Juhtkiri: paukude asemel valgusmäng

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Haapsalu läheb juba teist aastat seda teed, et mõneminutilise ilutulestiku asemel näeb vana-aasta õhtul linnas mitu tundi kestvat valgusmängu. Valgusmängu idee sai alguse möödunud aastal, kui koroonaviiruse tõttu polnud suured rahvakogunemised soovitatavad ja hilisõhtul pidid kõik meeleasutuskohad olema suletud.

Mõte oli igati mõistlik, ja mitte ainult rahvakogunemiste vältimisteks, vaid üha sagedamini kõlab inimeste soov näha kärarikka ilutulestiku asemel helitut valgusmängu.

Ilutulestiku vastu on sõna võtnud ka loomasõbrad ja looduskaitsjad. Ikka ja jälle tuleb pärast aastavahetust teateid paugutamishirmus kodunt ära jooksnud koertest, keda peremehed taga otsivad, rääkimata uue aasta esimesel hommikul maas vedelevatest tühjadest ilutulestiku padrunikestadest ja õhku paiskuvatest mürgistest gaasidest, mida ilutulestiku vaatajad ise sisse hingavad. Tiheda paugutamise tagajärjel väheneb ilutulestiku laskmise paigas ka ajutiselt hapniku hulk. Ülemeelikus tujus ilutulestikku lastes on ka õnnetused kerged tulema. Küll ja küll on juhtunud, et ilutulestikupatarei läheb ümber ja tuled lendavad inimeste suunas. Halvimal juhul võib asi lõppeda tõsiste põletuste või tulekahjuga.

Selle asemel, et liigset müra tekitada ja keskkonda reostada, lähevad paljud linnad seda teed, et asendavad aastavahetuse paugutamise valgusmängu või lasersõudega. Valgusmäng on küll pisut kallim kui lühike ilutulestik, samas saab seda mõne minuti asemel nautida mitu tundi.

Haapsalu on otsuse valgusmängu kasuks juba langetanud ja loodetavasti ei pöördu ka tulevikus maksumaksja rahaga korraldatava ilutulestiku juurde tagasi. Lääneranna ja Lääne-Nigula vallad on alles otsustamas, mil moel lõppev aasta ära saata. Lääneranna vallavanem ütles, et üha enam tuleb survet tähistada aastavahetust looduslähedaselt, vaid Lihula on andnud teada ilutulestiku soovist.

Igal juhul võivad kaunilt tehtud valgusmäng ja -sõu olla palju efektsemad kui paari minuti jooksul taevasse lastud raketid.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Ott
Ott

Üks ei sega teist! Kekööl ikka rakette!

KodanikS
KodanikS

Mul pole midagi selle vastu, kui paugutatakse uue aasta puhul. Muul ajal võiks endale mõne teise hobi leida. Miks juba enne jõule neid müüakse ma aru ei saa.
Teine teema on need neljarattalised uisutajad. Õnneks on sula nüüd. Ei saa ikka muidu, kui vaja masinast viimast võtta. Selleks on meil ringrajad olemas. Minge rallitage seal nii palju kui jaksate.

Raha otsas!
Raha otsas!

Roosimannus ja Kaja on Eesti loojangusse viinud – vaata kust otsast tahes.

Kuli
Kuli

Aga elekter on nii kallis ju. Ja lastakse rakette nii kui nii. Mis see mõte on, et vilgutame kõik taskulampe? Milleks tavasid muuta???Raketid on alati olnud oluline osa aastavahetusest, mitte vikerkaare värvimuusika.

miks mitte
miks mitte

tavasid muuta. Haapsalus on see tava ainult umbes 70 aasta vanune, N liidu sõjavägi tegi saluuti. Mida tegid vanad läänlased, vaat see oleks huvitav teada?!

Tarmo Uljas
Tarmo Uljas

Paugutasid oma koertele Peedu vahele 🤣
Loomad on ikka inimeste jaoks, mitte vastupidi!

Püro Tehnik
Püro Tehnik

Kes selle lolli otsuse langetas!
Igatahes mitte inimene!

Lill
Lill

No mida…….igav ju
Ma küll tahaks suurt pauku

Ootus
Ootus

Hea mõte, kui teostus professionaalne. Loodetavasti ei koosne valgusmäng vaid kolme värviga prožektoritest.

ray
ray

Väga tore mõte linna poolt.

wpDiscuz