Galerii: Fred Jüssi film tõi saali publikut täis ja järjekorra ukse taha

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kaader Jaan Tootseni filmist „Olemise ilu”, mis vahendab loodusmees Fred Jüssi mõtteid loodusest ja olemisest. Foto Arvo Tarmula

Loodusmees Fred Jüssist kõneleva filmi „Olemise ilu” laupäevasel seansi eel, kus filmihuvilistega oli kohtuma tulnud ka operaator Joosep Matjus, lookles kümme minutit enne seansi algust järjekord uksest välja.

„Tallinnas esilinastusel oli üle 500 inimese ja mul on hea meel, et ka Haapsalus on nii palju inimesi, kes armastavad loodust ja Fred Jüssit,” ütles Matjus filmi sisse juhatades.  Kultuurikeskuse saal oli peaaegu täis ning kultuurikeskuse kino projektijuhi Vendo Jugapuu sõnul läksid ka filmi eelmised linastused Haapsalus täissaalidele.

Jaan Tootseni film „Olemise ilu” portreteerib rohkem Eestimaa loodust kui Fred Jüssit ennast. Matjuse sõnul oligi Jüssi üks tingimusi filmiga nõustumisel see, et film peab rääkima loodusest, mitte nii palju temast. Matjus lisas, et tegelikult ongi Jüssi oma saadetega olnud paljudele inimestele sillaks looduse vahel.

Tunnipikkune film jälgib nelja aastaaja vältel loodust ja Jüssi käike metsamajakese juurde, taustaks loodushääled ja Jüssi mõtisklused loodusest, vaikusest ning oskusest näha ja kuulata. Matjuse sõnul on „Olemise ilu” selle poolest erakordne film, et seal pole üldse kasutatud muusikat, vaid taustaks on peamiselt Fred Jüssi enda poolt 1970.-1980. aastatel salvestatud looduse hääled. „Neid helipilte, mida tal oli toona võimalik püüda, enam ei ole. Seda liigirikkust enam ei ole,” rääkis Matjus.

Film on kahe aasta jooksul üles võetud kohtades, kus Fred Jüssi on läbi aegade käia armastanud: Kõrvemaa, Matsalu, Vilsandi.

Fotod Arvo Tarmula

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments