Vallavanem kutsub ministreid ja riigikogu liikmeid appi huntidega sõdima

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hunt. Foto: Valeri Štšerbatõh
November 2019, hunt rajakaameras. Foto: Hugo Peterson

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus saatis enne jõule kolmele ministrile ja riigikogu jahinduse töörühma liikmetele märgukirja, milles juhib tähelepanu Põhja-Läänemaa hundiprobleemile.

Lõhmus kirjutas, et Keedika talunik Arvo Orav on hädas huntidega. „Kahel korral on hundid  maha murdnud looma. Kariloomad on häiritud ja hirmunud ning pidev on mure, et loomakari aetakse aedikust välja. Murdmised on toimunud asustatud küla vahetus läheduses,” kirjutas Lõhmus.

Lõhmuse sõnul on Orav abisaamiseks pöördunud jahimeeste poole, aga kuna huntide küttimislube ei ole Põhja-Läänemaale eraldatud, siis ei ole võimalik jahti pidada. „Samuti on Orav pöördunud keskkonnaameti poole, kuid lahendust pole,” nentis Lõhmus.

Orav palus abi ka Läänemaa hundijahi koordinaatorilt Hugo Petersonilt. Petersoni sõnul ei olnud keskkonnaagentuuri ulukiseire osakonna ametnikud Peep Männil ja Marko Kübarsepp nõus küttimisluba Põhja-Läänemaale eraldama.

Lõhmus kirjutas, et hundid on Lääne-Nigula vallas kahe viimase aasta jooksul koduloomi rünnanud 26 korral: murtud on 86 lammast, 10 veist, vigastatud 44 lammast ja üks lemmikloom. Rünnakuid on olnud rohkem. „Liigse bürokraatia tõttu ei ole kõiki juhtumeid registreeritud,” tõdes Lõhmus.

Nõva kandis loobus üks talunik mullu toimunud huntide rünnakute tõttu lammaste kasvatamisest, tänavu 2019. aastal õnnestus Piirsalus elanikel nurjata viie hundi rünnak hobustele, loetles Lõhmus.

„Huntide nägemine talude läheduses on muutunud tavaliseks ning eelkõige häirib loomapidajaid pidev ründe oht. Vähemal määral on ära märgitud ka ohtu inimeste (eelkõige kooliealiste laste) turvatundele,” kirjutas Lõhmus.

„Palume ametkondade sekkumist, et suurkiskjate arvukus viiakse piiridesse, mis võimaldab ettevõtjatel ja lemmikloomapidajatel ennast turvaliselt tunda,” lõpetas Lõhmus oma märgukirja.

Lõhmuse märgukirja adressaatideks on keskkonnaminister Rene Kokk, siseminister Mart Helme, maaeluminister Arvo Aller, riigikogu jahinduse töörühma juht Riho Breivel. Kõik nad on Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poliitikud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
läänemaalt
4 aastat tagasi

Piirake parem seda arutut metsade maha raiumist ja lagastamist, siis on huntidel ja teistel metsloomadel ruumi rahulikult elada!Hunt on looduses metsa sanitar, loodus suudab ise ennast reguleerida kui “looduse kroon” jahimeeste/tapameeste näol ja lollide ametnike käsul ei sekku ja loodust tasakaalust välja ei vii. Alles olid sigade tapatalgud, samal ajal kadusid ka metskitsed, sest kes seda laustulistamises ikka niiväga kontrollis kes täpselt selle püssitoru ette jäi! Aga kodu- ja kariloomade koha pealt niipalju, et kui neid peetaks normaalselt – nii et loomad on öösiti laudas, siis poleks ju mingit probleemi, ega hundid siis uksi maha murra. Aga meil on kahjuks… Loe rohkem »

KKK
4 aastat tagasi

Milles hunt süüdi on,kui nälg kallal.

Karvik
4 aastat tagasi

Kas tõesti peab korduma viiekümnendate aastate lõpp, kus hundid ka inimesi ründasid ?? 😖 Mu vanaisa viis siis piima meiereisse ja hundid ründasid ta hobust. Vaevalt sai kirvega nad eemale aetud. Peale seda oli jahipüss alati kaasas.

Erx
4 aastat tagasi

Neil ei ole aega, sest kogu aeg kuulub võõrtööjõuga ja pagulastega sõdimisele.

Majaomanik
4 aastat tagasi
Reply to  Erx

Kuna tulemas kõigi aegade suurim tõrvikurongkõik,võiks testimiseks huntide peal katsetada..

maainimene
4 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Ei tule sellest välja midagi kui liiga sõnakuulelik olla. Seal kõrgel riigiseaduste majas ei ole pooled elus hunti näinudki, veel vähem kujutavad nad ette verist ja räsitud looma talukarjas. Püss on see mis korra majja lööb, Tuleb teha huntidele omakohut ei saa luba ootama jääda