0

Peeter Olesk: toidukommetest ja söögiriistadest koos hariduspoliitikaga

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Millele mõtleb Tartust Haapsalu lahe lõunaserva Paralepas jõudnud igasuguseid asju näinud inimene, kui ta vaatab tervistuskompleksi Fra Mare söögisaali aknast mere poole?

Kodust on ta võtnud mere äärde kaasa paar värsket uurimust Lääne-Pakistanist, mongolitest ja teistest Altai rahvastest ning Hiina ühest rahvusest nimega hanid. Asjahuvilisele, kes tahab süveneda näiteks eesti mõistes talurahva ühiskondlikku kihistumisse neis meie jaoks ikka väga kaugeis paigus, on väga õpetlik lugeda seesuguseid uurimusi (ega mitte populaarseid pildiraamatuid), kuna alles neist ilmneb, kuivõrd palju sõltus sealpool Baikali järve eduka sõjaväe jõulisus asjaolust, kelle käes olid karjamaad ja hobusekasvatus.

Teel Tartust Haapsallu üle Türi näeb hobuseid maantee kõrval kõige rohkem Raplast läänemal, ent need on atraktsioonihobused, mitte adravedajad põllul või traavlid võidusõiduajamistel. Siinkirjutaja ajas hobusega vagu sisse laulva revolutsiooni aegu 1988 ühel popsikohal Sarvemäel Võhandu jõe kaldal, kuhu selleks tööks laenati hobune küla pealt.

Jah, aga Paralepas puude ja roostiku vahelt merele vaadates on sul ees mitte altai rahvad ning Eesti tõuaretus, vaid söögikord rootsi laua põhimõttel ja kui sul on valida mitme kalaroa vahel, küsid eneselt tahes või tahtmata, missugust kala tulebki süüa kahvli ning erilise kalanoaga. Põhimõtteliselt on õige, kui söögiriistu on võimalikult vähe, aga – kombeid tuleb tunda! Hästi tehtud lõhe ahjuvormi võib vabalt süüa ka ainult kahvliga. See ei käi aga kõikide kalade kohta, millelt on selgroog enne valmistamist juba välja võetud. Näiteks rollmopsi ehk rõngasse keeratud heeringafileed, täidiseks tükk sibulat ja riivitud või hakitud porgand, üksnes kahvliga suupäraseks ei poolita ning kilu tahab noaga lõikamist igal juhul. Siinkirjutaja armastab kilu kõige täiega, nii et pean pepsideks neid, kes katsuvad kilultki võtta ta selgroo ära. Ent isegi koos selgrooga maitseb kilu paremini, kui ta on läbi lõigatud, ja selleks erinuga tarvis ei lähe. Erinuga on omal kohal siis, kui pead kala nagu tursk või koha fileerima pärast ta hautamist juba söömistaldrikul.

Artikli lugemiseks tellige digipakett või logige sisse!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz