Lugejakiri: parandame haapsallaste südamed

Lääne Elu

info@le.ee

lma puudeta varasemast hoopis laiemana tunduval Posti tänaval on töömehed nüüdseks üles freesinud ka asfaldi. Foto: Malle-Liisa Raigla
lma puudeta Posti tänav. Foto: Malle-Liisa Raigla

Meid, kes me kurvalt vaatasime, kuidas Posti tänava puud langesid, on palju. Projekti järgi asendatakse maha võetud puud põõsaste, pihlakate ja teatud sorti õunapuudega. Linna peatänav on linna nägu väljapoole ja piirkond, kus inimesed iga päev liiguvad. Kui see tundub sõbralik, kutsuv ja mõnus, siis saab sellest promenaad, kus inimesed tahavad olla, suhelda ja kasutada seda kohtumispaigana või lihtsalt istumiseks ja hinge tõmbamiseks. Ilus puiestee muudab linna atraktiivsemaks ja paneb külalised tundma end teretulnuna. Puudel on sügav sümboolne tähendus juba muistsetest aegadest ja nad ühendavad meid. Mõelge näiteks Yggdrasili ilmapuule*.

Haapsalu elanikuna teen ettepaneku välja kuulutada annetuste kogumise kampaania, nagu koguti 2015. aastal annetusi toomkiriku katuse heaks.

Annetaja saab ise valida, milline puu Posti tänavale istutatakse: näiteks pärn, vaher, pöök, saar vms. Annetaja saab aga puu juurde sildi oma nimega. Annetaja võib olla üksikisik, seltskond, ettevõte, organisatsioon, kohvik, restoran – kõik võivad osa võtta. Mõtle, kui annetajaid on sama palju kui kirikukatuse puhul, oi, millise uhke puiestee me saaksime! Ja sellega koos saaksime puhtama õhu, parema keskkonna ja vähem heitgaase.

Kui me inimestena tunneme, et saame oma ümbruse, meie peatänava kujundamisele kaasa aidata, suurendab see kodukohatunnet ja hoolivust meie ühisest välisruumist. Võime tunda uhkust, et meie armsal linnal on uhke ja hästihooldatud puiestee, mida oleme aidanud luua. Praegusel juhultunnevad paljud, et nende südamed on purustatud (nagu näha laupäevase Lääne Elu karikatuuril).

Juba praegu on viimane aeg mõelda linnainimeste südamete parandamisele ja sellele,kuidas saaksime parimal viisil taastada linna tuiksoone. Nii olulist asja ei saa jätta käputäiele inimestele, kes otsustavad meie ja järgmiste põlvkondade ühise eluruumi üle.

Annetuskampaania võiks sisse juhtada kohalike muusikute kontserdiga, kus kampaaniat toredal viisil tutvustatakse. Osa piletitulust võib olla tulevase puiestee vundamendiks. Kohalikud kunstnikud võiksid korraldada näituse, kuidas nende meelest võiks välja näha Posti tänava miljöö.

Puiestee on maalähedasem kui kirikukatus, kuid sama vajalik. Kliimamuutused on käimas ja iga puu on hädavajalik, et vähendada CO² ja anda meile varju, värsket õhku ja meelerahu, kui temperatuur tõuseb.

Helle Reeder

Haapsalu elanik

* Põhjamaade mütoloogias on Yggdrasil igihaljas saarepuu, mis ühendab maad, taevast ja põrgut.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
85 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tundub
2 aastat tagasi

et linnapeast on saanud ebaadekvaatne ,ülbe vanamehenäss, kes on rahuldamatu eputis, nüüd siis jõudis oma kangelasteoga leheveergudele tappes täiesti noored elujõulised puud, et paljastada tänava ääres olevad räämas puulobudikud

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Annetamine on hea asi aga kui vaadata näitena toodud Piiskopi linnuse kiriku katus siis küll ei taha annetada . Panna lühikese ajavahemiku jooksul kaks korda vaskplekist katust ….. ?

Alo
2 aastat tagasi

Üks ja ainus annetaja peaks olema see onkel, kes need puud maha lasi saagida. Karma saab lõpuks ikka kätte, aga vb natuke aitab edumaad pikendada…

Raivo Mitt
2 aastat tagasi

Mina jätaks puudevaliku endast targema otsustada. Tore oleks ju oma aņnetatud kadakat kallistada, aga naabrimehe kõrval olev palm? Mis tehtud, see tehtud. Laseme asjatundjatelt tegutseda. Ja siis kui on, siis kritiseerime.

Nojah, aga
2 aastat tagasi
Reply to  Raivo Mitt

sellised sõnad nagu asjatundja ja ekspert teevad ettevaatlikuks 🙂

Sõna...
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah, aga

…”linnapea” niisamuti ; )

maestro
2 aastat tagasi

peatänav on liikluseks
aga mitte pargiks!

misasja
2 aastat tagasi
Reply to  maestro

võib mõlemat olla

Eva
2 aastat tagasi

Nõus, teeme ära. Teeme linna ilusaks ja roheliseks. Suklest on raske nõusse saada, tema on igasuguse puudeistutamise vastu. Aga olen ka nõus et tema üksi ei peaks otsustama, linnakodanikud võiks talle vastu hakata, oleks ilus.

tegelikkus on nii
2 aastat tagasi
Reply to  Eva

Kuulge Eva, see ei ole ju mingi prügitalgu, tegu on Haapsalu kõige tähtsama tänavaga ja siin ei kehti ,,teeme ära,,Projekt on siin see ,mille järgi tegema peab. Ei tule kõne allagi, et muudkui teeme aga ära.
Mis otsustamisse puutub, siis asi ammu otsustatud ja ju mõni LV töötaja peale Suklese ikka ka pooldas sellist lageraiet , on veel ju volikogu kes kõik pidid poolt olema. nii, et vastu hakata on hilja mis hilja.Ainus ,millega vastu hakata on kohalikud omavalitsuste valimised. Kas ikka Sukles LINNAPEAKS, see ongi meie võimalus, ei muud

Agu
2 aastat tagasi

Minuarust on see Sukles küll väärt asju linna arendamises teinud. Me ei tea, millega keegi teine tema asemel oleks hakkama saanud, seda saab ainult oletada. Millegipärast arvan, et mõni uus on liiga agar, et teeb palju ogarusi ja siis läinud ta ongi ilma vastutamata. Nii nagu see mõnes paigas ka olnud on. Olge rahul mis teil on ja rahvas on saanud siiani alati palju kaasa rääkida. Minuarust need suured kommentaariumis pirisejad pole midagi ise teinud, ei ideid edastanud ega muul moel endast märku andnud. Meie endi valitud esindajad on seal, mitte võõrad, kes otsuseid teevad. Kuidas sellest aru ei saada!?

Marta
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Agu tsitaat .. —Millegipärast arvan, et mõni uus on liiga agar ja teeb palju ogarusi…— Väga huvitav… Kuidas see uus saab siis nii palju ogarusi teha ilma teistega arvestamata ja “läinud ta ongi” , aga praegune Sukles ei saa? Mis privileegid need uuekesel siis on? Räägite kõik siin endale vastu.. täpselt samamoodi saab seda teha siis ka Sukles… Miks?! Mõtlemise koht.. Aga kui keegi on kursis ka arboristide arvamusega, siis on ju öeldud, et ka nemad ei saa linnavalitsusele vastu, sest siis ei pakuta hiljem tööd… Arboristid on selles asjas põhispetsialiatid ja vabandage väga – nemad ei saa oma arvamust… Loe rohkem »

Arvo
2 aastat tagasi

To: tegelikkus on nii. Kust te võtate, et volikogu sellega nõus oli? Sellist otsust pole minuteada kunagi volikogu ees olnud…

misasja
2 aastat tagasi
Reply to  Arvo

:))))

toh oh
2 aastat tagasi
Reply to  Arvo

Aina hullemaks läheb–kust on teil jällegi selline info ,,sellist otsust pole kunagi volikogu ees olnudki. Mõistus tõrgub uskumast et sellist suurprojekti lihtsalt nagu sõrmenipsust paari isiku nt.linnapea ja arhitekti salasepitsusena teostama asuti.

Just
2 aastat tagasi
Reply to  toh oh

jah ja veel laenuraha võeti ka nii et keegi ei teadnud. Absurd. Mingi sots vms. vist pimedat viha täis, ei tea mida kirjutab enam.

Leonid Ilyich Brezhnev
2 aastat tagasi
Reply to  Just

Partei teab teeb, mis tarvis, ning ilma pimeda vihata, sest viga on kodanlik igand.

Vanamees teiselt
2 aastat tagasi
Reply to  Arvo

Kust küll ei võta, aga ei usu, et see Suklese ainuisikuline otsus oli.

Miss Marple
2 aastat tagasi

Seda tasuks siiski pisut lähemalt uurida, mis selle suursongermaa saamislugu oli ; )

Heinz
2 aastat tagasi
Reply to  Eva

Kulla inimene, miks te külvate viha ja vaenu tänase linnapea vastu? Ma ei olnud möödunud valimistel küll Suklese valija, aga ebaõigluse vastane olen küll. Sukles on oma erialalt arst ja selle Posti tänava kisa-kära taustal saan öelda, et ta on kuulanud väga tähelepanelikult nii spetsialiste – dendrolooge, projekteerijaid, maastikuarhitekte, kui ka oma tööandjat – volikogu, mille koosseisu valisite ju ka teie (kui te ikka valimas käisite). Nendest kaalutlustest lähtuvalt on tal täna julgust olla kõneisik ning võtab kogu pahameele turmtule enda peale. Julge mees, võib öelda, mitte Karilaiu sugune argpüks, kes täna jänese kombel põõsasse tõmbunud, kus pigem loeb valimishääli… Loe rohkem »

Noor penskar
2 aastat tagasi
Reply to  Heinz

Sukles ja Karilaid on väga hea tandem. Valitsusele lähedale oleva iskuna ajab Karilaid rahad välja Haapsalu jaoks,Sukles toimetab koha peal. Sukles on viimase 30 aasta jooksul Haapsalu taastanud,järgmised valimised võidab kindlasti. Ja,kui ükskord ka Rohuküla raudtee on valmis,siis võiks talle isegi peale erru minekut naljaga pooleks ausamba püstitada.

Huvitav
2 aastat tagasi
Reply to  Heinz

Ah et üks “diktaator” otsustab ja volikogu või mis iganes see on, lihtsalt niisama kohtade täiteks loodud? Tõsimeeli arvate, et niiviisi lastakse teha ja mitte keegi ei tee piuksugi!? Kaks riiki maailmas Põhja-Korea ja Haapslau suudavad sellist sisteemi kasutada. Vägev!

Mulle...
2 aastat tagasi
Reply to  Heinz

…on meediakajastustest jäänud mulje, et maastikuarhitektid ei tea päris täpselt siiani isegi, mida, kui palju ja kuhu puu-laadset istutama hakatakse, projekti nagu polekski sel asjal. Aga nagu öeldud, see on vaid mulje – võib-olla on projektid olemas, nii tee-ehitust kui haljastust puudutavas, vajalikud (eel)arvestused ja kooskõlastused, hanked jms tehtud, ja siis ei ole ju muud tarvis teha kui projektis näpuga järge ajada ja edasi toimetada ja… Aga kui projekti pole, siis on pisut kehvemed lood : (

Leonid Ilyich Brezhnev
2 aastat tagasi
Reply to  Heinz

Mina kirjutan neid kirjatükke Suklese toetuseks. Ta tõesti meeldib mulle väga : )

elukogenu
2 aastat tagasi

Täiesti uskumatu, kelleltki linnaelanikest küsimata millist peatänavat rahvas sooviks oma kodulinnas näha löödi saed tööle ja nüüd halavad ,et annetage , saate omanimelise puu,, No ei anneta ,puu kaenlas istutustalgutele ka ei tule . Sajandi lageraie Posti tänaval on rumalus ja projektis peavad nii puud kui põõsad sees olema. Võrrelda kirikutorni ja meelega hävitatud alleed –ei,ei nii see ei käi.

Misasja
2 aastat tagasi
Reply to  elukogenu

kes halas? Ajate midagi segamini?

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  elukogenu

Te kommenteerite vale artikli all, noormees!

Marta
2 aastat tagasi
Reply to  elukogenu

Väga elukogenu arvamusega nõus.. üks võimutseb ja teised maksavad.. juba selle lolluse maksid kõik ise kinni – ärge unustage et kõik olete maksumaksjad – ilma teie nõusolekuta ja nüüd uuesti keegi mingi “hiilgava” ideega… Ausalt öeldes, lähme istutame igaüks mis meil parasjagu on või meeldib … No niimoodi ikka linna ei haljastata… Vabandage väga!

Arvos
2 aastat tagasi

Lootsin midagi asjalikku lugeda.

Ats
2 aastat tagasi

Paljud ei ole vist isegi lugenud, mida Posti tn istutatakse. Aga jahtuda on tore. Kõik erinevates LE artiklites kirjas juba 2020a sügises nr.

Luisa
2 aastat tagasi

Mei ei saanud ju kaasa rääkida, autor – puud ju võeti maha, kuigi igas sellekohases artiklis erinevaid ettepanekuid tehti. Sellega, mis tehtud, ei paranda enam midagi!

Enriko
2 aastat tagasi
Reply to  Luisa

Tegelikult parandab küll, eeldusel, et peatänava kaugemas tulevikus taas roheliseks muutmise võimalust ei rikuta jäädavalt. Kui vaja, tuleb juba vormistatud projektile pidurit tõmmata või midagi ümber vormistada, et autohulluse ja pärnadelt tilkuvate mee kartmise ajastu lõppedes oleks ka päris puudel taas piisavalt ruumi. Või et järgmise 60-70 aasta järel saaks alleed valutumalt uuendada, kartmata allesjäävate puude juuri lõhkuda.

Luisa
2 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Me ju püüdsime kõik pidurit panna, kuid gaas pandi ikkagi põhja, sest rool on ju LV käes. Enriko, Sinu jutt on õige, aga nagu eelpool kirjutasin – kedagi ei võeta kuulda. Nüüd pole muud, kui loota, et senine koosseis edaspidi ei jätka ja tuleb asemele rahva arvamusest lugupidav KOV.

Ehh
2 aastat tagasi
Reply to  Luisa

vale jutt teil. Esiteks ei olnud kõik vastu ja teiseks võeti küll kuulda ja viidi ka vastavad parandused projekti sisse, ehk põõsad asendati puudega

Luisa
2 aastat tagasi
Reply to  Ehh

mäletan küll neid arutelusid siin kommentaariumites. Küllap midagi võeti kuulda, kuid igalt poolt “käis läbi” rahva tungiv soov, et olemasolevad puud jääksid alles

misasja
2 aastat tagasi
Reply to  Luisa

kommentaariruum kohalikus väljaandes ei olegi ju ettepanekute koht appikene. Ikka ametlike kanaleid pidi aetakse asju.

Enriko
2 aastat tagasi
Reply to  misasja

Seni pole ühtki ametlikku koosolekut linnarahvale seisukoha kujundamiseks/sõnavõtmiseks olnud. Üksiti ei meeldi kellelgi linnavalitsusega vägikaigast vedada (viimase suundumus oli selgelt aimatav). Kui isegi USA presidenti blokkiv feisspukk sobib ühele Eesti linnapeale avalikuks infokanaliks, peaks sobima ka Lääne Elu vaba kommentaarium.

Majaomanik
2 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Linnarahvas seisukoht sai selgeks viimastel valimistel ja uuesti saab selgeks tulevastel valimistel sügisel.

Enriko
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Eks midagi saab selgeks kindlasti aga kas just linnarahva arvamus? 750-aastast Haapsalut ju enam eraldiseisva üksusena (kasvõi osavallana) Suur-Haapsalus ei eksisteeri. Pooled(?) volikogulased valitakse Ridalast. Nende side Posti t. puudega võib vabalt olla õlakehitus.

Tohoh
2 aastat tagasi
Reply to  Enriko

et siis kirjutan oma ideed ja ettepanekud kuskile jututuppa ja kui neid ei võeta arvesse, on süüdi linnapea ja krt võtaks valimistel näeme. Nii jah? Väga nõrk

Enriko
2 aastat tagasi
Reply to  Tohoh

Mitmel avalikul arutelul Tohoh ise on osalenud ja saalis sõna võtnud? Kirjalikke ettepanekuid saatnud? Linnapeale helistanud ja midagi õiendanud? Keskmine eestlane ei himusta endale ‘viriseja’ või aktivisti staatust, on viimase vindini vait, triikigu härrad teda või teerulliga (a’la “Maksuvabad reeded”). Loodetakse, et pauk jääb tulemata või läheb mööda… Kuni ei anta selgelt märku: rahvas, arutelule! ei saagi erilisi ennetavaid ettepanekuid laekuda. Planeeringudokumentide ilmumise jälgimine ning läbipuremine oma elu kõrvalt on ju küllaltki aegavõttev. Avalikel koosolekutel saab info kiiremini kätte, ent seegi nõuab seedimisaega, kuna pool jutust on tavaliselt müügimehejutt. PS. Konkreetselt eluslooduse kohta saatsin viimati LV-sse kirja hispaania teetigude küsimuses.… Loe rohkem »

EI tea
2 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Pole vaja piriseda siis, kui ei taha kaasa lüüa linna ja maakonna arengus. Kardad aktivist vms olla. Mis krdi aktivist!? Su enda kodu ju mille kohta arvamust avaldad ja valimistel kaasa lööd. Arusaamatu kommentaar teie poolt. Mitte midagi ei saanud aru, milles asi on.

Leonid Ilyich Brezhnev
2 aastat tagasi
Reply to  EI tea

Huvitav, aga mina sain aru ; )

jah
2 aastat tagasi
Reply to  Luisa

siin oli ettepanek kaevata kraave mitte otse aga sikk-sakk. See on siis 21 sajandi inseneri leiutis: vee- ja kanalisatsiooni trassid, elekter ja sidekaablid jne vonklevad tänavakatte all. Tundub väheke ulme ja ei võetudki kuulda, Teeb ikka hinge täis küll, et ei võetud arvesse.

Leonid Ilyich Brezhnev
2 aastat tagasi
Reply to  Luisa

Lugupidamine on kodanlik igand.

ja nii
2 aastat tagasi
Reply to  Enriko

ilusad kandilised puud seal ritta seatud. Ei tea mis puud need ka olla võiks!?!