Iga kaheksas täiskasvanu on vähemalt ühe doosiga COVID-19 haiguse vastu vaktsineeritud

Lääne Elu

info@le.ee

Vaktsineerimine Kullamaa perearstikabinetis. Foto: Urmas Lauri

Iga kaheksas täiskasvanu on vähemalt ühe doosiga COVID-19 haiguse vastu vaktsineeritud

Tänahommikuse seisuga on Eestis end vähemalt ühe vaktsiinidoosiga COVID-19 haiguse vastu kaitsnud 133 263 inimest, mis on 12% täisealisest elanikkonnast. Mõlemad vaktsiinidoosid on saanud 52 649 inimest. Nädala jooksul on tehtud enam kui 39 500 vaktsineerimist, neist eilse päeva jooksul 5513. Vaktsineerimine jätkub ka pühapäeval.

„Meie kõigi ühine eesmärk on COVID-19 kriis kiiresti ületada ning naasta võimalikult tavapärase elu juurde. Saame seda teha vastutustundlikult ja terviseteadlikult käitudes ning vähendades oma kontakte teiste inimestega, et piirata viiruse levikut. Samal ajal kaitseme vaktsineerimisega esmajärjekorras COVID-19 haigusest enim ohustatud inimesi,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Täna jätkub kõigi soovijate vaktsineerimist ettevalmistava nädalavahetuse pilootprojektina üle Eesti erinevates raviasutustes üle 65-aastaste inimeste vaktsineerimine ja ka eesliinitöötajate kaitsesüstimine. Eeloleval nädalal jätkub perearstide juures riskirühma inimeste vaktsineerimine ning samal ajal on käimas haridustöötajate ja sotsiaaltöötajate vaktsineerimine. Märtsi jooksul võimaldatakse teiste eesliinitöötajate hulgas vaktsineerimist ka COVID-19 kriisi lahendamiseks strateegiliselt olulistel ametikohtadel töötavatele isikutele, sh Riigikogu ja valitsuse liikmetele.

Eilse päeva jooksul vaktsineeriti 59 raviasutuses, sh 45 perearstikeskuses üle Eesti. Kokku on praeguseks vaktsineerimisi teinud 476 erinevat tervishoiuteenuse osutajat. Enam kui pool kõigist vaktsineerimistest on tehtud 390 perearstikeskuses.

„Perearstikeskused on Eestit kõige ühtlasemalt kattev ja kodulähedasem tervishoiuvõrgu osa, mille toel oleme saanud pakkuda inimestele võimalikult kodulähedast vaktsineerimist. Vaktsiinide logistika on nii mõnevõrra keerulisem, kuid inimeste jaoks vaktsineerima minek mugavam ja ohutum,“ selgitas minister Tanel Kiik. „Eesti inimeste usaldus perearstide ja -õdede suhtes on teenitult kõrge ning tänu sellele on kõrgem ka inimeste vaktsineerimisvalmidus. Tänan kõiki pühendunud tervishoiutöötajaid, kes igapäevaselt pingutavad, et saaksime vaktsineerimisega võimalikult paljudele inimestele COVID-19 haiguse eest kaitset pakkuda.“

Vanusegruppide lõikes on vaktsineerimisega hõlmatus kõige kõrgem 80-aastaste ja vanemate seas, kellest on üle Eesti vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud ligi kolmandik (32,2%), 75-79-aastaste seas on hõlmatus 16%, 70-74-aastaste seas 15,3%, 65-69-aastaste seas 16,7%, 60-64-aastaste seas 16,3%, 55-59-aastaste seas 14% ja 50-54-aastaste seas 13,8%. Alla 50-aastastest on vaktsineeritud vähemalt ühe doosiga 7,3%.

Üle 80-aastaste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga on kõige kõrgem Läänemaal 55,3%, Saaremaal 55,1%, Hiiumaal 53,3%, Raplamaal 51,9%, Järvamaal 49,2%, Pärnumaal 46,6%, Jõgevamaal 42,3%, Viljandimaal 40,8%, Tartumaal 33,2%. Vaktsineerimisega hõlmatust tuleb oluliselt tõsta Ida-Virumaal, kus on kõigist elanikest vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 5% ning üle 80-aastastest ligi 10%.

Esmaspäevast laupäevani on praeguseks tehtud 39 588 vaktsineerimist, mida on 6020 võrra enam kui eelmisel nädalal kokku. Uuel nädalal on Eestisse saabuvad vaktsiinikogused kahjuks oodatust oluliselt väiksemad ja seetõttu on kasutada olevaid vaktsiine vähem. Esmaspäeval on Eestisse tulemas 14 040 doosi Pfizer/BioNTech vaktsiini ja reedel 2 400 doosi AstraZeneca COVID-19 vaktsiini.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jah!
3 aastat tagasi

Oma inimestest lugu pidavad ja neist hoolivad riigijuhid Põhjamaades on tõsiselt kahtluse alla seadnud Asrta Zeneca vaktsiini ja selle manustamise peatanud. Meil käib aga see nn.vene rulett ikka edasi – vahitakse suu ammuli Euroopa liidu poole, see möriseb kinnimakstuna et ikka jätkata-jätkata! Kulla Eesti valitsus, kasutage oma ajusid ja säästke oma rahvast!!!

Ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Jah!

Praeguse valitsuse poole hüüd on kurtidele kõrvadele. Kui suudaksid kuidagi seda läbi brüsseli teha, siis on teine asi, aga muidu pean vast valimisteni ootama

Harald
3 aastat tagasi

Surmaeskadroni endise tegevliikmena sain Modernat kuna Pärnus jäi üle ja helistati…
Kõik 👌

Harald
3 aastat tagasi

Enesetunne on hea ja seksi isu on tagasi… 🤪 😍 😍 😍

Hea Okkupant
3 aastat tagasi

Harald, aastat sa kavatsed elada?
´´Arstid on inimesed, kes kirjutavad ravimeid, mille kohta nad teavad vähe, et ei tea haigusi, mille kohta nad teavad veelgi vähem, inimesele, keda nad ei tea üldse´´

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Oled ise arst muidu, vä?

Harald
3 aastat tagasi

Olen ka vaktsiini saanud ühe doosi eesliinitöötajana

Harald
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Said ikka 100 g mitte 80g nagu uus mood ette näeb? Mõni paneb siiani pudelist.

Harald
3 aastat tagasi
Reply to  Harald

Moderna vaktsiin