Valitsus kehtestas Eestis eriolukorra (täiendatud 00.14)

Valitsus kuulutas koroonaviiruse pandeemilise levikuga maailmas ja viiruse tõenäolise
Eesti-sisese leviku laienemisega riigis välja eriolukorra. Eriolukord kehtib 1. maini 2020, kui valitsus ei otsusta teisiti.

Elukorralduse muutus puudutab muu hulgas koole, kultuurielu ja laevareise. Korraldada ei tohi avalikke üritusi. „Valitsuse absoluutne prioriteet on kaitsta kujunenud olukorras Eesti
inimeste tervist,“ rõhutas peaminister Jüri Ratas. „Eriolukord on vajalik, et Eestis kõige tõhusamalt koroonaviiruse leviku vastu seista. Riik peab saama kodanikele anda selgeid ja vajadusel kohustuslikke korraldusi, mis aitaksid viiruse levikule piir panna.”

Peaminister lisas, et üksnes riigi tegevusest kriisist ülesaamiseks enam ei piisa. „Oleme jõudnud olukorda, kus iga inimene peab panustama rahvatervise kaitseks. Mõistan ebamugavust, mida eriolukorra väljakuulutamine meile kõigile tekitab, kuid kaalul pole ainult inimeste tervise, vaid ka elude kaitse.”

Samuti ütles Ratas, et kuna viiruse levik on kompleksne nähtus, millel on mõju paljudele erinevatele Eesti eluvaldkondadele, siis nõuab sellega tegelemine erakorralisi meetmeid. „Rahvatervise kõrval on eelkõige oluline tagada viiruse levikuga seotud majanduse probleemidega seotud olukordade tõhus ja operatiivne lahendamine,“ lausus peaminister.

„Viiruse levikust põhjustatud hädaolukorda ei ole võimalik enam lahendada ilma hädaolukorra seaduses sätestatud juhtimiskorraldust rakendamata,“ lisas ta.

Ettepaneku kuulutada välja eriolukord tegi valitsuskomisjon, mida juhib peaminister. Valitsuskomisjon koguneb uuele istungile reedel, 13. märtsil.

Täiendav info valitsuse pressikonverentsil reedel kell 9, kus osalevad peaminister Jüri Ratas, siseminister Mart Helme, välisminister Urmas Reinsalu ning sotsiaalminister Tanel Kiik.

Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks on valitsus otsustanud kehtestada Eestis eriolukorra ning rakendada erimeetmeid:

  • Alates esmaspäevast viiakse õppetöö üle üle kaug- ja koduõppevormile
  • Kõik avalikud kogunemised on keelatud
  • 1. maini suletakse muuseumid ja kinod ning teatrietendused, kontserdid ja konverentsid keelatakse
  • Spordivõistlused on keelatud 1. maini
  • Piiridel kehtestatakse sanitaarkontroll
  • Peatub kruiiside müük Tallinn-Stockholm-Tallinn liinile
  • Raamatukogud jäävad avatuks piiratud ulatuses
  • Sotsiaalhoolekandeasutustes, haiglates ja kinnipidamisasutustes hakkab kehtima külastuskeeld.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Viiruss
4 aastat tagasi

Kui Peaminister Arnoga koolimaia jõudis, oli viirus juba kohal,

riikonvalmis
4 aastat tagasi

Leedukad kehtestasid eriolukorra juba tükk aega tagasi. Täpsemaid asjaolusi ei tea, kuid nakatunuid siiani vaid kolm. Tore, et meie asjapulgad ka lõpuks ärkasid, kui taaskord liiga hilja oli. Kui Arno koolimajja jõudis….

Eriti huvitav oleks teada, mis toimub aafrika mandril. Sealsest olukorrast pole mitte midagi kuulda olnud. Eks inimesed elavad tavapärast elu ja ei lase end mingil gripihüsteerial segada.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  riikonvalmis

Aafrikas pole enam kedagi alles