Õpilaste vaktsineerimine jääb koolipidajate kanda

Andra Kirna

andra@le.ee

Vaktsineerimine Kullamaa perearstikabinetis. Foto: Urmas Lauri

Kullamaa perearst Hiie Tiisleril, kes vaktsineeris kevadel õpetaja Pille Noole, tuleb nüüd jätkata. Foto: Urmas Lauri

Veidi rohkem kui neli nädalat enne kooli algust ärkas Eesti riik justkui unest, avastades, et suurem osa vaktsineerimiseas koolilastest on vaktsineerimata. Üleeile õhtul avaldas haridusminister Liina Kersna „Aktuaalse kaameras” plaani lubada koolilapsi vaktsineerima kooliõed.

Asjaomastele tuli see tõsise üllatusena ka Läänemaal. Selge on, et juuli lõpp on väga populaarne puhkuste aeg.

Puhukusel Haapsalu haridusnõunik Mari-Epp Täht ütles, et Haapsalu õpilastele osutab kooliõeteenust erafirma. Personalimuutuste tõttu on aga lepingud uuendamisel. Haridusteemade eest vastutav abilinnapea Kaja Rootare puhkab samuti, kuid ütles Lääne Elule: „Nii kui eile televiisorist kuulsin, et haridusminister nii ütles, siis nii teemegi.”

„Osaühing TNP Konsultatsioonid osutab kooliõe teenust Läänemaa gümnaasiumis, Haapsalu linna algkoolis, Viigi koolis ja leping Haapsalu põhikooliga on sõlmimisel,” ütles osaühingu juhatuse liige Jelena Tomasova, selgitades, et nemad on valmis septembrist alates koolides COVID-19 vastu vaktsineerima, ka valmisolek õpetajate vaktsineerimiseks on olemas.

„Kokkuleppel Haapsalu linnavalitsusega avame alates 21. augustist vaktsineerimispunkti sotsiaalmajas,” sedastas Tomasova. Seal vaktsineeritakse Pfizeri ja Moderna vaktsiiniga ka lapsi alates 12. eluaastast. „Laste vaktsineerimiseks on vaja vanemate kirjalikku nõusolekut ning nõusolekulehe saab vaktsineerimispunktis,” selgitas Tomasova.

Vormsil, mis on valdadest Ruhnu saare järel vaktsineerituselt teisel kohal Eestis, ei ole samuti koolides vaktsineerimine kõne alla tulnud. Valla haridus-, kultuuri- ja sotsiaaltööspetsialisti Eda Leesalu sõnul Vormsi koolis kooliõde ei olegi. „Oleme alati toetunud perearstile,” ütles Leesalu.

Kuidas asjad edasi hakkavad minema, pole Vormsis veel selge, kuid väikesel saarel saab asju korraldada kiiresti. Leesalu kiitis vormsilaste suurest vaktsineeritute osakaalust rääkides vallavanem Ene Sarapuud, kes võttis aegsasti selle teema eestvedamise enda peale.

Lääne-Nigula abivallavanem Taivo Kaus tõdes, et peale pensionäride vaktsineerimise kevadel, mille koordineerimisega mingil määral tegeles sotsiaalosakond, on vald end vaktsineerimisteemadest distantseerinud. „See on riigi korraldada,” ütles Kaus Lääne Elule. Vallavanem Janno Randma lubas jägmise nädala algul teema üles võtta, öeldes küll, et hajaasustusega vallas ei ole vaktsineerimise toetamine kuigi lihtne.

Lääne-Nigula vallas osutavad kooliõe teenust koolidele kohalikud perearstid. „Kui nüüd koolis vajadus ära kaardistada, siis on võimalik, et nad leiavad selle aja, et koolilapsed, kes seda vajavad, ära vaktsineerida,” pakkus Randma. Tema sõnul vallavalitsusel vaktsineerimisest praegu suurt ülevaadet ei ole.

Vaktsineerimisteemaline koostöö on ka Kullamaa kooli direktori Kaidi Uueda jaoks „uued tuuled” ning puhusel olev direktor tõdeb, et sellega tuleb kohe tegelema hakata.

Oru koolijuhi Andres Kampmanni sõnul on igasugune lisavõimalus vaktsineerimiseks teretulnud. Ka Orul osutab koolitervishoiuteenust kohalik perearst. Et Kampmann ise Linnamäe perearsti nimistus ei ole, ei oska ta kohapealse vaktsineerimise kohta midagi öelda. „Kui perega vaktsineerida tahtsime, jäid meie lähikonnas võimalikud vaktsineerimisajad digiregistratuuris ligemale kuu pikkuse ooteaja kaugusele, seega käisime ise kaugemal vaktsineerimas,” tõdes ta.

Puhkusel olev Lääneranna vallavanem Andres Hirvela pole haridusministri avaldust märganud ning on ajakirjaniku kõnest üllatunud. „Jah, ma saan aru, et sellega on nüüd kiireks läinud, aga minu meelest võiks sellega tegeleda ikkagi meie tublid perearstid,” ütles Hirvela, mööndes küll, et hoogvaktsineerimine juuli keskel Lihulas oli ka tänuväärt ettevõtmine. „Vald on suur ja selle ühest otsast teise liikuda, kui omal autot pole, on keeruline,” tõdes ta.

Vaktsineerimise hetkeseis

Eestis on vaktsineerimiskuur lõpetatud 558 566 inimesel.

Läänemaal vaktsineeritud vähemalt ühe doosiga

  • elanikkonnast 51,2 protsenti
  • 12–15aastastest tütarlastest 14,3 protsenti, poistest 10,9 protsenti
  • 16–17aastastest tütarlastest 31,1 protsenti, poistest 26,0 protsenti
    • Lääne-Nigula vald – 47,9 protsenti
    • Haapsalu linn – 46,9 protsenti
    • Vormsi vald – 59,6 protsenti
    • Lääneranna vald – 48,2 protsenti

Allikas: Terviseamet

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Raha eest saab juba kõike
2 aastat tagasi

Kaks mõtet – inimesed ei hooli oma tervisest ja ei hinda riske ning teadlastel puudub eetika. Huvitav kui ütled inimestele, et nüüd raiutakse ühe käe sõrmed ära siis hakatakse mõtlema, aga eksperimentaalne võimalike tüsistustega vaktsiinisüst ei tekita mingeid võbinaid ehk oma tervise eest hoolt ei kanta. Teiseks peaks osa teadlasi ostma peegli ja sinna vaatama – rumalus, valed eeldused, vanad andmed jne. Viroloogia ja immunoloogia ei ole üks ja sama ning seda tihedalt koos käsitleda on madal. Kui me räägime viiruse levimise tõkestamisest siis peaksime aru saama viroloogia põhitõdedest – pandeemia ajal ei vaktsineerita (tekivad muteeruvad tüved) ning viirust levitavad… Loe rohkem »

misasja
2 aastat tagasi

Inimesed on harjunud lihtsalt uskuba aktuaalset kaamerat, nii lihtne see ongi. See on eestimaal kõige võimsam relv hetkel, sest ajateenijatele lubatakse igal õhtul kell üheksa ETV d vaadata. Mis te arvate, kes kujundab arvamuse ühiskonnas? Üksikuid pärle leidub, kes otsivad infot ka mujalt, aga meid on liiga vähe veel. Irvitatakse veel pealegi, sest hirm on nii suur lihtsalt.

Äkre
2 aastat tagasi

Enne tuleks ikka uurida, kas lastel on mingeid omadusi, mis võivad vaktsineerimisel probleemseks osutuda. Praegu tehakse vaktsineerimist äkre stiilis ilma konkreetset juhtu tõendamata konveieri meetodil räige propagandaga. Kooli õde ei oma tehnikatki selleks, et teha analüüse jms. Esmalt eraldage piisavalt raha kooliõendusele. Kuhu oleme jõudnud? Praegust valitsust on ilmselt saboteeritud, kuna selline ebateaduslik ebaõnnestumine pole loogiline.

Mis järgmiseks?, hakkame teiste kaitsmise ettekäändel kutsuma sõjaväkke 14-17 aastasi lapsi?? Tegelikult iga täiskasvanu, kes tahab jääda ellu peale koroonaviirusega haigestumist, peab ikkagi ise tegema omale vaktsiinisüsti, mitte ei pea lapsi tanki lükkama!!

Kiik-kiige-kiike
2 aastat tagasi

Päikesekoalitsioon andis Sots-ministeeriumile 2 ministrit! – ja nende üks töövõit järgneb teisele…… muide, kas keegi teab, mis selle teise ministri nimi on?

kuulge
2 aastat tagasi

no see ei peaks kindlasti olema koolipidajate rida………ministeeriumid ametnike täis-kantslerid,juhatajad, nõunikud,asetäitjad, pressiesindajad jne jne milleks te seal olete üldse ???

Roosi
2 aastat tagasi
Reply to  kuulge

Ministeeriumites on vähe kaadrit ja ka raha napib. Suure surmaga saadi teine minister Kiigele abiks ja asjad juba sujuvadki kenasti.

Juta
2 aastat tagasi

Oh neid lumehelbekesi…

misasja
2 aastat tagasi
Reply to  Juta

Mis lumehelbeke. Vale artikli alla sattusite kogemata vist!?

Nipitiri
2 aastat tagasi

Jätaks lapsed ja noored sellest “mängust” välja….

?????
2 aastat tagasi

Lapsi peab vaktsineerima meditsiiniasutuses medtöötaja! Kooli töö on õpetada ja selle eest vastutada ning arsti töö ravida ja selle eest vastutada, kuigi jah … vastutamisega on igal pool probleeme!

komöödia
2 aastat tagasi

Mürk hakkab laos hapnema. Nüüd vastutuse lükkamisega peaks, võiks, oleks,tuleks…

Eino K.
2 aastat tagasi

Proovige te ainult minu lapsi torkida! Nüüd hakka krt selle propageerimise vastu ka võitlema. Üritavad noori mõjutada, sest see on lihtsam, kui täisealistele jama pähe ajada.

Ega
2 aastat tagasi
Reply to  Eino K.

propagandistidele teadusartiklid ei mõju- lapsed ei jää kergelt haigeks, kuid noortele- lastele süstida on täielik terviserisk- Allergiad, südamepuudulikkus jne.-kes vastutuse võtab? Jälle koolidirektor või kooliõde, nemad pole ju viruloogid- vastikud on need sundvaksineerimise propageerijad. Hoidke lastest eemale, aga juhul, kui vanemad soovivad ja arst annab nõusoleku, siis on teine asi.

...
2 aastat tagasi
Reply to  Ega

Ei saa välistada tõsiasja, et lapse eest hoolitsevad vanemad ei pruugi ka just kõige targemad olla.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  ...

Keegi internetilüürik pani vaktsineerimisele nimeks trombiloterii. Veresoontele mõjuvat kõik ogavalgud (pole vahet, kas Covid-19-ga nakatatud või mitte) tõenäoliselt halvasti, mida kinnitavad lahangud. Seni elavaid vaktsineerituid õnneks lahkama ei kiputa, kuid täpse selguse saamiseks vaktsiini kõrvalnähtudest tuleks seda teoreetiliselt teha – iiveldusel, jõuetusel jms.-l peab olema ju konkreetne põhjus. Minu arust on kogu vaktsineerimispropaganda kompromiss halva ja veel halvema vahel. Mis riigi kui terviku jaoks näib hea, ei pruugi olla hea konkreetsele üksikisikule. Ja kõige hullem: pole veel täit selgust, kas lausvaktsineeritus riigilegi 1:1-le hea on, kuivõrd loovat soodsa pinnase mutatsioonide tekkeks. Parim lahendus olnuks riigi sulgemine koroonaturistidele. Siis saanuksime ilma… Loe rohkem »

En.
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Eelmise kommentaari taustaks sobib see artikkel paljude samalaadsete seast:
http://www.tervis.postimees.ee/7238099/covid-19-on-ka-veresoonkonna-haigus-piikvalk-omab-kahjustustes-veel-uht-rolli .

pane õlg alla
2 aastat tagasi
Reply to  Eino K.

No aga süstija saab kindlasti lisatasu ja süstitav torkekohale plaastri asemel kupongi mingis rahalises väärtuses või siis priipääsme üritusele. Mõtle selle üle, Eino , eks ta abiks ikka olukorras, kus hinnad muudkui kerkivad kui pärmisaiad. Ja kui määrivad jama pähe, siis võta seda kui täitõrjet.

pane õlg alla
2 aastat tagasi
Reply to  pane õlg alla

Hea on lõõpida kellegi lause peale, et “proovige te ainult minu lapsi torkida” kui endal pole vaja selle probleemiga rinda pista. Mind aga ehmatas üks sõnavõtt, kus anti teada, et kui te jätate oma lapse vaktsineerimata, siis võivad nad sattuda koolikiusamise ohvriks. Selline jutt on küll juba mõtlemapanev, et lapsevanemal on valida, kas vaktsiin või hingeline trauma, olla omasuguste poolt kiusatav, tänu oma vanemate otsusele. Jube. Eesmärk pühitseb abinõu-ükskõik, mis hinnaga, aga tehtud see peab saama.

Eino K.
2 aastat tagasi
Reply to  pane õlg alla

Ma mõtlesin ka selle kiusamise peale, aga ehk nii hull see asi ikka pole. Kiusatakse millegi muu lahedama teema pärast, kui mingi tundmatu vaktsiin. Kui sellise asja pärast tõesti mingi noor leiab, et peaks kõvatama, siis lähen kooli külalisesinejana ja seletan neile, et surevad kõik aasta pärast äraja kui ei sure siis jäävad ajuhalvatusse need vaktsineeritud Vot nii teen siis.

pane õlg alla
2 aastat tagasi
Reply to  Eino K.

Ära jama, Eino. Su plaanil on küll jumet, aga lugesin, et mõnel mehel on sallivuse mõõt täis.Parem karta kui kahetseda.
Eerik-Niiles Kross kirjutab: aitab antivakserite sallimisest! Aeg on lõpetada vaktsineerimise kohta vandenõuteooriate levitajate ja hirmude külvajate suhtes tolerantsus. Vaba ühiskonnana oleme niigi sunnitud taluma inimeste õigust oma lollust avalikult
eksponeerida. Tolerantse inimesena olen valmis kaitsma ka igaühe õigust riskikäituda – ennast surnuks juua, suitsu teha, ilma kiivrita rattaga sõita ja loomulikult ka valitsust kritiseerida. Vaktsineerimisest keeldumine ei ole sedasorti käitumisega aga võrreldav.
Iga lõpp on millegi algus….

Nipitiri
2 aastat tagasi
Reply to  pane õlg alla

Oot oot kas tervis polegi tähtis, nõme kui selle pärast koolikiusamine tuleb.
Ma ei usu et lapsed ja noored nii mõtlevad s.t sel põhjusel kiusata. Ja pealegi ei pea ütlema, kas oled vaktsineeritud või mitte, kelle asi see on. Keegi ei räägi avalikult oma terviseteemadest. Või räägib?

misasja
2 aastat tagasi
Reply to  Nipitiri

nali või? Küll koolikaaslased juba teavad, kes on ja kes pole. Kaugelt olete või?