Juhtkiri: ta tegi seda jälle

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Juba mõnda aega ringleb meedias süsimust poliithuumor sellest, kuidas peaminister Jüri Ratas nurjab järjest kõik EKRE liidri ja siseministri Mart Helme meeleheitlikud katsed valitsusest lahkuda. Eile tegi Ratas seda jälle.

Seekord tundus, et nüüd on minek kindel, sest Helme ütles isiklikult meediale, et seekord valitsus tõenäoliselt laguneb. Põhjuseks tema enda solvavad repliigid Soome uue peaministri Sanna Marini suunas. Usin meediajälgija jõudis vaid sisse-välja hingata, kui Isamaa välisminister Urmas Reinsalu viskus koalitsiooni kaitsel dzotile ja teatas, et ilma valitsuseta ei saa jõuluajale vastu minna.

Peadpööritava suunamuutuse tegi ka Helme ise teljel „ei vabanda – vabandan soomlaste ees”. Helme sõi oma umbes tund aega vanu sõnu ja palus Soome peaministrilt vabandust. Selle käiguga pani ta tahtmatult tanki oma poja Martin Helme, kes veel oktoobris lubas ühes oma kõnes paremäärmuslaste ees, et EKRE ei vabanda mitte kunagi, ealeski, mitte millegi eest. Paha lugu.

Krooni pani asjade käigule Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder, kes võrdles Mart Helme kommentaare Vladimir Žirinovski väljaütlemistega, mida keegi enam tähele ei pane ja tõsiselt ei võta. Ometi leiab Seeder alalhoidlikult, et kuna EKRE-l on mandaat, tuleb neid jätkuvalt riigi valitsemisse kaasata ja harjutada hea poliitilise kultuuriga.

President Kersti Kaljulaid palus peaminister Jüri Ratasel kaaluda Mart Helme ametist vabastamist. Ratas leidis, et see pole oluline teema, kuigi ka tema hinnangul olid Helme sõnad Soome peaministri ja valitsuse aadressil solvang. On ainuke lootus, et Seedril on õigus ja kõik Mart Helme tulevased kohatud välispoliitilised avaldused kõlavad kurtidele kõrvadele. Vähemalt seni, kuni Eestil saab olema peaminister, kelle sõna maksab ja keda kõik teised valitsuse liikmed olenemata erakondlikust kuuluvusest tema ametipostil austavad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sass S
4 aastat tagasi

Ja LE tegi ka seda jälle , kaua võib ?

kaua võib
4 aastat tagasi

Jah, just -ta tegigi seda jälle. Õige on muidugi, et ilma valitsuseta ei saa aastalõpule vastu minna, kuid kuulge sõbrad, selline mees nagu süüdimatu Helme, peab varem v. hiljem oma ministrikaabu varna riputama. Küsimus on-millal ja mis järgmiseks …..

Juss
4 aastat tagasi
Reply to  kaua võib

Midagi ta ei pea. Täiesti õigus oli tal. Ainuke viga oli vabandada selle punase seltsimehe ees. Soomlased suures enamuses ka nõus Mardi öelduga ainult ise nii arad, et piiksatadagi ei julge. Kui miski õõnestab Eesti suhteid päris liitlastega siis pidev USA presidendi mõnitamine ja ilkumine liberastide poolt.