Neeme Suur: osavald kui perearstipunkt

Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri

Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri

Minu käest on küsitud, mis on osavalla mõte.

Sellist küsimust esitavad eelkõige inimesed, kes elavad Risti, Palivere, Taebla ja Oru piirkonnas ehk nii-öelda vanas Lääne-Nigula vallas. Need, kes elavad praegu osavallas, seda küsimust ei esita.

Omal ajal räägiti ju palju valdade liitumise vajalikkusest. Ja pärast valdade liitumist ongi asjad läinud ju paremaks. Sotsiaaltöö ühine korraldamine, hariduse tugikeskus, lastekaitse, rahastuse taotlemine fondidest – positiivse näitena saab tuua mitmeid valdkondi. Asulate keskused on saanud ilusamaks, palju teid on saanud mustkatte alla. Koolid, lasteaiad, sadamad – investeeringuid on tehtud igasse piirkonda ja tehakse veel. Aga kui nüüd on kerkinud üles mõte osavaldade loomisest ka nn endise Lääne-Nigula territooriumil, siis küsitakse: miks?

Olen siis toonud võrdluse, et osavald – see on nagu perearstipunkt. Eks on ju perearst see, kes tegeleb ennetustööga, lahendab esimesed probleemid, hoiab kohalike tervisel silma peal, teeb esimesed analüüsid, määrab ja korraldab lihtsama ravi ja vajadusel suunab eriarsti juurde. Nii tegeleb ka osavald kohalike asjadega kohapeal: klorraldab kohalike asutuste majandustegevust, haljastust ja heakorda, kalmistute ja teede hooldust, toetab kohalikku seltsielu ja palju muud. Osavald viib piirkonnas läbi väiksemad hanked ja tellib töid, on esimene kontaktpunkt inimeste ja valla vahel.

Osavallavanem on vastutaja ja järelevaataja osavallas tehtavate tööde puhul. Vajadusel, kui omal jõud üle ei käi, suunab küsimuse keskkontorisse, erialaspetsialistide kätte. Osavallavanem on vallavalitsuse liige – nii on piirkond ka vallavalitsuses esindatud inimesega, kes on palgaline ja asjadega iga päev tegeleb. Kohalikuks elukorralduseks vajalikud kulud on osavalla eelarves. Osavallavanem selgitab ja kaitseb oma piirkonna vajadusi vallaeelarve koostamise juures.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
leemekulbi liigutaja
2 aastat tagasi

räägib seda, mida sülg parajasti suhu toob

Nõva metsa tädi Maali
2 aastat tagasi

Osavald õigustab ennast küll , kui selle eesotsas on kogukonna huvidest lähtuvad isikud. Osavaldades peaks olema vaid osavalla vallavanem ja sekretär , kes oleks vahendaja vallaametnike ja elanike vahel. Osavallaametnikud vähendaks vallaametnike töökoormust ja ka lihtsurelike vaeva probleemide lahendamisel. Vallaametnike töökoormus , arv ja palgad on vaja viia kooskõlla tehtava tööga , siis ka osavalla 8×2 ametnikku ei tee valla eelarvele liiga.

milleks
2 aastat tagasi

sekretär? Mobiil on vallavanemal taskus, k

Oskab keegi öelda
2 aastat tagasi

kuidas ülejäänud Eesti ilma osavaldadeta hakkama saab.
Rahvale tuleks selgitada kui palju ühe osavalla ülalpidamine maksma läheb ja mida tegelikult kasulikku selle rahva raha eest saaks.

oskab
2 aastat tagasi

keegi öelda milleks meil üldse valdasi vaja on, rahvale tuleb selgitada, kui palju ühe valla ülalpidamine maksma läheb ja mida tegelikult kasulikku selle rahva raha eest saaks, sama presidendi kohta, sama 101 saadiku kohta

aga
2 aastat tagasi

Kahjuks ei leidnud artikli juurest märget “sisuturundus”
Kas tõesti kõik see ilu käis Nõva osavalla kohta ka? Kas tõesti “toetab kohalikku seltsielu”, “on vastutaja ja järelevaataja”, “selgitab ja kaitseb oma piirkonna vajadusi vallaeelarve koostamise juures”. Kas tõesti Nõva osavallavanem osavallakogu esimehe toetusel teeb seda kõike? Kool on investeeritud abikoolilaadseks tooteks. Seltsielu, mis see veel Nõval on? Vastutus, see viirus on meist küll suure kaarega mööda läinud (endine kooli direktor näiteks). Mina küsin küll igapäevaselt, mis on Nõva osavalla mõte.

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

30 aastat ja ikka käib elu nagu Krõlovi valmis lõhkusime omavalitsused ja nüüd taastame,hävitasime polikliinikud nüüd tasapisi taastame perearstikeskuste näol ja mida kõike veel me suudame kuhugi keerata ja siis auavalduste saatel välja tõmmata ?

Kübe
2 aastat tagasi

Olid vallad, lõime kokku. Nüüd jälle lõigume. Selliste Suurte meeste pärast elu eestis pees ongi.

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Teie olete ise üks neist vist

Mis ajast
2 aastat tagasi

Suur osavaldade ees seisab, siiani ju hr ainult lõhkunud. Kas mitte valimised ei ole meest mõjutanud. Räägib mees kes toetab teeninduskeskuseid ehk segast asjaajamist. Minu soovitus, las nende asjadega tegelevad need, kes tunnevad süsteemi. Suur puhka veidi ja vaata mõnda aega asja kõrvalt, saad silmavaate ja arusaamised selgemaks.

to aga
2 aastat tagasi
Reply to  Mis ajast

ära süüdista osavaldade süsteemi, tead väga hästi, et Nõvat on juhtinud imelikud deiwid, kes pätsavad valla raha ja olete rahul, on kallased ja petsid, kes susserdavad ja toimetavad oma rahakoti huvides. Saage oma majas kord majja, siis saate ka Osavalla mõttest aru, kui te kodus korda majja ei saa, siis olge Noarootsi Osavalla osa, kus on kord majas. Neeme Suur on andnud adekvaatse ülevaate, millega osavald tegeleb, aeg oleks juba aru saada, räägitud on küll,las rahvas otsustab