Juhtkiri: vägivalla vastu roosa kleidiga

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Literaat Mikk Pärnits tegi ühe roosa kleidiga rohkem kui armee ametnikke terve aastaga. Peidetud kuritegude vastu aitab kõige tõhusamalt päevavalgele kiskumine. Lähisuhtevägivald ja seksuaalne väärkohtlemine on üks neid käitumisviise, mille toimepanemist julgustab teadmine, et keegi ei saa kunagi teada. Vägivallatsejad ja vägistajad on enamasti korralikud inimesed, kes kasutavad oma positiivset renomeed ohvrite vaigistamiseks. Nii tegi näiteks oma kasulapsi väärkoheldes hiidlane Malle Kobin.

Pärnitsa roosa kleit ja kõrge kontsaga kingad tõmbasid tähelepanu, kui ta võttis teisipäeval Tallinnas vastu justiitsministeeriumi auhinna vägivallaennetuse eest. Kui ta poleks kleiti selga pannud, poleks tema sotsiaalmeediakampaaniat „See pole okei” ega tema sõnumit keegi märganud. Justiitsministri Raivo Aegi antud auhind oleks jäänud ministri ühekordseks enesereklaamiks ja auhinnasaaja dekoratsiooniks. Pärnits sundis end kuulama.

„Praegu on traditsiooniline perekond lapsele kõige ohtlikumaks kohaks ning seadused soosivad jätkuvalt vägistamiskultuuri,” ütles Pärnits. Talle sekundeeris president Kersti Kaljulaidi ette loetud statistika, et lähisuhtekuriteod on Eestis kasvutrendis.

Igaüks, kel mõistus peas ja süda rinnus, peaks nüüd endalt küsima, miks Pärnits nii väitis. Selle asemel aga hakkasid valitsuse ministrid Martin Helme ja Raivo Aeg sõnumitoojat materdama. Kuigi teisipäevasel vastuvõtul surus Aeg Pärnitsa kätt, teatas ta kolmapäeval, et Pärnits ei vääri auhinda.

Helme ja Aeg tegid seda, mida Eestis viimasel ajal liiga tihti tehakse. Ideoloogiline surve dikteerib poliitikaotsuseid, mille tegemiseks oleks vaja kuulata asjatundjaid. Pärnitsat mõnitades hakkasid Helme ja Aeg kaitsma vägivallatsejaid. Vaikimise ja eitamise müür jätab aga ohvrid abita.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kris
3 aastat tagasi

Mulle meeldib, et Kaitseliidu ülem oma minemata jätmisega tõestas, et tal on munad. Iga meie põõsapresidendi kõne koosneb talle vastukarva olevate inimeste materdamisest. See pidu oleks pidanud olema PIDUPÄEV, mitte poliitiline bollocks, nagu ta seda teha oskab.
Tema koosviibimised on muutunud liberastide paitamispeoks. Kõik see on jäle.

Mats
3 aastat tagasi

Kui Lääne Elu oma karnaud 2 nädala jooksul lahti ei lase ,siis mina loobun teie lehe tellimisest!Sellist lima ma oma koju ei vaja!

Logistik
3 aastat tagasi
Reply to  Mats

Karnaul on ka õigus oma arvamusele. Mida ta siis nii valesti ütles?

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Selline nõiajaht ei muuda asja paremaks, pigem hullemaks. Perevägivald jms on rohkem ühiskonna üldiste pingete maha võtmise teel ohjatav. Mingite üldmõistetavate alusväärtuste esile tõstmisega jne. Ent selleks on vaja suuremat mõtlemist ja tegusid. Verbaalses sõnasõjas, koos atraktiivsete aksessuaaridega
tagajärgi tulistada on alati lihtsam ja toob odavat populaarsust omas leeris, samas lisab pingeid omalt poolt juurde ja olukord hullemaks läheb.

Mati
3 aastat tagasi

Ma küll kuulen esimest korda Mikk Pärnitsast aga samas on need, kes tema aktsiooni hukka mõistavad sageli ise vägivaldsed ja kompleksidega tüübid. Pada on sama roosa kui katel.

Juhan
3 aastat tagasi
Reply to  Mati

Sama võib öelda ka nende tüüpide kohta, kes Pärnitsa aktsiooni heaks kiidavad.

Nimij
3 aastat tagasi

Mulle see kõne meeldis ja roosa kleit samuti. Kui mehed riigokogus tavalisest kõnest aru ei saa, tuleb teha midagi tavatut. Probleem on suur ja sellele tähelepanu juhtimine oli õige.

K.S
3 aastat tagasi

Niiet lgp. Lääne Elu meessoost kaader Esmaspäevast roosad kleidid selga ja tegudele…
PS! Kõigi Maade Proletaarlased, Ühinege!!!

Rauno
3 aastat tagasi

Ma küsiksin, et kas Läänemaal elavad omasooiharad, vanureid vihkavad ja Eesti traditsioone natslikuks pidavad inimesed? Ise loodan, et mitte kuid antud artikliga ülistatakse just neid väärtusi olles Mikk Pärnits´a hääletoru. Asi pole niivõrd selles kleidis kui ka mehes vaid isikus kes seda kandis ja muidugi “kirss tordil” on naeratav president tema kõrval. Minu arvates on see ehe nõusolek just eespool mainitud tegevustele. Ma ei soovi rohkemat ütelda, et see artikkel on pläust ja soovitan lugeda Aeg Raivo seisukohta lõunaeestlane.ee-st või tema fesari kontol. Väga õieti on kirjeldatud tekkinud olukorda ja mitte ükski isik ei püüa valget mustaks rääkida vaid Mikk… Loe rohkem »

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Rauno

See pärnits on veidi imelik jah!

Veel
3 aastat tagasi
Reply to  juss

imelikum on see , et kutsutakse presidendiks roolijoodikut ………

Mnjaa
3 aastat tagasi

Kulla anonüümne juhtkirja kirjutaja! Googeldage ometi! Pärnits ei varjagi oma tõelist loomust. Tegemist on vägivallaõhutajaga – pensionäridele soovitab ära kärvata, ropendab, solvabj a saadab p***i (see tekst on tal lausa FB konto taustapildiks).

Asi pole niivõrd härra roosas kleidis (kuigi ka see on omaette teema), vaid teie kõveras peeglis ja roosades prillides. Võtke need eest ära ja näete maailma sellisena nagu see tegelikult on. Edu!

Mnjaa
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjaa

Siiski eksisin – Pärnits on siiski kahepalgeline ja asunud oma varasemaid kirjutisi muutma! Tema FB esilehel olnud “p**si saatmine” on praeguseks tema poolt üle kirjutatud.

Juhan
3 aastat tagasi

Kui nüüd rahulikult võtta siis naeruvääristas Pärnits kogu seda üritust ja sellise tähelepanu otsimisega saavutas laiemas pildis hoopis tulemuse, mis seab avalikuse silmis olulise teema pigem friikide karnevaliks, mille peojuht on president. Seega ühe lolli etteastega on narriks tehtud kogu asja sisu. Kaljulaidi kolisev ämber.

valge daam
3 aastat tagasi
Reply to  Juhan

No tule taevas appi, millise küsitava välimuse ja sisuga tüübid nüüd presidendi ja TV on ära lollitanud

Veel
3 aastat tagasi
Reply to  valge daam

….hullem ,kogu Eesti on ammu ära lollitatud …….

Majaomanik
3 aastat tagasi
Reply to  valge daam

Presidendi vastuvõtud on muutunud tõelisteks palakannideks ja praegune president on sellega institutsiooni maine alla viinud tasemeni,millest vist väga raske on välja tulla kui mitte võimatu. Ja selle vene Sveta kõne oli ju tüüpiline kolmkümmne aastataguse interrinde tegelase kõne.Vanemate geenid?
Ja järgmine pühapäev tahaks küll,et raadio pilti näitaks! Äkki on R2 saatejuhid kell 12.05 roosades miniseelikutes,kontsakingades ja rinnahoidjatega?!