Läänemaale jagus katuseraha vaid näpuotsaga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Lumekahurid jõudsid Paliverre juba aprillis, kuid sel talvel nad lund veel siin tootma ei hakka, kahurid antakse rendile. Foto: Urmas Lauri

Valitsus jagas järgmise aasta riigieelarvest laiali 25,7 miljonit eurot regionaalseid investeeringuid ehk niinimetatud katuseraha. Läänemaal sai raha vaid Lääne-Nigula vald. 100 000 eurot jaguneb nii Palivere kui ka Risti tervise- ja spordikeskuste vahel.

Lääne-Nigulale antav rahasumma jaguneb laias laastuks pooleks. 50 000 eurot kulub Risti kunstmurustaadioni valgustusele, 50 000 eurot Palivere turismi- ja terrvisespordikeskuse lumetootmissüsteemi arendamiseks.

Lääne-Nigula vald on käed löönud Nõmme Kalju jalgpalliklubi juhi Kuno Tehvaga noorte jalgpalli edendamiseks. “Risti staadion vajab kindlaid edasiarenguid, valgustust eelkõige,” nentis Lääne-Nigula volikogu esimees sotsiaaldemokraat Neeme Suur. “Kui meil on selge huvi noorte jalgpalli edendada, tuleb staadionisse panustada.”

Suure sõnul jaguneb vallale eraldatav 100 000 eurot enam-vähem pooleks.

“Hing jäi kohe kinni ehmatusest, sest tagasilööke [rahataotlustel] on nii palju olnud,” kirjeldas Palivere turismi- ja tervusekeskuse juht Mati Kallemets tunnet, mis teda valdas, kui ta rahaeraldusest kuulis.

Rahakasutusega Kallemetsa sõnu muret pole, sest seda kulub keskuse edendamiseks veel palju.

“Lumetootmissüsteemi arendamine on praegu käsil, sinna see raha kulubki,” selgitas Kallemets. “Praegu on ehitusbuum, hinnad on kordades kallimad kui eelarves oleme planeerinud. See 50 000 aitab edasi, aga sellest ei piisa. Loodame lisaraha saada nii kultuuriministeerriumist, ka kohalikult omavalitsuselt, sponsortitelt ja ka annetustelt. “

Kallemetsa sõnul on Palivere keskuse edendamine jagatud kahe aasta peale. “Kokku kulub esialgsete hindadega 130 000 eurot, sinna tuleb juurde ka kasutatud rajamasin, mis maksab 53 000 eurot,” loetles Kallemets ja lisas, et uus rajamasin maksab 115 000 eurot.

Kevadel jõudsid Paliverre kunstlume tootmiseks vajalikud seadmed. Lund sel talvel Paliveres veel tootma ei hakata. “Praegu koostatakse detailplaani, seejärel algab projekteerimine, alles siis saab ehitama hakata. Järgmisel talvel saame alles tootma hakata,” nentis Kallemets. “Praegu saame lumekahurid teistele rendile anda.”

Kallemets ütles, et esimese hooga olnud nad optimistlikumad ning lootnud juba sel talvel suusaradadele lund lisaks toota. “Keskkonnaameti taga on asi,” nentis Kallemets. “Protsess takerdub keskkonnamõju hindamise taha.”

“Oleme sel aastal Taebla jõe peale silla rajanud,” kirjeldas Kallemets. “Vedasime sada kantmeetrit puiduhaket raja peale. Kohalikud ettevõtjad meelsasti toetavad.”

Vabariigi valitsuse jagatavad katuserahad

Järgmise aasta riigieelarvest jagati laiali 25,7 miljonit eurot regionaalseid investeeringuid.

Lääne-Nigula vald

  • Palivere ja Risti tervise- ja spordikeskused 100 000

Saaremaa vald

  • kohalike teede mustkatted 400 000
  • Kuressaare haigla kopteriplats 200 000
  • Valjala välitreeningukeskuse väljaehitamine 100 000
  • EELK Püha Jakobi koguduse hoonete korrastamine 100 000

Muhumaa vald

  • Liiva keskuse väljaehitamine 100 000

Hiiumaa vald

  • Hiiumaa spordikeskus 2 900 000
  • Kärdla kiriku renoveerimine 100 000
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ristilt
5 aastat tagasi

Kõigepealt tegelegu vald Risti aleviku tänavavalgustusega Inimesed sumpavad õhtuti pimedas koju läbi porilompide. Ametnikud O .Peetris ja J.Sahk ei saa niigi sel sügisel oma töökohustustega hakkama…

Sass1.
5 aastat tagasi
Reply to  Ristilt

raha on vaja suunata porilompide kuivatamisele!

Paliverest
5 aastat tagasi

Kallemets oskab raha kulutada, aga tihtipeale ei ole sellest tolku teistele. Tõeline saavutus 100m multsi ja sild.

Taas
5 aastat tagasi

Haapsalu raudtee saab raha, küll mitte katuserahadest. Aga et ehitatakse esialgu Turbani, siis valimishääled tulevad ka sealt.

kodanik
5 aastat tagasi

Kuhu aga jäi suure rahajagaja Karilaiu panus Haapsalu linnale? Kas teda siis jagamise juurde ei lastudki?

Sass1.
5 aastat tagasi
Reply to  kodanik

minult samad küsimused !

Nüüd
5 aastat tagasi

on näha, mis tähendavad nn. kodumurude nimekirjad, raha liigub erakondade rida pidi.Sots Suur toob Lääne- Nigulasse 100000 eurot, mida siis ise jagab vastavalt kokkulepitule.Eesti 200 on sellise lähenemise andnud prokuratuuri, nimetades seda poliitiliseks korruptsiooniks. Ootame huviga, mis edasi saab, aga raha ei hase ja kui läheb õigesse kohta, siis võtame ikka vastu

Erika
5 aastat tagasi
Reply to  Nüüd

Teadaolevalt on see 100 000 IRL eraldis, sotsid Suurele midagi eraldada ei andnudki

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Erika

Lääne-Nigulas on nii ehk naa sotsid ja IRL ühes nimekirjas ning kummaline oleks, kui Riigikogu valimistel nad jälle kuidagi eristuda üksteisest püüaks. Eks see katuseraha on suure plaani väike detail.