Roger Tibar: milleks volikogu liikmele tasu?

Haapsalu linnavolikogu liige Roger Tibar (Reformierakond). Foto: Malle-Liisa Raigla

Sel reedel on Haapsalu linnavolikogu istung, mille üks päevakorrapunkt on liikmetele volikogust osavõtutasu ja hüvitiste maksmise kord.

Lühidalt kokku võttes tahetakse volikogu liikmete tasu tõsta 50 euro võrra, seniselt 200 eurolt 250 eurole. Lisaks tahetakse hakata tasu maksma komisjoni aseesimeestele (neid on viis) ja fraktsiooni aseesimeestele (kaks). Seni aseesimehed tasu ei saanud, seega tõuseks nende tasu 200 eurolt 300 eurole. Läbipaistvuse huvides toon lugeja jaoks välja ka, et volikogu esimehe tasu on 1500 eurot ja volikogu aseesimehe tasu 400 eurot kuus. See, kui kõrge on „õiglane“ tasu, on igaühe mõelda ja arvata. Küll aga võiks mõelda, kas ja miks üldse tuleks volikogu liikmele tasu maksta ning mille tarbeks võiks tasu tõstmiseks mõeldud raha kasutada.

Volikogu liige on läbinud valimiskadalipu – mõni on näinud rohkem vaeva, mõni liugleb vana rasva peal. Valimisnimekiri või üksikkandidaat on teinud piisavalt hea tulemuse, et saada koht volikogus. Algab töö volikogu komisjonides, enese kurssi viimine linna käekäiguga, soovituste ja ettepanekute tegemine, linna arengusse panustamine. On ehk koht volikogus juba piisav tasu? Ehk peaks kompenseerima ainult transpordi või lähetusega kaasnevaid kulusid?

Mina isiklikult näen, et see 100, 200 või 250 eurot kuus on küll tore tasu, kuid selle pärast ei tulda volikokku (ma loodan). Küll aga kukub praegune eelnõu kentsakalt välja veel seetõttu, et volikogu esimehe ettepanekul tõstetakse oma koosseisu tasusid „keset hooaega“. Tasu reguleerimine järgmiseks koosseisuks on üks võimalus, mida tihtipeale kasutatakse, kuid hääletada selle poolt, et palun tõstke minu tasu… jäägu see siis iga volikogu liikme südametunnistusele.

Räägime korraks ka arvudest. Tasude tõstmise aastane kulu koos maksudega on veidi üle 20 000 euro. Tegemist on märkimisväärse summaga, mille panustamine linna hüvanguks tooks suuremat mõju kui linnavolinike taskus. Näiteks lisaraha kaasavasse eelarvesse, et rahastada senisest rohkem projekte. Või korraldada äkki mõni välkvoor, et suvel lisaks aina enam kasutust leidvale tantsupaviljonile anda linnakodanikele võimalus mõelda uutele lahendustele promenaadi piirkonnas. See võib olla ka omaosalus nüüdisaegse välijõulinnaku loomiseks, kui see teha ühes huvitatud ettevõtjatega. Suviseks ajaks lossiplatsi sulgemine autodele ning sinna püsivate istumiskohtade ja minilava paigutamine, et anda kohalikele tegijatele võimalus teha rohkem väliüritusi. Võimalusi on mitmeid.

Olles aga realist – kui mõnel lugejal tekitasid minu mõtted äratundmist või neil on täiendavaid ettepanekuid, siis koalitsioonil on Haapsalu volikogus 20 kohta, linnapeal on nendest 15. Võin kirjutada artikleid, aga see ei muuda seda, mida volikogus otsustatakse. Hea Lääne Elu lugeja, kutsun sind üles ka oma mõtteid arvamusartiklitena jagama. Üheskoos kujundame Haapsalu tulevikku!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ettepanek
2 aastat tagasi

Kuna linnavolinik Tibar puudub tihti volikogu istungitelt, siis tundub tõesti mõistlik tal ka tasu mitte vastu võtta.

To ettepanek
2 aastat tagasi
Reply to  Ettepanek

Minu teada saabki KOV volikogudes raha ainult kohal käidud kordade eest. See pole nagu riigikogus, kus vahet pole, kas käid seal või mitte; raha saad ikka.

Vasja
2 aastat tagasi
Reply to  To ettepanek

Haapsalus ei peeta kohal käimise arvestust hüvituse saamiseks. Võib vabalt puududa.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Kes vastutab?! MA KÜSIN, KES VASTUTAB?!

Äkitsi
2 aastat tagasi

Valija!?

Vambola
2 aastat tagasi

milleks see Tibar on vajalik?

argumendid
2 aastat tagasi

Kui tehakse tööd, on õiglane saada ka tasu. Et liikmed tööd ei tee – sellega ma ka ei nõustu. Ju ikka tehakse. Kellele see tasu ülearune tundub, võib sellest alati loobuda. heategevuseks näiteks. Kõigilt tasu ära võttes, saaksime järgmine kord volikogusse luuserid, kel nokk taeva poole ainult trähtsusest ja ei mingit otsustamisoskust.

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  argumendid

Kummaline “argument”… , et siis saadav rahasumma aitab otsustada???

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Siit tulebki hästi välja, et tegelikult esindatakse seal ju huvisid, küsimus on ainult- kelle huvisid? Kas linnakodanike huvides on, et teda eelarverahaga kompenseeritav kodanik esindab? Kas mõjutab see kuidagi töökvaliteeti või on tegemist “kümnisega ustavuse eest”?

To imelik
2 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Seal esindatakse neid huvisid, mida valimiskampaania lubadustes lubati. Pandi ju igale poole oma ajalehti ja muud infot, kus oli kirjas kuhu poole soovitakse minna. Koalitsiooni moodustanud erakonnad panid pärast valimisi koos kokku oma seisukohad, mis tulenevad valimislubadustest ja vot nende eest nüüd seistaksegi. Ei midagi keerulist 🙂

Imelik
2 aastat tagasi
Reply to  To imelik

Arusaadav- programm, erakond, koalitsioon jne., aga milleks siis selle kinnitamiseks rahaline kompensatsioon? Käetõstmise eest? Kas selleks saadi ka valijalt volitus? Koalitsiooniväline? Mitu opositsiooni ettepanekut töösse läks? Olgem ausad, “lõhnab halvasti”. Kas selle raha eest ei saa midagi asjaliku teha või jääb lugupeetud saadikute elujärg unarusse? Kompensatsioon kohalkäimise eest- kõlab paraku halvasti.

Kullu
2 aastat tagasi

Kes see kuramuse Kehkadivei pildil on???

A.R
2 aastat tagasi
Reply to  Kullu

See on selline noormees. Räägitakse, et miski tik tokiga tegeleb, staar vist seal isegi.

Valge Daam
2 aastat tagasi

Minu valitud saadik pole siiani oma ega üldse valijatega kohtunud!
Tegin Talle sama ettepaneku enne valimisi,
et Volikogu “töö” võiks olla tasustamata, oleks ka usaldus suurem. Kehitas õlgu…
PS! Tasu tõstmine iseendale?
Minge tootvale tööle,
seltsimehed Volikogu liikmed!

Misasja
2 aastat tagasi
Reply to  Valge Daam

Nüüd olete küll ülekohtune. Nad käivadki ju reaalselt ka tööl, volikogu ei ole täistöökoht ju, sellest peaks küll nüüd aru saama.

miks
2 aastat tagasi
Reply to  Misasja

nad võtavad siis endile kohustusi, millaega nad toime ei tule, kas seeon mingi haltuura tegemise koht või

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  miks

Millega toime pole tuldud? Ühe näite võiks ju ikka tuua, et milline teema võeti lahendamiseks arutlusele, aga siis loobuti, kuna ei tuldud toime sellega?

Edgar
2 aastat tagasi

arutame, mõtleme, menetleme, hääletame, karistame, otsutame nii need haapsalu inimesed soome evakueeritaksegi, ainus mis puudu on areng.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Kuidas nii tobeda küsimuse esitanud inimene volikokku sai?

Nojah
2 aastat tagasi

Nojah, mida sa ikka kostad. Nagu keegi juba kommenteeris, tasuta teevad tööd orjad. Kuid ka see pole päris täpne ja õige võrdlus. Orjale on vaja korralikult süüa anda, riided selga muretseda, katuse pea kohale saama. Aga, see selleks. Fakt, et Tibari kirjutis on tehtud vaid ühe mõttega- upitada ennast ja maha teha teisi. Pean silmas Tibar/Reform versus Sukles/Karilaid/Hari. Kirjutatu on demagoogile, sest seda kirjutades, teab Tibar taipliku inimesena, et ettepanek läheb suure tõenäosusega läbi, ja saab oma tasu ka tema, isegi, kui selle vastu hääletab. Ehk “kaotajaks” ei jää. Keegi ei keela Tibaril, kanda oma tasu SOS lastekülale, loomade varjupaigale,… Loe rohkem »

Nojah
2 aastat tagasi

Kui ma saaks aru, mida nad seal volikogus teevad, siis ehk mõistaksin ka, et milleks neile tasu. Praegu selleks, et kõigele “jah” öelda, mida Suklesele-Karilaiule pähe lööb, kas selle eest peab neile maksma ka? Mida näiteks EKRE liikmed volikogus teevad? Isegi ei kuule nendest midagi. Mingu lihtsalt kõik HARIsse või keski üle ja rahu majas!

To nojah
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Volikogu istungite protokollidega saab iga inimene tutvuda kui soovi on. Seal on ka öeldud, kes mida arvas ja kuidas hääletati.Protokollid asuvad omavalitsuse/valla kodulehel. Sina ei saagi neid nö kuulda, sest ega nad oma istungeid tänaval ei pea

keda
2 aastat tagasi
Reply to  To nojah

see nende arvamus huvitab, tähtis on, mida rahvas arvab, aga rahvas arvab , et tegemist on asendustegevusega ja priileiva söömisega

To keda
2 aastat tagasi
Reply to  keda

Kas sa soovid, et nt linnapea teeks kõik otsused ainuisikuliselt? Linnapea või vallavanem on tegelikult nn täidesaatev võim, kes viib ellu volkogus heakskiidetud otsuseid. Nii käivad asjad.

Hei Hea teada!
2 aastat tagasi
Reply to  To nojah

Pane siis link ka kus asuvad omavalitsuse/valla kodulehel protokollid. Kõigil lihtsam.