Enefit Green tahab Lääne-Nigulasse ehitada ülikõrge tuulepargi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Risti rahvas suhtub Eesti Energia tütarfirma Enefit Greeni lubadustesse umbusklikult. Urmas Lauri

Lääne-Nigula vald on valiku ees – kas anda Enefit Greenile luba rajada valla eriplaneeringuga tuulepark või näidata punast tuld ja riskida riigi eriplaneeringuga.

Valla jah-sõna tooks kaasa kõigi aegade suurima investeeringu, keeraks lahti rahakraani piirkonna arendamiseks ja kergitaks pilvepiirile paar-kolmkümmend hiiglaslikku tuulegeneraatorit.

Eile toimusid tuuleenergia eriplaneeringu koostamise avalikud arutelud Ristil ja Piirsalus. Ristil sattusid nii planeeringu koostajad kui ka tuulepargi arendajad küsimusterahe alla, kuid koosolek sujus siiski rahumeelselt.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sass S
4 aastat tagasi

Või ülikõrgeid vaja , kui Sõnajalad tahtsid väheke kõrgemaid teha siis oli kisa taevani !

einoh
4 aastat tagasi

Need tuulikud on isegi mitmekümne kilomeetri tagant vaadatuna loodusega kokkusobimatud ning võõrad.Kui just peab,siis vähemalt Läämaa pealt ära ja hüpaku merre.Ülikõrged kuna,siis ju sobibki.

ometi
4 aastat tagasi

Madalmaade kõrval ongi tuulepargid meres,ei sega kellegi vaatevälja vms. Err uudiste artikli pealkirjaks ole, et Lääne -Nigulas läks tuliseks.

pakuks
4 aastat tagasi

hulga tootlikumat tuumajaama ja kohe mitu tükki, niikaua kui seal võimul vastavad seltsimehed tuleks asi ära otsustada, see idee sobib ka koostoimes uue tselluloosi- ja prügipõletustehase ehituse vajadusega

Ott
4 aastat tagasi

Loomulikult võiks teha.

Saatus
4 aastat tagasi

Suur ja Lõhmus juhivad selle valla ja maakonna kraavi. Tule taevas appi! Inimesed olge targad ja ärge laske sellel sündida!

Nimi (vabatahtlik)
4 aastat tagasi

Pompöösne värk – Tillukese Läänemaa igast servast palja silmaga näha. Kas suur ja tugev maakond või omavalitsus laseks teha sellist asja? Läänemaa kinnisvara väärtuse languse on keegi kokku arvutanud? Tartul oli piisavalt jõudu suurtööstusele vastu seista. Tänapäeva tehnoloogiad olla nii arenenud, et ei
saasta, siis seal kus toodangut vajatakse, seal ka toodetagu. Energia puhul on niikuinii olulisem juba stabiliseeriva allika puudumine. Mida rohkem lisandub kõikuvaid tootjaid, seda ebaefektiivsem saab olema kogu süsteem. Neid tuule ja päikeseparke rajatakse praegu rohkem sellepärast, et rohepesu allikatest on need rohkelt rahastatud.

Mardikas
4 aastat tagasi

Huvitav,kas ja kui palju maksti nn rohelistele,et need vait oleks ?? Tundub,et Dirhamis,kus taheti paari haiga okeanaariumi teha, jääti maksmata ja okeanaariumi ei tulnud. Seal,kus vihisevad raha (tuule) veskid,ei jaluta varsti enam üksi jänes. Ega turist.Tehku merre !

Nojah
4 aastat tagasi
Reply to  Mardikas

Tuuleenergia on roheline energia. Miks peab rohelistele midagi maksma?

Kaevurite brigadir
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Kui sa näeksid arvutusi, mis tornide tootmine ja käigushoidmine ressurssi võtab, s.h. põhiliselt tossavat, mõtleksid ümber – vahe on kümnekordne!
Nagu elektriautod- kümme korda kahjulikumad keskkonnale kui bensiiniautod 🙂

Kummaline maailm
4 aastat tagasi
Reply to  Mardikas

Merre ka ei saa teha, hiidlased on vastu, tuulikud pidavat rikkuma merevaadet.

Tuumajaam paha, põlevkivi toss paha, tuulikud pahad, varsti istume pimedas.

Lonni
4 aastat tagasi

Kuulge,rahvas! Lääne-Nigula vallas,Aulepas ,on ju meil juba TUULEPARK! Kas tõesti meile sellest ühest juba küll ei ole? Arvan,et rikkurid tahavad saada veel rikkamaks,muud seost ma siin ei näe.Meile ei ole ju nendest tuulegeneraatoritest mingit kasu!

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Lonni

Mis te arvate kuskohast elekter tuleb? Või te elate ikka veel küünlavalgel?

Tuulegeneraator
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

jääb nörgaks, et kaasaja tasemel enegiat toota. “Dekoratsioon ” maastikul on selle asja nimi.

Jajah
4 aastat tagasi

Aga kustkohast siis elekter tuleb, kui dekoratsioonist ka mitte?

urms
4 aastat tagasi

kui kohalikud inimesed saaksid selle eest tasuta elektri ja neid kaasataks protsess ning nad oleksid ka ise omanikud oleks ju kõik väga hästi, Aga seda ju ei tehta.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  urms

Vaat inimene on selline loom, et kui midagi tasuta annad, siis ta hakkab seda kurjasti ära kasutama. Kommunistlik idee on tei küll ilus, aga reaalses elus asjad nii tegelikult ei toimi kahjuks.