Roger Tibar: liigne ahnus ajab upakile

Roger Tibar
Roger Tibar

Veidi enam kui nelja kuu pärast saavad kõik vähemalt 16aastased haapsallased näidata oma meelsust ning valida uued esindajad Haapsalu linnavolikogu 9. koosseisu.

Kõige aktiivsem enesenäitamise periood, mil erakonnad ja valimisliidud asuvad oma programme tutvustama ning püüdma inimeste tähelepanu lubadustega järgmiseks neljaks aastaks, seisab alles ees. See kõik on n-ö tavaline osa poliitikast.

Mis aga teeb tänavused valimised minu jaoks huvitavaks, on asjaolu, et liigselt võimust kinni hoidvad inimesed – kutsun seda Putini kompleksiks – on aru saanud, et kõik ei pruugi minna nii kergelt, kui ehk loodeti. Kolm linnapeakandidaati on praeguseks teada ja ilmselt on neid veel lisandumas. Olles ise sisenemas sellesse võitlusesse esimest korda ja kohe suurte ambitsioonidega, sooviks sulle, hea lugeja, anda mõtlemisainet.

20 aastat Haapsalut juhtinud linnapea on kindel, et võit tuleb taas koduõuele. Sellega seoses on valimisliidul HaRi võrdlemisi pikk pink, kust keegi ei julge ega taha lahkuda või pinki vahetada. Arusaadav – kui tehakse taas hea tulemus, on soe koht olemas. Või, veel hullem, on hirm, et kui julgeda linnapea vastu kandideerida, lastakse linnaasutusest lahti.

Lisaks on Keskerakond nüüdseks harjunud volikogu esimehe ja aselinnapeade portfelliga. Enda jalgealust pole mõtet õõnestada, mistõttu võib eeldada, et Keskerakonna soov pole linnapea positsiooni endale võtta, vaid tagada Suklese püsimine ja kindlustada endale ka järgmiseks neljaks aastaks aselinnapea kohad.

Leian, et nii ei peaks see minema. Osaledes riiklikes otsustusprotsessides ja aidates kaasa ka Eesti2035 strateegia loomisele, olen mitmeid aastaid toonud välja vajaduse kehtestada juhtivatele positsioonidele rangemad piirangud. Kõigile avaliku sektori juhtidele maksimaalselt viieaastased lepingud, mille järel tuleb uuesti kandideerida ning omavalitsuste juhtidele mitte üle kahe järjestikuse valitsemismandaadi. Miks? Värskus, uued mõtted ja vaatenurgad, võimalus rohkematel inimestel end juhtivatel positsioonidel teostada ja rakendada. Praegu oleme üle riigi olukorras, kus paljudes kohtades on võimul inimesed, kes asusid juhtima 1990. aastatel. Kahjuks lisandub sellele ka mentaliteet, nagu poleks 30aastane isik pädev midagi eest vedama.

Jään huviga ootama, mida seni vaiksena püsinud erakonnad lauale toovad. Valijal peab olema lai valik, et leida õige kandidaat oma häält esindama. On aeg muutusteks! Kui toas läheb umbseks, teed ju akna lahti, et tuulutada. Teeme ka Haapsalu juhtimises akna lahti, et asendada seisev õhk värskusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kalle
2 aastat tagasi

Praegu on poissi vaja propagandaks, mitte reaalseks linnajuhiks. Teame ka miks, päris mitu põhjust. Ennekõike hapud viinamarjad Reformierakonnal ja soov propagandat teha.

Kalle
2 aastat tagasi

Väga lihtne Noori enesekindlaid, kuid kogemusteta vajatakse tööle küll, aga tootvale tööle. Avalikus sektoris seiklevad ja ja õnne katsuvad noorpoliitikud, ei ole erasektoris teretulnud. See eest avalik sektor on neile valla. Miks? Nad toovad parteile hääli, seega rohkem nagu poliitbroilerite moodi. Avalik sektor ei vaja ju kogemust, vajab reklaamnägu, erasektor ei vaja reklaamnägu, vajab kompetentsi, sest muidu on laostumine kindel.

K.s
2 aastat tagasi

Kohe näha, et noor mees. Mina vanemana tõmbaks paralleere L.I.Brezneviga, mitte Putiniga… Putin on realist, a vot Breznevile sarnaneb hr.ametisolevlinnapeakandidaat nagu kaks tilka vett, seniilne, elust enam mittemidagijagav vanamehenäss…kes kujutab ette et linnavalitsusest saab väljuda ainult jalad ees..

kodanik
2 aastat tagasi

Poisil täitsa julge mõte ja tgl õige. Ennast pikkade aastatega tsementeerinud tegelased korrumpeeruvad ja 2 ametiaega peaks olema piiriks.

Kalle
2 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Poiss mobiliseerib siin Reformierakonna ridades sotse või?

Konnaküla elanik.
2 aastat tagasi

pealkiri intrigeeriv aga ei midagi uut. Ei osata juhtida mingi toiduahel sellest pole mõtet leierdada teist mustates ei kogu sa plusse. Aga lõpu poole kui mainiti uutest tegijatest siis tundus et noormees natuke matsu jagab. Nimelt leidis et Haapsalu volikogus ja ka linnapea tuleks välja vahetada.Mõte õige aga mitte Haapsalus vaid reforrmi erakonna ladvikus kus mõned lausa30 aastaks riigipiruka otsas ripuvad. Alusta omade keskelt ja näita et oled tegija küll siis Haapsalu linnapea kett ka sinuni jõuab. Seniks aga kasvamist!

täitsa
2 aastat tagasi

naljakoht, kas seda tehakse nimme, et seda ametit alavääritada

Niru
2 aastat tagasi

Putini kompleksi täheldab Reformierakonnal. Nii et enne mõtle, kui ütled.

Vambola
2 aastat tagasi

Ei ole üldse tõsiseltvõetav mees

Nimi Kohustuslik
2 aastat tagasi

Tubli poiss, kuid mina nimetan seda Oidipuse kompleksiks.
Tegelikult võiks sellise ümmarguse- huupi jutu asemel,noor linnapeakandidaat nimetada otsuseid, mida tema oleks näiteks viimase 4 aasta jooksul tegemata jätnud, selmet kritiseerida. Mugav klassika on niimoodi valijaid proovida lollitada aga uskuge, hr.Tibar, Me oleme seda kõike juba näinud ja hammustame selle plaani läbi.

Eesti NSV
2 aastat tagasi

Me oleme seda kõike juba näinud, kus Partei Juhid viidi kanti aastaste vahedega Keskkomiteest jalad ees välja otse hauda…..sama asja kordus on praegu Haapsalus.

no vot
2 aastat tagasi

näiteks pavlik morozov mehistus väga vara