Peaminister Jüri Ratas astus tagasi

Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula
Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula

Peaminister Jüri Ratas teatas öösel pärast tunde kestnud Keskerakonna juhatuse koosolekut, et astub ametist tagasi.

Täna hommikul läks Ratas Kadriorgu president Kersti Kaljulaidi juurde, et anda talle oma tagasiastumispalve, kirjutas ERR.

Koos peaministri ametist lahkumisega astub tagasi kogu Ratase valitsus. Senine võimuliit jätkab kuni uue valitsuse ametisse asumiseni.

Uutest võimalikest võimuliitudest ei soovinud Ratas rääkida, öeldes vaid, et Keskerakond arvestab opositsiooni siirdumise võimalusega. Reformierakonna juhi Kaja Kallasega Ratas enda sõnul möödunud ööl suhelnud ei ole.

„Poliitikas tuleb keeruliste olukordade lahendamiseks teha väga raskeid valikuid. Tegin  väärtuspõhise otsuse astuda kujunenud olukorras Eesti Vabariigi peaministri kohalt tagasi. See otsus sündis nõupidamistes Eesti Keskerakonna juhatuse ja riigikogu fraktsiooniga ning lähimate ametikaaslastega. Võimalikke lahendusi oleks kindlasti erinevaid, kuid õige tundus neist ainult üks,” kirjutas Ratas öösel sotsiaalmeedias.

Ratas selgitas, et avalikuks saanud riigiprokuratuuri esitatud kahtlustus ei tähenda veel seda, et keegi oleks kindlasti süüdi, kuid paratamatult heidavad need kõigile asjaosalistele tõsist varju. „Sellises olukorras tundub ainuõige, et annan enda tagasiastumisega võimaluse kõigile asjaoludele häirimatult valgust heita ja selgusele jõuda. Poliitilise ja ühiskondliku rahu tingimustes,” kirjutas Ratas.

Ratas kinnitas, et pole peaministrina teinud ühtegi pahatahtlikku ega teadlikult valet otsust nagu ka Keskerakonda juhtides.

„Olen täna suhelnud nii riigi peaprokuröri kui kaitsepolitsei peadirektoriga, kes mõlemad kinnitasid, et neil pole minu suhtes kahtlustusi. Valitsusjuhina ei tundnud ma ka Porto Franco kaasuses, et ükski minister või erakond oleks püüdnud valitsuse langetatud otsuseid ebaseaduslikus suunas mõjutada. Tuginesime neis KredExi tehtud ettepanekule ning antud laenu tingimused olid igati võrreldavad eelnevalt näiteks Tallinki osas tehtud otsusega,” ütles Ratas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jõulu Sokk
3 aastat tagasi

Pole see mingi ilmalõpp-peaasi,et sotsid võimule ei saaks.Kui me muidugi oma lastele rahulikku elu soovime ja ei juhtuks nagu Rootsis,kus moslemi illegaalid möllavad.Aga valimised on tõe kriteerium ja need tulevad varsti.

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Käputäie omasooiharate suurpäev ! Mis puutub Ratase tagasiastumisse siis Euroopa ja jänkidega heade suhete nimel oli see kõige valutum loobumine rahvaküsitlusest !
Varsti näeme kuidas need võrdsuse nõudjad kirevate lippude lehvides,riistad ripakil teile pähe istuvad !

Miralda, omasooihar
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Vaata seljataha!

Siil
3 aastat tagasi

Õnnetu/
Kas sina oled see 77% sisse kuuluv kes käib ja elab teiste elu ,koputades selle peale kellel sinust paremini läheb?

Oioi
3 aastat tagasi

Täna algas maailmaöõpp, vabandust, esialgu siiski Eestimaa

Siil
3 aastat tagasi

Noh palju õnne reformierakond, saite oma tahtmise, aga kas rahvas ka teiega rahul on??? Vaevalt……

õnnetu
3 aastat tagasi
Reply to  Siil

Rahvas on väga rahul selle otsusega.

13% marurahvuslasi ei ole rahvas vaid käputäis piiratud silmavaatega tegelasi kes ei mõista kuidas tänapäeva maailm toimib

jamps
3 aastat tagasi
Reply to  õnnetu

irw, eks sa oled ka palju raadiot kuulanud ning sildami – samosti – karnau jutte kuulanud, et teab täpselt kuidas maaim toimib. Rahvas ei ole rahul , aga küllap saab siis alles aru kui Izamaa peanb Hermanni otsast lippu alla kangutama .. nagu ta valitsuse kangutas ära … projektijuht juba liputas saba terevisioonis …
Õnneks pole tal paremat valikut kui kiiresti sotsreffe sebima minna või Ratasele tehtud teod üles tunnistada.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

Tunnen kaasa sinu vanematele!

õnnetu
3 aastat tagasi
Reply to  jamps

You made my day 😀

Unustasid kirjutada lisaks lippule põletade valgeid riste on kinnitatud inimesed kes pole marurahvlased, alustates naistest kel pole lapsi, sest nad pole ühiskonna väärilised ja omasoo armastajad, sest ei saa toota puhtaverelisi rahvuslasi.

Sa oled vist see inimene kelle ainus välismaa reis elus on olnud Soome või Rootsi ja siis ka olid enamus ajast joobes.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  õnnetu

mis sul õnnetu oma maa rahva vastu on? Sa oled vist selline inimene, kes käibki naeratus suul ümber maailma reisimas ja kõik on nii äge. Nagu hipi või nii!?

Aks
3 aastat tagasi
Reply to  Siil

Valimised ju võitiski reformierakond, miks siis enamus rahvast rahul ei ole sinu arvates?

Ah mis
3 aastat tagasi
Reply to  Aks

paljud inimesed olid veel pimedad valimiste ajal. Ütleme nii, et pool kogematta juhtus see valimistulemus reformierakonnal. Kas täie aruga ja oma maa patrioot sellist valikut teeks enam? Kahtlen väga! Ainult rumalad ammu kadunud nn lääne väärtuste kummardajad, neid veel leidub, aga iga päevaga vähem ma loodan.

Lonni
3 aastat tagasi

Jürist on inimlikult kahju.Aga kõige parem uudis selle juures on see, et EKRE liige M.H. peab kah koos oma nõunikuga,kes on kriminaaluurimise all, tagasi astuma! Ehk saab sellega seoses meie koduriigi poliitikamaastik puhtamaks! Ei oskagi öelda,keda tahaks näha peaministri rollis.Arvan,et selleks ei sobi kindlasti K.K.! Loodan,et leitakse normaalne,erudeeritud ja mõistlik kandidaat.

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Lonni

Miks kahju? Ega tema vangi ei lähe. Tehakse uus kooslus, see rohkem nagu malemeng see poliitika

Lonni
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh

Kahju inimlikus mõttes selle pärast,et ta lasi enesega manipuleerida paljudes asjades ning ei suutnud sirgeseljaliselt öelda “EI,niimoodi me ei te” nendele
“kaabuvennad&CO”meestele!Ma ei ole ju öelnudki,et “Jüri läheb nüüd kinnimajja”!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Lonni

Peaksite uuesti oma kommentaari vist läbi lugema

Vox populi
3 aastat tagasi

“Lihtsalt mõõdaminnes niisama igaks juhuks mainin ära, et süvariiki ei ole kindlasti olemas. Noh lihtsalt et teaksite ikka et seda ei ole sellist asja üldse olemas. Sellised asjad abielureferendumi päeval ja päev enne on puhas juhus…. no täielik juhus! “

Covid
3 aastat tagasi

Väga hea uudis

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Covid

Mis seal head on? Ega sellepärast veel EKRE peaministriparteiks pole pääsenud