Hannes Rumm: meie julgeolek, Trump ja Putin

Hannes Rumm. Foto: Arvo Tarmula

Juba päris oktoobri alguses saatis ühte meililisti kirja pensioniealine USA kodanik: „Juba hääletatud! Kurb on tõdeda, et minu hääl läheb kahjuks vett vedama, aga kirja läheb ta siiski.”

Selgituseks hääle kaotsimineku kohta lisas enamasti New Yorgis elav eestlane, et kuigi ta hääletas president Donald Trumpi jätkamise poolt, siis tema koduosariigis lähevad enamiku valijate hääled traditsiooniliselt „äärmusliberaalsetele sotsialistidele”.

Selgituseks omakorda „äärmusliberaalsete sotsialistide” kohta lisas ta sulgudes, et nimetab nii demokraatlikku parteid. Sedasama parteid, kelle president Bill Clinton panustas 1994. aastal kõvasti sellesse, et Vene väed Eestist välja saaks. Sedasama parteid, mille president Barack Obama külastas 2014. aastal Eestit pärast seda, kui Venemaa annekteeris Krimmi ning kogu maailma ajakirjandus küsis: „Kas Narva on järgmine?”

Nii Clintoni (1993–2001) kui ka Obama (2009–2017) ajal ei paistnud USA majandus ega poliitika silma millegi äärmuslikuga. Mäletatavasti sai ja saab Obama tänini oma vabariiklastest konkurentidelt sarjata selle eest, et üritas tagada tervishoiukindlustuse kõigile ameeriklastele ehk teha seda, mida meie Eestis peame enesestmõistetavaks.

Külma sõja ajal kujunes USAs elavates eestlastes hoiak, et vabariiklaste partei toetab toona lootusetuna näinud Eesti taasiseseisvumist tugevamalt kui demokraadid. Nüüd võib küsida, et miks on see aastal 2020 Eestis meie mure, mida Ameerika eestlased presidendivalimistel teevad?

Esiteks on USA presidendivalimistel suur mõju meie julgeolekule ning teiseks aitavad need mõista päris paljude kaasmaalaste päris üllatavaid hoiakuid.

Mu teine huvitav kogemus pärineb tänavusest suvest, mil üks ammune tuttav võttis ise jutuks president Trumpi. See tuttav on üks vähestest väliseestlastest, kes kolis kohe taasiseseisvumise järel Põhja-Ameerikast Eestisse.

Juba aastakümneid on kogu tema elu, pere ja kodu siin. Seetõttu imestasin, kuidas ta Trumpi ülistas. Näiteks selle eest, et Trump lubas ehitada USA ja Mehhiko piirile ületamatu tõkketara.

Imestasin, sest Eestis elades peaks suhtumist USA presidentidesse ennekõike mõjutama see, kuidas nad aitavad tagada meie iseseisvust. Mitte selle järgi, kuidas nad USAst ebaseaduslikke sisserändajaid eemal hoiavad.

Mitte ükski USA president pole Eesti julgeolekut kahjustanud nii kohutavalt, nagu seda on teinud Donald Trump. Algas see NATO „aegunuks” nimetamisega, mis juba iseenesest vähendas NATO usutavust võimalike vaenlaste heidutajana. Mida aeg edasi, seda jubedamaks on läinud. Trumpi endise riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoni hiljuti avaldatud raamatus on kirjeldatud, kuidas Trump alahindab NATOt ning on korduvalt teinud väiksema ringi vestlustes ettepaneku, et USA lahkuks NATOst.

USA kui maailma sõjaliselt kõige võimekama riigi lahkumine NATOst tähendaks, et sõjalise organisatsiooni mõju Eesti turvalisuse tagajana väheneb tohutul määral. NATO endise liitlasvägede ülemjuhataja, eruadmiral James Stavridise sõnul oleks USA väljaastumine NATOst „eepilise ulatusega geopoliitiline viga”. „Isegi NATOst lahkumise mõtte arutamine, rääkimata selle päriselt tegemisest, oleks Putinile sajandi kingitus,” ütles Stavridis.

Eesti poliitikud ja julgeolekuasjatundjad ei saa avalikult rääkida Trumpi tehtud kahjust meie julgeolekule, et mitte USAd ärritada ning oma inimesi masendada. Nii on mingil osal eestlastest tekkinud arusaam, et Trump on suure suuga lahe poliitik, kes julgeb välja öelda mõtteid, mis ka mulle meeldivad.

Ei ole mingi liialdus öelda, et kui Trump valitakse veel neljaks aastaks USA presidendiks ja tal kaob igasugune enesekontroll, siis võib Eesti julgeoleku suurimaks ohustajaks president Vladimir Putini asemel saada president Trump.

Mõistlik on, kui Eestis hinnatakse Trumpi meie huvidest lähtuvalt eelkõige tema mõju järgi meie julgeolekule. Ja kurb on, et seda ei tee need eestlased, kelle valik USA kodanikena külma sõja ajal lähtus just sellest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
milleks
3 aastat tagasi

ta siin targutab, aitab le-l tühja jutuga veergu täita

Peter
3 aastat tagasi

Kodanik Rumm seda muidugi ei maini, et obama käigu järel hakkasid homolipud lehvima ja jagati Ilvesele .. Rõivasele käsulauad kätte. USA väedki tulid selle sigadusliku mahamüümise tõttu, usa saatkonnal lehvisid homolipud juba enne. Nii, et võite istmikku siirduda oma valega.

Kris
3 aastat tagasi

Sotsid/demokraadid juhivad tuld ära oma suurest s.tast usas eesotsas perek. Bideniga.
Sm.Rumm ehk ei mäleta, kuidas obaama presidentuur kukkus läbi VF välispoliitikaga ja tasub ka süübida sellesse obaamacare seadusesse põhjalikumalt.
Tüüpiline sotside vingumine ja asjade kontekstist välja kiskumisega.
Te laamendategi, sest Trump on õelnud ja teinud ÕIGEID asju.

Mnjah
3 aastat tagasi

Ütleme nii, et vine rooli tagant ei ole veel lahtunud ning äärmiselt ebapädev ning arusaamatu kolumn jälle kirja pandud. Ju siis LE omanik eeldabki ajalehetoimetuselt ebakompetentset ja kallutatud meedia tegemist.

uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Aastal 1940 hõiskasid sotsid “Nüüd oleme kaitstud” Ja täna käib sama
hõiskamine ! Tulid siis siia võõrväed ja on täna .
Kui venemaa etteotsa poleks saanud lihtsameelne ja ameerika poleks seda 100%`liselt osanud ärakasutada siis meie Parekid,Madissonid,Kelamid ajaksid ka täna veel oma nutujoru.
Ei päästa meid Euroopa liit ega NATO vaid venemaa huvi puudus meie ründamiseks!

Kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

Huvi puuduses teiste endiste liiduvabariikide suhtes, lausa sõjalise sekkumiseni välja, Venemaad küll süüdistada ei saa. Ja nüüd puudub huvi strateegiliselt ülioluliste Balti riikide vastu???
Putinit hoiab tagasi vaid hirm hinna ees, mis NATO riikide ründamine võib Venemaale või kogu inimkonnale maksma minna.

oijah
3 aastat tagasi

milline naiivsus….hirm!? :)))) kindlasti on õlevõtmise plaan juba ammu valmis, saage aru selleks pole praegu vajadust, kui vajadus suurem tekib, siis tehakse ka näideldud provokatsioon ja ongi tehtud. Ärge elage muinaslugude maailmas.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  oijah

Vähemalt üks tark siin rumalas ilmas!

Jah,
3 aastat tagasi

tüüpiline punasotsi hala. Võib arvata, et kui venelane peaks uuesti sisse tulema, siis sellised punasotsid on kohe neid nelkidega tervitamas…

Majaomanik
3 aastat tagasi

Nii on! Ka Eesti taasisesevumine sai toimuda tänu USA ja Venemaale.