Läänemaale lisandus kaks ettevõtlikku kooli

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Noarootsi kool on ettevõtlik kool. Foto: erakogu
Noarootsi kool on ettevõtlik kool. Foto: erakogu

Uuemõisa lasteaed-algkool ja Noarootsi kool tunnistati ettevõtlikeks koolideks.

Uuemõisa koolile tähendab see ka seda, et mõisahoonele tuleb kinnitada veel üks liputoend või paigaldada lisaks lipumast. Noarootsi koolile anti ettevõtliku kooli tunnusmärk ja lipp üle teisipäeval, Uuemõisa lasteaed-algkool saab need kätte esmaspäeval. „Kohta pole tunnuskirja kinnitamiseks veel valinud, meil pole veel lipumastigi,” ütles Uuemõisa lasteaed-algkooli direktor Maia Tohver.

„See on tegelikult nii vana asi, oleks pidanud olema kahe aasta tagune,” ütles Tohver kvaliteedimärgise saamise kohta. Nimelt sooritati kõik toimingud juba tunamullu.

„Ettevõtlikuks kooliks saamiseks on vaja läbi viia sisehindamine ja seda me tegime,” meenutas Tohver. Lisaks läbisid 14 õpetajat kolmeosalise koolituse. Kvaliteedimärgisest on koolile kasu küll, nentis direktor. „Väga asjalik ettevõtmine, sest ettevõtlikkus on oluline, peame seda lastele sisendama, õpetama,” ütles Tohver.

„Meile on tehtud ettepanek järgmise ehk hõbetaseme taotlemiseks. Edasi pürgimist pole me veel otsustanud. Jõuab,” arutles Tohver.

Uuemõisa algkoolis on 150 õpilast, lasteaias käib 42 last. Kokku on Uuemõisas 20 õpetajat.

Ettevõtlike koolidega tegeleb maakonnas SA Läänemaa projektijuht Kaja Rüütel. „Seekord on meil uudis, et Kodukant Läänemaa tunnustab ettevõtlikke koole omalt poolt programmiga „Peakokad koolis”. See tähendab, et üks kokk tuleb kooli õpilastega koos roogi valmistama. Keskendutakse kohalikule toidule ning lõpuks valmib 20 retseptist kogumik, mida koolid saavad siis kasutada,” ütles Rüütel.

„Kui liitud ettevõtliku kooli programmiga, saad koolitusi, teadmisi, sul on võrgustik üle Eesti koolidega, kel on samad väärtused. See on suur boonus,” kirjeldas Rüütel saadavat kasu.

Ettevõtlike koolide aruandlus on päris mahukas. „Ja koolid seda pelgavad natuke, seetõttu ei taheta seda kergekäeliselt võtta. Mina ütleks, et see pole kohustus, vaid on võimalus kooli paremaks teha,” ärgitas Rüütel koole programmiga liituma. „Paberimajandust ei pea kartma, mina oleks neile abiks iga kell.”

Haridusprogramm „Ettevõtlik kool” omistas tänavu 17 haridusasutusele esimese astme kvaliteedimärgise ehk baastaseme, nende hulgas on Läänemaalt Uuemõisa lasteaed-algkool ja Noarootsi kool. Viis kooli tunnistati teise astme ehk hõbetaseme vääriliseks.

Läänemaalt on ettevõtlikud Palivere põhikool, Noarootsi kool, Uuemõisa lasteaed-algkool, Haapsalu Viigi kool ja Haapsalu linna algkool.

 

Ettevõtlik kool

Ettevõtlikkushariduse idee pärineb Šotimaa õppesüsteemist.

Ettevõtlik Kool on nüüdisaegse hariduse kvaliteedimärk, mis on koondnimetus põneva ja kaasava õppimise metoodikale ning ühtlasi haridusprogramm, mis toob koolidesse ja lasteaedadesse rohkem iseseisvat ja ettevõtlikku hoiakut, arendab lastes otsustusvõimet ja ärgitab tegutsemishimu.

Tunnustust jagatakse kolmel tasemel: baas-, hõbe- ja kuldtasemel.

Ettevõtliku kooli võrgustikku kuulub 124 kooli ja 15 lasteaeda üle Eesti, neist 8 hõbe- ja 1 kuldtasemega õppeasutust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments