Avalik pöördumine: ostleme ilma paugutamata!

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Ilutulestik. Foto: Arvo Tarmula
Ilutulestik. Foto: Arvo Tarmula

Sel laupäeval korraldavad Haapsalu tarbijate ühistu ja kaubamaja järjekordse ostuöö, mis on paljude jaoks vahva üritus. Õhtune ostlemine läbisegi meelelahutusega toob pimedasse ja vihmasesse novembrisse kindlasti värve ja rõõmu juurde. Kõigil osapooltel on justkui õhtu korda läinud – kaupmehed rõõmustavad müüginumbrite üle, ostjad uute asjade üle, esinejad saavad mõnusaid emotsioone ja tasu oma töö eest. Kas kõik võidavad?

Osa Haapsalu elanike jaoks on iga selline ostuöö tõeline õudusunenägu, mis rikub kogu õhtu ja halvemal juhul ka osa ööst. Räägin koeraomanikest, kelle neljajalgsed sõbrad ei talu ilutulestikku. Et ennetada kommentaare stiilis „treenige oma penid pauke taluma”, selgitan, et ilutulestiku ja mistahes paugutamise vahele ei saa alati võrdusmärki tõmmata. Ka täiesti „paugukindel” koer võib saada ilutulestikust paanikahoo, sest ilutulestiku helivõnked on koerte kõrvade jaoks väga ebameeldivad ja loom tajub olukorda otsese ohuna. Nagu osa veterinaare väidab, võivad koerad tajuda ilutulestiku helisid ka valuna sisekõrvas. Koerad ei räägi ning teadlastel pole siiani õnnestunud välja selgitada, miks osa koeri reageerib ilutulestikule valulisemalt kui teised ja miks nende peal ka ükski teadaolev abivahend ei tööta.

Kindlasti ei lähe võõrad koerad paljudele üldse korda ja see on ka loomulik. Aga nendel koertel on ka omanikud. Nad on Haapsalu linna elanikud. Paljudega neist puutute igapäevases elus viisil või teisel endale teadmata kokku. Võibolla on nad teid mingis olukorras koguni aidanud. Üks selline ilutulestik keerab selle inimese laupäevaõhtu korralikult tuksi, sest ta peab mõtlema, kuidas see võimalikult valutult üle elada. Ta ei saa selleks õhtuks teha ühtegi plaani: minna kinno, kontserdile, sõpradega välja ega muide osaleda ka ostuööl. Sest ta peab olema kodus oma koerale toeks.

Ilutulestiku tekitatud paanikahoog võib halvemal juhul mõjuda koera tervisele laastavalt, eriti kui loomal on mõni terviserike, mis vajab pidevat kontrolli all hoidmist. Paremal juhul püüab omanik oma sõpra lihtsalt tundide kaupa maha rahustada ja vajab lõpuks isegi rahustamist, sest koer, kes ei ole kontaktne, kelle süda ähvardab rinnust välja pekselda, pulss on kosmoses ja pilk klaasistunud, ei ole tore vaatepilt.

Tuttavad koerainimesed pöördusid minu poole palve ja küsimusega, kas saaksin midagi ette võtta, et vähemalt sel laupäeval ilutulestik ei toimuks.
See on minu kui Haapsalu linna kodaniku ja eraisiku, mitte ajakirjaniku avalik pöördumine Haapsalu tarbijate ühistu juhtkonna poole: palun jätke see ja kõik järgmised ilutulestikud tegemata ja annetage selleks kavandatud raha näiteks Haapsalu loomade varjupaigale Vilklas. Nii teeb ostuöö õnnelikuks palju suurema hulga Haapsalu inimesi, kes tulevad ja ütlevad teile pärast aitäh selle eest, et hoolite.

Lemmi Kann, Haapsalu linna kodanik ja koeraomanik

39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kas
2 aastat tagasi

koertega vöi koerteta. Asi pole siiski ainult koertes. Milleks korraldada ilutulestik ja kellele? Milleks ärritada inimesi? Lappige selle raha eest möni auk tänavas parem ära.

pudrujakapsad
2 aastat tagasi

Samas kas koreaomanikud kaaslinlastega ei pea arvestama? Penid passivad kõnnitee äärses põõsas ning täpselt hetkel, kui jõuad temaga kohakuti, kukub lõrinal lõugama. Mis sellest, et teisel pool tara, aga ehmatab ikkagi rängalt.

tean omast käest
2 aastat tagasi
Reply to  pudrujakapsad

beebivankriga jalutades on juba linn kaardistatud, kus liikumine pole kohane. Hauguvad ja plärtsuvad niisama ja lapsed ärkavad.

Leenu
2 aastat tagasi

Minu laps kardab koeri.

Madis
2 aastat tagasi

Minu laps kardab välku.

koer
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

Ma kardan lapsi

kestutis
2 aastat tagasi
Reply to  koer

mul pole koera

xyz
2 aastat tagasi

Koer ei asenda inimest, aga maailm ei ole selles süüdi.

Päris
2 aastat tagasi

haige värk see ilma pöhjuseta paugutamine.

Sass S
2 aastat tagasi
Reply to  Päris

Miks põhjuseta ? Juu ikka Coopil head kasumid .

Roheline
2 aastat tagasi

Oleks küll normaalne…. See pagana uusaasta saluut võiks ka makade vahel ära jääda 😛 ei ole koeraomanik,mul kardab laps pauku 😛

njah
2 aastat tagasi
Reply to  Roheline

mul ei karda

tase
2 aastat tagasi

Ajalehe ajakirjanik kirjutab avaliku pöördumise oma ajalehes, vaat see on tase juba. Te seal LE-s olete tõsiselt üle võlli tüübid.
PS. antud kommentaar ei võta kuidagi seisukohta antud küsimuses, lihtsalt teema püstituse vorm on idiootlik

Estoni Kohver
2 aastat tagasi

Mulle jälle ei meeldi magamata ööd sest vanalinnas suvel käib hommikuni trall. Mis nyyd siis saab? Keelame peod ära? Mul ka koer aga sellel on paugutamisest suva. Ainult hommikust prügiautot ei salli ja lõugab selle peale. Mis teha? Keelata prügivedu enne kella kaheksat hommikul? Kunagi oli selline üritus nagu firenight. Kõik nautisid ja keegi ei mögisenud. Nüüd laseb keegi paar sutsakat ja kogu küla koerad on suremas. Ainult vinguks ja viriseks. Õudne.

Paps
2 aastat tagasi

Jumal küll, Lemmi, kas sa tõesti loodad, et seal ühistus ka mõni normaalne müügi/ reklaamimees või naine on? Paugutavad nagu muiste! Ja kui tõesti peaks juhtuma ime, et tehakse ilma feiervärgita asi, teen Sulle mullidega joogi välja! Teatavast on mullidel võime!