Nõuanne: kas tööl võib valida, millise koroonatesti teen?

Lääne Elu

info@le.ee

Koroona kiirtest. Foto: Pixabay
Koroona kiirtest. Foto: Pixabay

Tööandja on kehtestanud nõude, et vaktsineerimata töötajad peavad end korra nädalas laskma testida. Tööandja on ostnud testid, kus proov võetakse ninasõõrmest. Mulle need aga ei meeldi ning tahaksin kasutada testi, kus proov tehakse süljest. Kas mul on õigus nõuda, et tööandja seda mulle võimaldaks?

Tööandja otsustab töökeskkonna riskianalüüsi põhjal, milliseid meetmeid ta viiruse leviku takistamiseks kasutab. Riskianalüüsist peab selguma ka testimise kohustus.

Tööandja peab töötajatele tutvustama nii riskide hindamise tulemusi kui ka nakkusohutuse tagamiseks kasutusele võetavaid meetmeid. Kui riske hinnates on tööandja jõudnud järeldusele, et testimine teatud ametikohtadel on vajalik, siis otsustab tööandja, mil moel peab töötaja oma nakkusohutust tõendama.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse läbiv põhimõte on, et kui tööandja kehtestab töökeskkonnas nõude, siis ta kannab ka sellega seotud kulud. Kui tööandja on ette näinud töötajate testimise, siis üldjuhul on testide eest tasumine tööandja kulu.

Erandjuhtudel võib testimine olla ka töötaja kulu. See võibki ette tulla olukorras, kui töötaja soovib kasutada teist tüüpi teste kui need, mida tööandja on soetanud. Sellisel juhul tuleb eelnevalt kokku leppida, kas tööandja aktsepteerib töötaja enda soetatud testi tulemusi, kas test võib olla tehtud varem kodus ja töötaja toob selle kaasa või tuleb testida tööle saabumisel n-ö tööandja ette nähtud testimise ruumis. Teist tüüp testide tegemine on kokkuleppeline, sh lepitakse kokku ka see, kes teist tüüpi testide eest tasub.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kairi
2 aastat tagasi

Kellele nina kaudu ei sobi, siis saab ju sitasoolika kaudu vajaliku proovi kätte… 🤪 😍
Elagu Lamemaalased

Paljas porgand
2 aastat tagasi

Usun , et Suklese varifirmad varsti välja tulevad ……ka see usklik makaron ………

Kairi
2 aastat tagasi

Lamepealiste kiunu on tore lugeda

ets kae
2 aastat tagasi

On Läänemaalt leida üldse % mehi, kokku umbes sada, kes Toompeale läheksid? Samuti oma maakonna kooldesse lapsi kaitsma ?Pole veel kuulda olnud! Enamus mandri maakondi on selle juba korraldanud. Kaua me paigal tammume ?

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  ets kae

Koolidesse lapsi kaitsma 🙂 Ju siis Läänemaa meestel on selle koha pealt mõistus ikka alles.

Mida v..
2 aastat tagasi
Reply to  AVS

Organiseerija on lihtsalt puudu, kes koondaks need mehed. Mõistuse alles olemise või mitteolemisega pole siin midagi pistmist. Tuled siia jälle keksima, et vaktsiin on inimkonna päästja ja tarkade otsus! Saad raha sellise jutu eest või mõtled mingi vale kohaga?

AVS
2 aastat tagasi
Reply to  Mida v..

Inimkonna päästmise jutust ei tea ma midagi, kuid oma eelneva arvamuse mõnevõrra ekslikkust tunnistan küll, ausõna 🙂

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  ets kae

Häbenevad ju. Ei tea mis teised arvavad, äkki jään lolliks jne mõtlemine. Eriti veel, kui meediast pasundab iga päev, et kes end ei vaktsineeri on rumal. Siis mõtlevadki, et ah ehk läheb niisama mööda see mure. Kahju muidugi, kindlameelsusest on puudu.

Veider
2 aastat tagasi

Veider lugu. Vaktsiin ei sobi, aga testi tüüp ka ei kõlba. Kas selle asemel, et endale kõige meeldivamat nõuda, ei võiks keerulisel ajal ka ise veidi vastu tulla ja lihtsalt kasutada olemasolevat testi? Tööandjal ei ole nähtavasti kerge.

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Veider

Töötaja on tööandja leib lauale. Arukas tööandja hoolitseb oma kaadri eest, et neil oleks igati meelepärane tema jaoks töötada. Rasket pole siin midagi, tuleb lihtsalt inimeste käest küsida, milline lahendus neile sobib.

KodanikS
2 aastat tagasi

Kui ei meeldi, siis järelikult proovi võtja ei oska võtta. Seda pulka ei pea nii kaugele suruma.