Iloni Imedemaal esietendus Krista Kumbergi näidend

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Näitlejad koos autori Krista Kumbergiga eelesietenduse järel. Foto. Arvo Tarmula

Haapsalus Iloni Imedemaal esietendus täna Ilon Wiklandi 90. sünnipäevaks kirjutatud näidend, mille autor on Haapsalu lasteraamatukogu bibliograaf Krista Kumberg.

Näidendi pealkirjaga „Iloni pliiatsid joonistavad” lavastasid Haapsalu noorte huvikeskuse draamaringi juhendajad Anne Suislep ja Triin Reemann. Esialgu plaaniti näidend Suislepa sõnul lavale tuua juba märtsis, kuid koroonakriis lükkas selle hilisemaks.

Kumbergi näidend sai inspiratsiooni Ilon Wiklandi elust ja loomingust. Iloni loo jutustajad on kunstniku pliiatsid ja kustutuskumm. Eri rollides astuvad üles Haapsalu noorte huvikeskuse draamaringi õpilased, kes on sama vanad, kui oli Ilon Haapsalus vanavanemate juures elades. Lugu keskendubki kunstniku lapsepõlvele Tallinnas ja Haapsalus.
„Mõnes mõttes oli selle näidendi kirjutamine lihtne, sest Anne Suislep inspireeris mind parimal võimalikul moel, tegi töö mulle lihtsamaks,” lausus Kumberg. „Tuli mõte, et võiks mängus olla Iloni teravad pliiatsid. See mõtte vist käivitas Krista,” lisas Suislep.

Elutud tegelased – pliiatsid ja kustutuskumm – valiti osalisteks sellepärast, et see oleks proovikivi draamaringi lastele. „Nad pole selliseid rolle enne mänginud,” nentis Suislep.

Kumbergil on seni trükis ilmunud viis näidendit. „Aga kirjutanud olen neid vähemalt 15. Lastenäidendid on olnud samas ka koguperenäidendid,” ütles Kumberg. Näidendeid on Kumberg kirjutanud peamiselt Risti koolile.

Haapsalu noorte huvikeskuse draamaringi õpilased toovad igal aastal välja ühe lavastuse, millega on rõõmustatud nii publikut kui ka teatrifestivalide žüriisid.

Fotod: Arvo Tarmula

“Iloni pliiatsid joonistavad”

  • Autor: Krista Kumberg
  • Lavastajad: Anne Suislep ja Triin Reeman
  • Muusika: huvikeskuse pilliringi juhendaja Arno Suislep.
  • Osades: Elsa Johanna Talvistu, Tõru Kannimäe, Uku Suislep, Jarek Mandre, Lilia Viiret, Grete Edasi ja Emma Sofia Pets.
  • Etendus on sobilik alates neljandast eluaastast ja kestab 35 minutit.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments