Leht seab kahtluse alla Helme suvila ehituse seaduslikkuse

BNS

Martin Helme
Martin Helme.

Rahandusministri Martin Helme suvila võis kerkida Lääneranna valda seadusi rikkudes.

Jutt käib kunagise Pärlselja pioneerilaagri naabruses Matsi rannas asuvast kinnistust, mis kuulub kinnisturaamatu andmetel Helmele alates 2016. aastast, kirjutab Õhtuleht.

Ministri sõnul on sellel asuv elumaja vaid mõned aastad vana. Maa-ameti aerofotod näitavad, et hoone hakkas kerkima 2015. aastal. Nüüd on see valmis, aga ehitisregistris pole seda maja kirjas. Ühegi ametliku registri järgi polegi hoonet justkui olemas.

Helme ütleb, et pole maja ehitisregistris arvele võtnud, sest see ei ole veel täielikult valmis. „Terrass vajab veel tegemist,“ põhjendab ta. „Mul on sellele majale ehitusluba ja kui terrass on valmis, siis võtan registris arvele.“

Aga ministri pere – naine ja viis last, elavad majas juba sees. Tuleohutus- ja elektrinõuded, kasutusload, kõik on ju ametlikult puudu. Sellises majas ei tohiks elada. Võtke see maja esmajoones kiirelt arvele, tegi Õhtuleht ministrile ettepaneku.

„Mulle ei meeldi, et te seal kohal käisite,“ teatab Helme vastu.

Võimalik uudispomm lõhkeb selle loo kontekstis aga alles päev pärast seda Toompea vestlust. Siis, kui Õhtulehtsuvemaja asukohaks olevast Lääneranna vallast oma lisaküsimustele vastused saab. Selgub, et rahandusminister võis ehitusloa olemasolu kohta üldse vassida. „Sellele katastriüksusele pole ehitusluba väljastatud,” teatab valla ehitusspetsialist Vjatšeslav Fomtšenkov.

Nüüd peab vald otsustama, mis edasi. „Elumajas, millele ei ole väljastatud kasutusluba, ei saa elada. Karistus määratakse, kui hoone on üle vaadatud,“ lubas Fomtšenkov.

Karistus võib tähendada tuhandete eurode suurust rahatrahvi.

Lääneranna valla vallavanem Mikk Pikkmets kinnitas täna hommikul Postimehele, et Martin Helme suvilal on ehitusluba olemas.

Vallavanema sõnul edastati Õhtulehele ebaõiget teavet, sest ehitusregister ei näita, et Rukkilille katastriüksusele Matsi külla oleks väljastatud ehitusluba.

Viga tekkis sellest, et 2016. aasta märtsis väljastas Varbla vallavalitsus ehitusloa Laane kinnistule Matsi külla, mis jagati kolmeks. Selle ühest osast sai Rukkilille, mille peale jäi ka Helme suvila.

„Kahjuks ei vormistanud tol hetkel Varbla valla ehitusspetsialist vastavat muudatust ehitusregistris, mistõttu on tekkinud olukord, kus näiliselt ei ole püstitatavale hoonele väljastatud ehitusluba,” selgitas Pikkmets vallapoolset ehitusloa vormistamisel tehtud viga.

12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ära
3 aastat tagasi

Õhtulehe omanike ringi lisandus ka Alexela – ikka süttivamaks

Nüüd
3 aastat tagasi

on siis nöiajaht Ekrele tellitud Brüsselist. Rahvusriikide hävitamise sildi all. Eesti käsilastel kiired päeavad, aga loodame ja palume, et nende “töö” läheb tühja.

taat
3 aastat tagasi

Postimees:
Tegelikult on Martin Helme suvilal ehitusluba olemas, kinnitas Lääneranna valla vallavanem Mikk Pikkmets täna hommikul Postimehele.

Vallavanema sõnul edastati Õhtulehele ebaõige informatsioon, sest ehitusregister ei näita, et Rukkilille katastriüksusele Matsi külla oleks väljastatud ehitusluba.

Viga tekkis sellest, et 2016. aasta märtsis väljastas Varbla vallavalitsus ehitusloa Laane kinnistule Matsi külla, mis jagati kolmeks. Selle ühest osast sai Rukkilille, mille peale jäi ka Helme suvila.

«Kahjuks ei vormistanud tol hetkel Varbla valla ehitusspetsialist vastavat muudatust ehitusregistris, mistõttu on tekkinud olukord, kus näiliselt ei ole püstitatavale hoonele väljastatud ehitusluba,» selgitas Pikkmets vallapoolset ehitusloa vormistamisel tehtud viga.

Teedu
3 aastat tagasi
Reply to  taat

Kõrgepalgalise ametniku tegemata töö, karistust ei tule nii et laseme sama lohaga uhkelt edasi.

Mina.
3 aastat tagasi

No kuidas nii EKRE süüdi ei ole võimalik.Tavaliselt on ikka süüdi Kesk, Reform ja teised.Ekre puhas nagu prillikivi.Nüüd siis peame jälle Helme nuttu kuulama.

E.
3 aastat tagasi

Eestlased ei ole kadedad. Või elan mina teistsuguste eestlaste keskel. Küll aga on poliitkartell paanikas ja otsib ‘parteiajakirjanduse’ abiga pisimatki põhjust rahvuslastele ärategemiseks. Helme suvila ei sega ilmselt kedagi (häiritud naaber või looduskaitsijad tõstnuks ammu kisa). Ka ei lähe ta suurema tõenäosusega põlema ega kuku lagi alla – eriti võrreldes Kodutunde ehitusregistris olevate ‘elamutega’. Küll on väga inetu Õhtulehe jälitustegevus. Ajakirjanikud saavad ju tegelikult aru, et mingit ohtu pole ja ülitõenäoliselt saavad ka majapaberid varem või hiljem korda (registris mitteolevat hoonet ei saa ju kindlustada, pärandada ega osta-müüa). Ühtlasi olnuks Õhtulehe poolt õiglane selgitada, kuidas käib juriidiliselt korrektne ehitamine. Võib… Loe rohkem »

taat
3 aastat tagasi

Postimehe artiklis on ehitusluba näidatud ja see anti välja 04.03.2016.
Kuni 1.aprillini 2016 sisestas ehitusregistrisse andmeid valla vastav ametnik, pärast 01.aprilli peab andmeid siestama taotleja. Seega ei ole vastav ametnik andmeid sisestanud ja kas ei olnud Fomtsenkov sellel ajal juba ametis.

EhSRS § 26 lg 6 ütleb, et kuni 2016. aasta 1. aprillini esitatakse ehitus- ja kasutusteatis, projekteerimistingimuste, ehitus- ja kasutusloa taotlus ning seonduvad dokumendid pädevale asutusele. Pädev asutus kannab esitatud ehitus- ja kasutusloa taotluste, ehitus- ja kasutusteatiste ning ehitus- ja kasutuslubade andmed ehitisregistrisse.

taat
3 aastat tagasi
Reply to  taat

Kasutusluba on vaja siis kui hoone on suurem kui 60m2 ja kõrgem kui 5m. Kui väiksem, siis Ehitusseadustiku järgi on vaja kasutusteatis, mille menetlus lihtsam. Ning varasem ehitusluba muudeti ehitisteatiseks.

Kas
3 aastat tagasi

Õhtulehe “uudiseid” peab tõesti Lääne Elust ka lugema? Mingi tase võiks ikka olla ju.
Kui kokkuliidetud vald ei leia dokumente üles, kes selles siis süüdi on?

mõngel
3 aastat tagasi

Eestlase kadedus!!, ehk jätaks need Helmed juba rahule ning keskenduks rohkem eestlaste heaolule.

Tiit
3 aastat tagasi
Reply to  mõngel

Õhtuleht võiks sama energiliselt paljastada
70aastaks salastatud 10miljoni dollari loo.
Ka rollo ja muud reffide sigadused, näiteks
E valimised. Jätke EKRE ja praegune valitsus
rahule.

Abcmas
3 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Kes praegusel ajal lehte usaldab? Valetavad. Nagu UK valimisvõitja kohta Europarlamendi valimistel.