Perearstide telefonid on punased 

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Haapsalu perearst Helle Saarsoo võtab 20 kohustusliku tunni asemel nädalas vastu 31 tundi. Arvo Tarmula
Hoiatussilt Läänemaa haigla tervisekeskuse uksel. Arvo Tarmula

Haapsalu tervisekeskuse uksel ripub eilsest silt, mis ütleb, et sisse pääseb ainult eelneval kokkuleppel.

Ka väljaspool Läänemaa haigla keldrikorrusel asuvat tervisekeskust tegutsevad perearstid võtavad vastu ainult neid, kellega on visiit telefonitsi kokku lepitud. „Tegeleme praegu sellega, et helistame inimestele, kellel on kirjas perearsti vastuvõtt, ja lepime kokku vastuvõtu telefoni või meili teel,” ütles haigla tervisekeskuses töötav perearst Andri Meriloo.

Sama keskuse teises tiivas töötav Helle Saarsoo rääkis, et meilikastid on umbes ja telefonid helisevad. „Istume siin kabinetis maskid ees, ja iga patsiendi järel tuulutame ruume,” ütles ta. Nimelt käis Saarsoo sõnul esmaspäeva hommikul vastuvõtul paar inimest, keda polnud jõutud plaanilise vastuvõtu ärajäämisest teavitada, ülejäänuid konsulteeriti telefoni teel.

Perearst Krista Raagi sõnul on ka Lihula maanteel asuvas Haapsalu Peretohtris ambulatoorne vastuvõtt peatatud. Perearstid said terviseametilt juhised töö ümber korraldada ööl vastu esmaspäeva. „Kuna juhised tulid alles täna öösel, siis praegu tegeleme materjalidega tutvumise ja edasise töö korraldamiseks vajalike toimingutega,” ütles Raag.

Uus kord tähendabki perearstide sõnul seda, et kõikvõimalike tervisetõendite väljaandmine ja ennetustöö on peatatud ning patsiente püütakse nõustada peamiselt telefoni ja e-kirja teel.

Uute piirangute eesmärk on, et inimesed püsiksid pigem kodus ja raviks end seal. Kui on vaja, et patsient siiski ise perearstikeskusse tuleks, püütakse teha kindlaks, kas ta on viimasel ajal käinud välisreisil või olnud kontaktis koroonaviirusega nakatunuga.

Eelmisel nädalal helistas Meriloole paar patsienti, kes kahtlustasid, et võivad olla nakatunud. „Nad tulid Egiptusest reisilt ja ütlesid, et nendega samas hotellis oli nakatunuid. Neile tehti analüüsid, mis osutusid negatiivseks,” rääkis Meriloo.

Saarsoo sõnul on tema patsientide hulgas üks inimene, kellel on olnud koroonaviirusega nakatunuga lähikontakt. „Ravi on ühesugune ehk et ravi ei ole,” ütles Saarsoo. Tema sõnul ei ravita haigust, vaid sümptomeid. Kõige mõistlikum on Saarsoo sõnul end teistest inimestest täiesti isoleerida ja vältida igasuguseid kontakte.

Läänemaa haigla peaarsti Tõnis Siiri sõnul algas esmaspäeva hommik haigla personali jaoks paraja segadusega. „Inimesed olid teadmatuses. Kui suuri otsuseid tehakse reede õhtul, on väga raske neile kohe esmaspäeva hommikul lahendus leida. Telefonid olid punased, kõik helistavad ja küsivad. Meil ei ole kõigile küsimustele veel konkreetseid vastuseid,” ütles Siir eile hommikul kella 10 paiku.

Siir selgitas, et haiglal tuleb kogu töö ümber korraldada. „Peame olema valmis selleks, kui olukord peaks täbaraks minema,” ütles ta.

Esialgu on tema sõnul aga kõige tähtsam, et inimesed ei hakkaks n-ö igaks juhuks arsti juurde tulema. „Kui mingit erakorralist häda ei ole, ei pea haiglasse tulema,” rõhutas ta.

Eriarstivisiite ei ole esialgu massiliselt tühistama hakatud. „Kui inimesele ei ole teatatud, et tema varem kirja pandud visiit jääb ära, siis see toimub. Kui midagi muutub, antakse sellest teada,” selgitas Siir.

Haigete külastamine on keelatud. „Meil on keelavad sildid ka väljas, aga inimesed ikka tahavad haiglasse sisse trügida ja õed peavad inimestega ukse peal kaklema,” rääkis Siir.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments