Steve Truumets: Haapsalu – Eesti rasketööstuse vedur

Lääne Elu

info@le.ee

Steve Truumets, erakond Eestimaa Rohelised
Steve Truumets, erakond Eestimaa Rohelised

Maaliline Haapsalu vanalinn, Paralepa mets, Haapsalu piiskopilinnus… ja 20 hektarit tööstusala kesklinnas.

Nimelt plaanib Haapsalu linnavalitsus rajada Kastani ja Tamme tänava elurajooni metsa industriaalpiirkonda.

Ilmselgelt pole Euroopas ühtegi linna, mis 21. sajandil planeeriks tööstusala kilomeetri kaugusele südalinnast. See on kindel trump, millele mängida, et elanike rahulolu ja head elukeskkonda luua!

Nali naljaks ja andke andeks, kui ma liialdan, aga viimane kortermaja Haapsalus kerkis külma sõja ajal. Julgen öelda aitäh Brežnevile – kui teda poleks olnud, oleks ilmselt Haapsalu vana surnuaia vastas valimisliidu HaRi rajatud tselluloositehas.

Selleks, et tööstus saaks toimida, on vaja inimesi. Inimesed vajavad head elukeskkonda! Kindel on see, et inimesed ei vaja tööstust kesklinna. Mõtted ja tunded võiksid olla kahetised, kui tegu oleks Tallinnaga, kus ruum on piiratud ja vahemaad pikad. Haapsalu puhul võiks arvata, et on palju kohti, kuhu seda rajada. Vaadates ka tulevast raudtee perspektiivi, võiks see ala olla Kiltsist Rohukülani.

Iga linn, sealhulgas ka Haapsalu, vajab tööstust. Selle ei saa vastu väita, aga praegu valitud asukoht tundub kummaline. Endiselt on Haapsalul olemas võimalus taotleda Kiltsi lennuvälja endised alad munitsipaalomandisse ja arendada tööstusala sinna, ilma metsa maha võtmata.

Kas Haapsalu tundub olevat Eesti järgmine rasketööstuse Meka? Arvan, et iga linna perspektiiv peaks olema pigem moodsa ja looduslähedase linnaruumi loomine. Seda uute korterelamute, rohealade, terviseradade ja infrastruktuuri rajamine läbimõeldud sümbioosis.

Kui tõesti mingi muu variant ei ole võimalik, siis tuleks tööstusala rajada nii, et vähemalt 50 protsenti olemasolevast metsikust haljastusest jääks alles. Pole ju võimatu?

Volikogu, vaata suuremat pilti, vaata pikemat perspektiivi!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Varje
2 aastat tagasi

1.aprill on kohe käes… Humoristid raisk

Tõnu
2 aastat tagasi

Steve tekstil iva sees, ehkki viimse korterelamu valmimine külma sõja paiku on pisut liialdatud. Pildil paistab vend kergelt napsine 🙂

tööstuse
2 aastat tagasi

tn. piirkonda tuleks tuulikud üles panna, muudab linnapildi atratiivseks ja tööstuse külale ka odav vool

linna
2 aastat tagasi

genplaani ei jälgita üldse, iga punt teeb midagi lähtudes oma ärihuvidest , linnarahvas on tasuta tööjõud. varsti pidi ka mingi rong millegipärast hakkama haapsalu vahet käima, kui hakkab

Jõudu Jätkuks
2 aastat tagasi
Reply to  linna

Mis on linn genplaan või linna arengukava? Kas need pole mitte valijate lollitamiseks? Esmalt nende koostamise aegu keegi (loe linnavalitsus) rahvaga rääkida ei taha, aga seadus millegipärast seda nõuab.

Hellat
2 aastat tagasi

Teiesuguste lollitamiseks kindlasti

Sass S
2 aastat tagasi
Reply to  linna

Ega linna joogivesi sealt kandist tule või olen millestki valesti aru saanud ?

mis see
2 aastat tagasi
Reply to  Sass S

tuulikute püstitamist segab

kodanik
2 aastat tagasi

Väga õige jutt! Jääb arusaamatuks, miks Kiltsi tööstusala arendus on toppama jäänud? Samas aga vaadata meie tänast volikogu koosseisu, siis ega seal sõnakaid ja veidigi mõtlejaid nägusid ju ei ole.

seal ju
2 aastat tagasi
Reply to  kodanik

puha puliitikud

aga
2 aastat tagasi
Reply to  kodanik

mida seal arendada, kohalikke põhulõugu, kommunismi ehitajaid, seni oleme suutnud siin linnas kõik tööstuse ära kaotada

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Ja ei tule ka kunagi. Võib päris kindel olla.