumentideaga saame ühele poole,hakata võitlema !

Guido
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

õnneks pole ekreiidid valitsuses, siis poleks üldse elektrit.

merkel
1 aasta tagasi
Reply to  Guido

önneks pole teil ka aatomi elektijaamu, muidu oleks need ammu lammutatud ja istuksite jätkuvalt pimedas

miks
1 aasta tagasi

siis meile, kogu rahvale kuuluvat riigiettevõtet ei kasutata hetkel rahva elujärje hoidmiseks , vaid ikka rahva lüpsmiseks, ehkki vähemas mahus, selgub , et see valitsus hoolitseb millegi muu eest, hädaga, et neid minema ei löödaks, teevad siis peenhäälestust

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  miks

Ikka kasutatakse rahva elujärje hoidmiseks. Raha võetakse EE-st dividendidena välja ning jagatakse erinevate toetuste näol ringiga rahvale tagasi.

paistab
1 aasta tagasi

et lõpuks otsustab kõike ikka eesti energia-kulud, kasum jne…. kahtlane värk.

otsustab
1 aasta tagasi
Reply to  paistab

palju raha kõrvale küveldatakse , jordaania, enerif, utah, õlivabrik