Juhtkiri: kelle huvides?

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Pühapäeval läks Facebooki Haapsalu ja Läänemaa grupis tuliseks vaidluseks Haapsalu lossihoovis heisatud Ukraina lipu üle. Teemat alustas Tiia Luht, kes postitas pildi Ukraina lipust koos küsimusega: „Tervel linnuse õuel polnud ühtegi Eesti lippu? Miks?”

Postitus kogus üle kahesaja kommentaari. „Väga inetu, nagu elaks juba Ukraina riigis. Kohutav. Jäägem ikka Eestimaal eestlasteks,” kirjutas näiteks kasutaja Riina Mrsp. „Haapsalus Eesti lipp põlu all. Olemegi Ukraina oblast. Häbi Haapsalu linnavalitsusele. Võtke maha ja oma lipp asemele. Tegutsege,” kirjutas Anne Haavik. Ikka ja jälle kordus kommentaarides küsimus: „Miks on Eesti lipp maha võetud ja Ukraina oma asemele pandud?”

Alustuseks tuleb täpsustada fakti, et Eesti lipp on linnuseõues lehvinud ainult riiklikel lipupäevadel. Enamasti on linnuse lipuvarras tühi. Nii et Ukraina lipu heiskamiseks pole Eesti lippu mastist maha võetud. Ukraina lipu heiskas päris sõja alguses lossihoovi Läänemaa muuseumid, kes linnuseõue ja sellega koos ka lipumasti haldab. Lipp on lehvinud kaks kuud, ilma et see kedagi häiriks, kuid nüüd äkki on häirima hakanud.

Kelle huve teema tõstatamine õigupoolest teenib? Nõudmine, et linnusehoovis peaks lehvima Eesti lipp, võib ju esmapilgul tunduda oma kodumaa sümbolite eest seismisena, kuid selle sügavam tagamaa on puhas vaenu õhutamine. Alustuseks nuriseme Ukraina lipu pärast, siis pahandame sealt põgenenud inimeste vastuvõtmise üle, keda kellegi meelest on liiga palju või on meie oma rahvas rohkem hädas kui ukrainlased. Asja kaugem eesmärk pole mitte oma riigi ja rahvuse hoidmine, vaid rahvuslikkuse sildi all ühiskonna lõhestamine. See konflikt on aga juba Venemaa huvides.

Sini-kollane lipp Haapsalu lossihoovis sümboliseerib Eesti riigi suhtumist Ukrainas toimuvasse ja nagu märkis ka üks kommentaatoritest: Ukraina sõdib ka Eesti eest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
1 aasta tagasi

Ivan Makarov põhjendas Objektiivi stuudios sini-kollase rinnalindi mittekasutamist sellega, et kui ta selle rinda paneb aga ühel päeval ilma lindita ekraanile ilmub, tekib küsimus, kas ta enam Ukrainat ei toetagi? Muuseumil ei sobi samal põhjusel Ukraina lippu maha võtta ega teisega asendada. Ei eeldatud vist, et sõda jääb pikalt kestma. Järelikult tuleb teinegi lipumast paigaldada! Nagu Facebooki foorumist meelde jäi, nõudvat seda ka lipuseadus.

Kullu
1 aasta tagasi

1940 ka paljud naised pöörasid ära… 😍

fgfs
2 aastat tagasi

Facebook ongi vist pigem selline ventileerimise koht, suht odav lehe poolt pidevalt kuskil foorumis omavahel saagijate põhjalt lugu teha. Nagu keegi juba mainis, siis enamus ilmselt jutupaunikud kes ise Eesti lippu ainult seaduse ähvardusel lehvitavad. Veel kohatum mingit epistlit lugema hakata selle peale. Jättes kõrvale tõsiasja, et mõnele meeldib kiunuda, ei muuda see fakti et toetuse avaldamisega ei peaks iseenda sümboolikast üle rullima. Alustaks kas või sellest et avalikus kohas tasub hoida vähemalt kahte masti. Tekib võimalus kombineerida – linna ja riigi lipp, kui mingi välisvisiit, saab mõlema riigi lipud heisata, kui vaja mingit toetust avaldada, siis ei teki ka… Loe rohkem »

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Kunagi ei tea, mida tulevik toob. Kas poleks eestlasest sõjapõgeniku jaoks südantsoojendav näha näiteks Kanadas lehvimas sinimustvalget? Ei võtaks see ju kohalikul tükki küljest, kuid sõjaõudustest pääsenule tooks ehk tänupisara silma…

Uskmatu-Toomas
2 aastat tagasi

TV`s,raadios,igasugustel kõnekoosolekutel käib üks nunnutamine-nännutamine.Poliitikute hulgas käib sots.võistlus kes suudab olla rohkem Ukrainameelne nagu muid elulisi,olulisi teemasid ei eksisteerikski enam ?

tomm
2 aastat tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Tavaline poliitiline propaganda, kus rahva poolehoiu saamiseks luuakse vaenlase kuvandit (Venemaast) ja rõhutatakse ukrainlasi meie liitlastena. Praktikas on tegu slaavlaste omavahelise kismaga ja ukridel on mingitest ugrimugridest täiesti ükskõik. Eks Ukraina rahvas võitleb selle eest, et pääseks vaid rahvusteta ja lillasse eurokolhoosi.

Vanemad inimesed mäletavad aegu
2 aastat tagasi

kui Lääne Elu oli veel eestimeelsuse häälekandja. Nüüdne LE ehk sotside Haapsalu tugikoht noomib meid ja kutsub Eesti lippu salgama…

naljakuu
2 aastat tagasi

Muuseumirahvas ajaloolastena peaks teadma, et lipp on sümbol, et aastasadu on lahingutes vastase lippu püütud maha võtta, alistatud linnas, kindluses, linnuses, asulas on alati heisatud oma lipp. Ukraina lipu kõrval oleks pidanud olema Eesti lipp. Ja kui mõelda,et linnuses ainult lipupäevadel heisati riigilipp, siis näen enesesalgamist

krõmpsluu
2 aastat tagasi

Tõsi on see,et Vanja Makarov 10X rohkem eestlane kui mõni siin vastu rindu taguv hampelman ja mõistust on tal 100X rohkem kui LE kanakarjal kokku.

huviline
2 aastat tagasi
Reply to  krõmpsluu

Aga miks ta seda siis varjab?

krõmpsluu
2 aastat tagasi
Reply to  huviline

Seda varjab hoopis tu nirune LE,vaatan,et juba kolmas kord on kellegi siia üles pandud Makarovi link kadunud.

juku
2 aastat tagasi

Mõni õrnahingeline võiks lahti rullida Euroopa kaardi ja veenduda,et Ukraina territooriumile mahuks mitukümmend eestit.Suur ja rikas maa ja põgenemiseks on seal ruumi maa ja ilm aga ei,slaavlasele ei kõlba,tema peab elama linnas ja valdavalt kellegi kulul.Mõnda normaalsesse väljaandesse juba isegi on jõudnud nende nn. soovid ehk nõudmised.

tomm
2 aastat tagasi
Reply to  juku

Tulevikus ahhetame ja ohhetame, et kuidas ometi on tekkinud Eestisse uued slaavlaste linnaosad, seekord siis hohollidega. Ja ei jõua oma mineviku lollust ära kiruda. Aga mis teha, ajaloos õilishinged tahtsid ka kommunismi, tulemuseks 200 muljonit ohvrit – kõik ülla eesmärgi nimel.

Aga
2 aastat tagasi

Kui kaks kuud pole isegi märgatud, et seal Ukraina lipp lehvib, siis mis mõte sel lehvitamisel üldse on? Kuidas me selle lipuga Ukrainat toetame? Rahvas toetab praegu Ukrainat vägagi palju, ei jõua vabatahtlikke ära imetleda. Aga selline suhtumine ametnike ja ajalehe poolt ei kõlba kuhugi. Tõmmake sinna vardasse muuseumi lipp, linnavalitsuse ette sõpruslinna lipp ja ärge hurjutage oma rahvast.