Juhtkiri: kriis paneb mõtlema

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Sedamööda, kuidas kuu alguses potsatavad postkasti elektriarved, täitub sotsiaalmeedia ahastavate postitustega nende suurusest. Üks ütleb, et peab elektriarve tasumiseks loovutama kolmandiku palgast, teine, et selleks kulub pool palka. Nii mõnigi on lisanud, et kõrgest hinnast teadlik olles on ta elektri tarbimist piiranud, kuid ikka on arve ehmatavalt suur.

Nüüd on valitsus omavalitsuste kaudu asunud elektrihinna tõusu inimestele kompenseerima. Hüvitist tuleb muidugi ise omavalitsusest küsima minna ja päris hommepäev see ka inimeste pangaarvele ei jõua, sest omavalitsusel on õigus taotlust enam kui kuu aega menetleda ja siis veel nädala jooksul see inimestele üle kanda. Sinnamaani tuleb peredel kuidagi hakkama saada.

Kui palju on neid, kes hüvitist vajavad, pole tegelikult teada, sest selle saamine sõltub mitmest asjaolust. Muuhulgas sellest, millise elektrifirma pakutava paketi on inimene valinud. Kõige rohkem kannatavad praegu need, kellel elektrihind sõltub börsihinnast ja kes ajal, mil elekter oli börsil odav, said rõõmustada, kui vähe nad elektri eest tasuma peavad. Eks elektribörsiga ole samuti kui aktsiabörsiga – ühel päeval oled võitja, teisel kaotaja. Praegu on nende kord rahulolevalt naeratada, kes on alalhoidlikuma käitumisega ja maksnud kogu aeg fikseeritud hinda, ka siis, kui elekter oli odav.

Valitsuse pakutav kompensatsioon on muidugi paljudele leevenduseks, kuid see ei saa igavesti jääda nii, et kui hind tõuseb, siis riik maksab – ja mitte ainult elektri puhul. Ühest küljest on elektrihinna tõusul ka häid külgi – nii nagu iga teinegi kriis, paneb see mõtlema ja kaugemale ette vaatama. Paneb valitsusi ja ühiskonda mõtlema sellele, mida Euroopas ja ka meil siin Eestis annaks teha, et tulevikus selliseid vapustusi ei oleks. Kuid see paneb ka iga inimese mõtlema sellele, kuidas oma tarbimisharjumusi muuta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Mida oigate,tahtsite turumajandust saite,tahtsite oma riigi valitsemise delegeerida Brüsselile saite ja vastutasukse saite kõrged gaasi-elektihinnad ja piiramatu võimaluse kõigis meedia väljaannetes sõimata ropult venelasi ning venemaad !
Elu ju lausa lill aga näe Stoltenberg hoiatab,et kuri käsi võtab selle lille ära !

Energeetik
2 aastat tagasi

Saame rehvidest lahti, lähevad ka energia hinnad korda. Kehtiv hädavalitsus on lihtsalt saamatu ja omakasupüüdlik!

tavainimene
2 aastat tagasi

ei pea mingeid harjumisi muutma…..ilma selle kriisitagi enamik meist hoiab elektrit kokku ja vaatab kuidas soodamalt elatud saaks….

Läänlane
2 aastat tagasi

Ekrikud väidavad muidugi seda, et kui nemad võimule saavad, siis elekter poolmuidu rahval käes.

igatahes
2 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

kui refivargad sellest skeemist kõrvaldada

Ok.
2 aastat tagasi

Need kes seda vajavad. Jäävad tegelikult ilma.

K.s
2 aastat tagasi

Esimene asi millele mõtlema peaks on see kas kajakalda päikesetöusuvalitsus mitte ei tuleks saata sinna kus päike kunagi ei paista…

bussijuht
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Miinuste järgi on näha, et rahvas toetab Kallase valitsust ja kõrgeid elektrihindu.

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  bussijuht

Kõrgeid elektrihindu vaevalt keegi toetab, sellist masohhismi tihti ei kohta. Kuid ekrefännide loll-lihtsatele hüüatustele tuleb ikka miinuseid panna, see on täitsa normaalne, harju ära 🙂

Kriis on tõesti väga hea
2 aastat tagasi

..sest paneb meid mõtlema, kui kiiresti EL-ist välja astuda!

Hellat
2 aastat tagasi

Mida kiiremini euroliidust välja astuda, seda kiiremini oleme Vene föderatsiooni all ja oma vabadusest võid ainult und näha

kersti
2 aastat tagasi
Reply to  Hellat

Mis vabadust sa praegu näed vaktsiiniterrori ja rohehulluses Rehvide juhtimisel?

mehel
2 aastat tagasi
Reply to  Hellat

vist refielektroodid peas

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Olete ehk tähele pannud, et suur Inglismaa pole siiani veel Euroliiduga lõpparvet teinud!