Juhtkiri: rohepöörde hind

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Tavatult suured elektriarved on saanud uueks normaalsuseks, sest Eesti ja naaberriigid ei suuda toota nii palju elektrit, kui kulutavad. See on rutaka rohepöörde tulemus – põlevkivielektri tootmist vähendati enne, kui valmisid uued tuule- ja päikesepargid. Kui neid ka oleks piisavalt, ei saa täielikult nende peale lootma jääda, sest tootlikkus sõltub ilmast.

Sama kinnitas energiaettevõtja Sandor Liive teisipäeva õhtul ETV saates „Esimene stuudio”: vaid tuule- ja päikeseenergia tootmisest Eestile ei piisa, vaja on ka midagi kolmandat. Kolmandaks lahenduseks oleks tuumaenergia. Paraku on ette teada, et tuumajaama kohta kuuleks veel sagedamini kui tuugenite puhul lauset: tuumajaam on hea, aga ehitage see minust võimalikult kaugele.

Kõrgete hindade kompenseerimiseks on riik alandanud poole võrra võrgutasu. Kompenseeritav summa aga tekitab elektriarvele otsa vaadates tunde, et see on narrimine. On olnud juttu käibemaksu alandamisest, kuid rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus peab seda oma sotsiaalmeediapostituses inimeste narritamiseks. Tõsi, võrgutasu kompensatsioon on õige pisut suurem, kui oleks käibemaksu alandamisest üheksale protsendile saadav hinnalangus.

Majandusminister Taavi Aas on välja käinud võimaluse, et elektrihinna toetust ei saa mitte ainult need, kes elavad suhtelises vaesuses, vaid toetust vajavad kõik, kelle palk on alla 1200 euro. See aga tekitab küsimuse, kuidas on üldse jõutud nii kaugele, et mediaanpalka teenival inimesel on keeruline tasuda elektriarvet. Liive sõnul on põhjuseks see, et Eesti on energeetika planeerimisega mööda pannud.

Kas hinnalangust on tulevikus oodata? Paar nädalat tagasi ütles riigikogu esimees Jüri Ratas Lihula gümnaasiumi õpilastele, et kui on soov saavutada kliimaneutraalsust, tõuseb elektrihind tulevikus veelgi. Sellisena ei kujutanud rohepööret ette ilmselt keegi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Meie usume
2 aastat tagasi

päikesevalitsust! Kajal on väga raske elu, ta ei tahtnud peaministriks hakata, aga rahva – vabandust, – kaporatuuri tungival nõudmisel ja koduerakonna toetusel, võttis ta siiski selle raske ameti vastu. Rahvas hakkas kohe Kaja töö vilju nägema ja ….aina hullemaks läheb!

Oeh
2 aastat tagasi

Ei ole vaja nii järske pöördeid teha, nii võib üldse uppi minna. Kurve võetakse ikka vaiksemalt. Aga tänapäeval on ju projektimajandus ja asju on vaja teha ruttu ja korraga – ja siis paanika vaibub ja võib jälle aasta(kümne)teks unustada. Pealegi ilma vaadates on rohepööre juba mõjunud, olekski aeg rahuneda.

Nojah
2 aastat tagasi
Reply to  Oeh

Ongi ju järjekordne käkkide käkk. Ma arvan, et arukad inimesed vast sinna parlamenti väga ei trügi ka ju. Nad ajavad omi asju, milleks sinna lõputute vaidluste saali passima minna ja oma kallist eluaega raisata. Sellejaoks on olemas tegelased, keda valimistel toetame.

le on
2 aastat tagasi

sellele idiootsusele kogu aeg kaasa koogutanud ja oma kaevu sülitajaid ülistanud

K.s
2 aastat tagasi
Reply to  le on

Loodan südamest, et nüüd tuleb aeg kui köik koos sellele valitsusele sülitame..

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Kui kommimise kõrvalt aega saate, siis mõelge ka sellele, et meil on üks ja ainus maakera!

Ehh
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Ja inimene teab mismoodi seda maa loodust tasakaalus hoida!? Te olete rumalam, kui ma siiani arvasin.

aga
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

põhilised sittajad asuvad idas ja läänes seltsimees, miks karistused meie kaela langevad

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Siis sülitame tulevasele valitsusele ka

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Mitte, et praegune vailitsus hea oleks, vaid pole meil ju midagi paremat asemele valida.