Kohus jättis Nõva kooli õiguskaitseta

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool. Andra Kirna

Nõva kool jätkab suure tõenäosusega sügisest kuueklassilisena, sest Tallinna ringkonnakohus tühistas koolile pandud õiguskaitse.

„Täna on seis selline, et me ei pea arvestama Nõva koolis üheksa klassiga,” ütles Lääne-Nigula vallavanema kohusetäitja Taivo Kaus reedel Lääne Elule.

Kuigi kohtuvaidlus Nõva kooli kolme lapsevanema ja Lääne-Nigula valla vahel veel käib ja Tallinna halduskohus teeb otsuse alles 4. mail, eeldab Kaus, et vald saab õiguse Nõva kooli 7.–9. klass tulevast sügisest kinni panna. Tallinna halduskohtu pandud õiguskaitse on maha võetud ja volikogu otsus kool sulgeda kehtib. „Kui peakski tulema teistpidi lahend, eks me siis vaatame,” ütles Kaus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mis
3 aastat tagasi

haige asi küll selle Növa kooli kallal käib…

Nurin valest otsast
3 aastat tagasi

Räägitakse vaid olemasolevate õpilaste arvust, aga mitte sõnagi õpilaste arvust, kelle vanemad on soovi avaldanud, aga mingil “arusaamatul” põhjusel neile ust on näidatud.

Pealkiri
3 aastat tagasi

Mitmele kohalikule on ust näidatud?

ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Pealkiri

Kas Nõva kool on vaid kohalikele avatud? Sellisel juhul oleksid paljud Eestimaa koolid tühjad, naljahammas 😀

hehh
3 aastat tagasi
Reply to  Pealkiri

praegusel vaba liikumise ajal pole ju oluline, et “sissekirjutus” oleks. või oleme ikka sunnismaised talupojad? ja mis on kohalik – kohalikuks loetakse sind alles siis kui oled 30 aastat Nõval elanud, sinnamaani oled suvitaja 🙂

....
3 aastat tagasi
Reply to  Pealkiri

Päris rumal mõtteavaldus. Kõik lapsed vajavad haridust, olenemata nende kodu asukohast.

Pealkiri
3 aastat tagasi
Reply to  Pealkiri

Vajutasin vist õigele nupule, et kuldne trio nii põlema läks. Vastust küsimusele ikka ei saanud. Arusaamatuks jääb ikka see, miks teistest omavalitsustest siis siia kooli tulla üldse tahetakse, kui õpetajad pole pädevad, direktor laisk jne

xyz
3 aastat tagasi
Reply to  Pealkiri

Selle otsusega näidatakse ust paljudele kohalikele. Aga ka teistele.
Kas Noarootsi koolis kah “ainult kohalikele” põhimõte kehtib? Kus siis, selle loogika kohaselt, Nõva lapsed üldse oma hariduse peaks saama?

Pealkiri
3 aastat tagasi
Reply to  xyz

Noarootsi ja Nõva on Lääne-Nigula valla osad, mõlemad koolid alluvad samale omavalitsusele.

???
3 aastat tagasi
Reply to  Pealkiri

Ja miks neid nii erinevalt siis koheldakse? Novakad on mingi kolmanda-klassi saast voi?

Välisvaatleja
3 aastat tagasi

See on hale, kuidas KOVide juhid sõidavad üle maalaste huvidest. Tõesti – pole kooli, pole probleemi. Halloo, Lääne-Nigula vallajuhid, teie valla eelarve on 12 milj € aastas, valitsemiskukudeks kasutate 1 milj €, teil on vaja arendada 7 kooli ja te ei saa hakkama paarikümne lapse põhihariduse korraldamisega nende kodu lähedal. Millega te siis üldse hakkama saate? Põhihariduse arendamine on peamine põhjus, miks vallad üldse olemas on. Hariduseelarve on ligi pool teie valla eelarvest ja te olete poole kohaga haridusjuhid. Kas teile ei tundu, et “vald saab õiguse Nõva kooli 7.–9. klass tulevast sügisest kinni panna” kõlab nagu lati alt läbi… Loe rohkem »

Millega te siis üldse hakkama saate?
3 aastat tagasi
Reply to  Välisvaatleja

Vastan:
– oma jopedele projektirahade kantimisega
– oma jopedele “ettevõtlustoetuste” määramisega
– oma jopedele ametikohtade kinkimisega, oskustest või kogemustest kama kaks
– oma jopedele tasuta vallavara rendile andmisega
– jms.

Aga milleks muidu siis KOV olemas on kui omade jopede teenindamiseks? Rahvas on lambad ning hääletavad nagunii nendesamade omade jopede eest, kelle me neile ette söödame.

xyz
3 aastat tagasi

Järelikult on tulevik selline, et Tallinnas on üks mammutkool ja aitab. Kes rahul ei ole, mingu Soome!

Kohalik
3 aastat tagasi

15 õpilasega kahjuks põhikooli ei ole võimalik pidada.

Kah kohalik
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Juba varasemalt on välja toodud, kuidas praegune tankistist direktor on teinud kõik selleks, et uued soovijad eemale peletada, ise veel eemale tõrjutute arvuga uhkeldades.

hmmm
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Võimalik või mitte võimalik, asi on tahtmises, saamatuses ja viitsimises

Kui
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Lääne-Nigula vald oma rappimist alustas, oli Nõva Koolis 25 last ning see arv suurenes.

Naljakoht
3 aastat tagasi
Reply to  Kui

25 last oli seal ehk 10 aastat tagasi

25 oli
3 aastat tagasi
Reply to  Naljakoht

veel aastal 2017-2018, enne, kui lapsi eemale hakati peletama ning nende vanemaid hirmutama.

Välisvaatleja
3 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

Mitte keegi ega miski kaitse lapsi rumalate koolijuhtide eest, kui vallajuhid tahavad, et nad pukis oleks. Ja kui asi läheb väga hulluks, tuleb HTm lastele “appi” sellega, et soovitab vallal nende kooli sulgeda. Mida vald ju sageli tahabki.

see on
3 aastat tagasi

surmahoop koolile

Niisiis
3 aastat tagasi

Lõhmus, Suur, Kallas, Oruste: kõvad mehed vallarahva vastu kohut käima, kuid mitte kõvad mehed iseendi valimislubadusi täitma!

huvitav
3 aastat tagasi

Miks ei olnud artikli juures märget “Sisuturundus”? Miks annab Lääne-Nigula vald välja kahte vallalehte? Nii LE kui oma Pravda on sarnase sisuga.

õigusriik
3 aastat tagasi

Kui kohus jätab Nõva kooli ilma õiguskaitseta siis see on katastroof kui see sama kohtu süsteem ei ole võimaline kodanikele põhiseaduslikke õigusi tagama siis see on demorkaatia. Selline ongi meie õigisriik.

Imelik
3 aastat tagasi
Reply to  õigusriik

et inimesed valivad ikka neid lõhmuseid, suuri ja orusteid, kes siis panevad direktoriteks saamatuidtankistidest kallaseid. Ärge siis praegu vinguge, valimised on juba ukse ees, valige neid, kes oskavad majandada, teid kuulavad, koole kinni ei pane, läänemaad ei tükelda ja valda ei varasta, kasvõi näiteks Koit Uus, kes on Linnamäe hoopis teiseks teinud oma energiat ja raha panustanud

Stardipauk
3 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Valimispropaganda on alanud!

Keda mitte valida
3 aastat tagasi
Reply to  Stardipauk

Need 16 volikogu liiget, kes pigem vallarahvaga kohtus käivad, kui nende (kooli, tuulikute vms.) probleeme soovivad lahendada. K.a. Lõhmus, Suur jms.