Vormsi jäätee rajamiseks on tänavu vähe lootust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vormsi jäätee Rohuküla-poolses otsas on jääd praegu vaid tosina sentimeetri jagu, seda on poole vähem kui vaja. Foto: Urmas Lauri
Vormsi jäätee Rohuküla-poolses otsas on jääd praegu vaid tosina sentimeetri jagu, seda on poole vähem kui vaja. Foto: Urmas Lauri

Maanteeameti eeluuringute järgi on Väinamerel jää paksus kohati üle poole õhem kui jääteele esitatud normatiivides ette nähtud.

Maanteeameti Lääne regiooni hooldevaldkonna juhi Hannes Vaidla sõnul lõppesid uuringud näiteks Kihnu jääteel küllaltki varakult, kui merejääl avastati alla kümnesentimeetrised alad.

“Tõenäoliselt mandri ja Saaremaa vahelist jääteed ei saa sel aastal rajada,” ütles Vaidla. Sama seis on ka Hiiumaa ja mandri vahelisel jääteel.

“Oleme uurinud, mitte midagi head pole loota ka, sest ilmaprognoosi kohaselt pole külmemat ilma tulemas,” ütles Vormsi jääteemeister Konstantin Dutov. “Lähipäevadel on oodata vihmasadu, seejärel lörtsi. Mina ei ole näinud prognoose, mis lubaks külma.”

Dutovi sõnul on Rohukülast Vormsi poole minnes jää paksuseks vaid 12-13 sentimeetrit. “Rüsijääd on palju,” nentis Dutov. “Kohati on lund kuni 10 sentimeetrit, lume all aga 2-3 sentimeetrit vett. Sellise ilmaga jää paksemaks ei kasva.”

“Kui midagi imelikku [st pakast] ei juhtu veebruari lõpuks, siis pole tänavu Vormsi jäätee võimalik,” nentis Dutov.

Haapsalu-Österby jääteele on Haapsalu-poolne pealesõit Bürgermeistri holmil juba tehtud, kuid trassi pole jääteemeistrid veel välja märkinud.

“Ootame vähe jahedamat. Praegu käisin jääl, sulavett on peal palju,” nentis Noarootsi jääteel toimetav Roger Õiglas.

Jääl olevat Noarootsi ja Haapsalu vahel paksust rohkem kui Vormsi ja mandri vahel. “20-24 oli esmaspäeval,” meenutas Õiglas.

Lootus, et Haapsalu ja Österby jäätee ka tänavu avatakse, olevat Õiglase sõnul olemas. “On ikka üpris kindel, et tuleb,” ütles Õiglas.

Tee rajamiseks peab jääkatte paksus olema lahtiste pragudeta merejääl 2,5tonnise piirangu puhul vähemalt 24 sentimeetrit.

Maanteeamet on nüüdseks teinud kõikide jääteede hanked töövõtja leidmiseks. Selle aasta edukad pakkujad on välja selgitatud ja töövõtjad selgunud.

Amet tuletab liiklejatele meelde, et avamata jääteedele ei tohi mingil juhul minna.

Jääteed 2018

  • Haapsalu–Österby 21. veebruar – 9. märts
  • Rohuküla–Sviby 1.–10. märts
  • Triigi–Tärkma 8.–9. märts
  • Laaksaare–Piirissaare 20. veebruar – 23. märts

Jääteed

Ametlikke jääteid on loodud Hiiumaa ja mandri (Sarve–Rohuküla, ~25 km), Hiiumaa ja Saaremaa (Tärkma–Jõiste, ~15 km), Muhu ja mandri (Kuivastu–Virtsu, ~10 km), Vormsi ja mandri (Sviby–Rohuküla, ~12 km), Kihnu ja mandri (~15 km), Manilaiu ja mandri (1–2 km) ning Haapsalu ja Noarootsi vahele (3 km). Peipsil on ametlikuks teeks Laaksaare–Piirissaare jäätee.

2010. ja 2011. aastal oli Hiiumaa ja mandri vaheline jäätee Euroopa pikim. Mandrilt Hiiumaale saigi viimati sõita 2011. aastal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments