Vormsilasi ei rahulda praegune laevaühendus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Parvlaev Ormsö sildumas Rohuküla sadamas. Foto: Urmas Lauri
Vormsi vallavanem Ene Sarapuu saatis oktoobri lõpus riigihalduse ministrile Janek Mäggile kirja, milles teatas, et parvlaevaliin Sviby ja Rohuküla sadama vahel ei rahulda Vormsi saare elanike elu- ja majanduskeskkonna vajadusi.

Homme lõpeb ka Vormsi elanike küsitlus, milles soovitakse teada saareelanike arvamust parvlaeva sõiduplaani osas.

Sarapuu teatas kirjas ministrile, et probleeme on on nii valla ehituste õigeaese valmimise kui ka Vormsi ettevõtjate ja elanike suuremamahuliste vedude korraldamisega. “Näiteks on üheks probleemiks metsamaterjali väljavedu Vormsi metsade majandamisel,” kirjutas vallajuht.

Sarapuu ütles Lääne Elule, et vormsilased soovivad parvlaevagraafiku suuremat paindlikkust. Täiendavate lisareiside võimalus suurte vedude jaoks on saare toimimise jaoks hädavajalik. “Tänane Kihnu Veeteede pakutavate reiside arv ei rahulda saare vajadusi ja graafik on jäigalt paigas,” kirjutas Sarapuu ministrile.

Kui reisid jäävad ära ilmastiku tõttu, siis tehakse olukorra stabiliseerumisel need reisid ära, mitte ei oodata järgmisi graafikujärgseid reise. Seda eriti olukorras, kus vedamata on jäänud raskeveosed.
Sarapuu teatas ministrite, et vajaduste tekkimisel peaks vallal olema võimalus tellida näiteks 10 lisareisi aastas graafikuväliselt.

“Täna põrkuvad kõik valla soovid tagasi hankelepingust tuleneva ühe meeskonna tööajale,” selgitas vallajuht ministrile saadetud kirjas. “Paindlikus puudub ja seda eriti suvisel perioodil, kui vajadus suureneb õhtuste hilisemate reiside järele. Selleks on vajalik lisavahendeid, et laevameeskonda suurendada.”

Sarapuu sõnul on vaja täiustada piletite ettemüügi süsteemi, et oleks näha, kas broneeringud on täitunud liinimeetrite või kandevõime osas.

Kirjas ministrile tõdeb vallavanem, et liiklus Vormsi reisiparvlaevaliinil on praegu toiminud sadamate tehnilistest tingimustest lähtuvalt rahuldavalt. “Probleemiks on sadama rampide olukord nii Rohuküla kui ka Sviby sadamas. Sadamate rambid on üheks takistuseks just madala veeseisuga sõidukite laadimisel ja mahasõidul. Lisaks puudub Sviby sadamas varusildumise võimalus,” loetles Sarapuu.

Sarapuu palus ministril leida lisaraha avaliku teenuse pakkumiseks reisiparvlaevaliinil Sviby – Rohuküla – Sviby või lõpetada antud hange ja leida teenuse pakkuja, arvestades Vormsi saare kohaliku kogukonna vajadusi ja soovi.

Vormsis lõpeb homme ka küsitlus, millega soovitakse saada teada, millised on kohalike elanike soovid parvlaeva sõiduplaani koostamiseks.

“Et meie esindaja argumentidel oleks suurem kaal palume ka Sinu arvamust praamigraafikute kujundamisel. Palun anna oma hääl oma eelistuse poolt lingil

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nipi
5 aastat tagasi

to tohohh: kas taskud nii tuult täis, et kibe maitse suus

Nohohh
5 aastat tagasi
Reply to  nipi

Häirib eks!

Tohohh
5 aastat tagasi

Uusrikkad hakkavad jõge vastuvoolu käima panema või lausa päikese läänest tõusma. Tehke ka küsitlus kas jääme talve aega või suve aega või hoopis tükis Moskva aega :)))