Juhtkiri: vanajumala selja taga

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Mingil põhjusel tundub maarjamaalastele, et elame vanajumala selja taga ja mujal laias ilmas toimuvad suuremad või väiksemad lainetused meid ei puuduta. Peamiselt siiski need, mida me ise oma kodu ukse all näha ei soovi. Head hoovused on aga alati teretulnud.

Paraku on protsessidel oma dünaamika, mis allub sõltuvalt asja või nähtuse iseloomust hoopis teistele reeglitele, olgu selleks siis majandusgeograafia või näiteks massikommunikatsiooni teooria (kuri)tarvitamine. Aga mõnikord lihtsalt inimlik ahnus ja lollus.

Selle taustal tekitab muret demonstratiivselt hooletu ja reaalset ohtu trotsiv käitumine koroonaviiruse suhtes. Kuigi mitte keegi pole väljastanud teadet, et võitlus koroonaviirusega on jõudnud eduka lõpuni ja viirus on alistatud, käituvad massid nii, nagu poleks seda vastikut viirust kunagi eksisteerinudki.

Tõsi – meil siin Läänemaal läks hästi ja haigestunute arv on olnud Eesti üks madalamaid. Läänemaa haigla arstid ja ametnikud on läänlasi vastutustundliku käitumise eest ohtralt kiitnud. Ainult tänu vastutustundlikkusele saime end siin Eestimaa äärel võrreldes mõne muu paigaga üsna turvaliselt tunda. Vaevalt oleks neil päevil keegi tahtnud mõne saarlase nahas olla.

Erinevalt mõnest Eesti paigast on Haapsalu aga üks armastatumaid turismisihtkohti. Siia sõidetakse praegu üle kogu Eesti ja kaugemaltki. Mitte miski ei anna alust eeldada, et viirust meile siia kaasa ei tooda. Piisab ühest nakatunust, et tekiks uus kolle.

Juba mitmendat päeva kirjutatakse meedias inimestest, kes külastasid nakatununa ööklubi ja spaad, käisid kinos ja muudes avalikes kohtades ning viibisid hotelliski. Miks peaksime eeldama, et midagi sellist siin kindlasti ei juhtu?
Sest me lihtsalt ei taha ja ütleme nii?
Kätega vehkimine ei aita. Käte pesemine ja desinfitseerimine aga küll.
Jätkame, palun.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mõte
3 aastat tagasi

Miks inimesed ainult keeldu ja käsku aksepteerivad ja unustavad oma instinktidele toetuva enesekaitse?! Ohu tunnetus ja kaitse on ju ürgne viis ellu jäämiseks!

Haapsalu mees
3 aastat tagasi

Tahaks kiita Karilaidu ja Jüri Ratast. Mõistlikud mehed. Tänu neile on kohalik rahvas nii vaene, et ei saagi kuskile minna ja haigeks jääda. Tänan veelkord.

uskmatu toomas
3 aastat tagasi
Reply to  Haapsalu mees

Vaat Ansipi ajal saime käia mööda maailma,mugida delikatesse ja oleks äärepealt saanud viie rikkama hulka aga valitsemise aeg jäi lühikeseks ?
Mis puutub koroonasse siis teine laine ei pruugi tulla nii kerge läänlastele tänu inimeste endi oinalikkusele !

Majaomanik
3 aastat tagasi

Tänud arstist linnapeale,kes mõistlikult tegutses.

väikehaapsallane
3 aastat tagasi

Selle juhtkirjaga tuleb igati nõustuda. Eraldi märgiks, et palju sõltub ka pimedast õnnest (Jumala armust), kas viirus kohapeal levib või mitte. Linna kohvikutes käib tihe melu, sissesõitnud ja kohalikud läbisegi. Olen lugenud, et tõestatud on (algusest peale tõenäosuslik) viiruse levik õhus aerosoolina. St. kätepesust ja otsesest piisknakkusest hoidumisest ei piisa. Läks õnneks, et meil polnud pandeemia algfaasis võrkpalli- või mullipidu ega Itaalia päevi! Meedias avaldatud hoiakute järgi küll ei saanud eeldada, et linnavalitsus saarlastest targem olnuks.

juhtoinas
3 aastat tagasi

imearmas jutuke, kestvad aplodismendid, tekkis õnnestnõretav tunne

vastus
3 aastat tagasi
Reply to  juhtoinas

Seda enam, et mingit viirust pole ju olemas! eksju.

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  vastus

5G on kõiges süüdi 🙂