Kindral kogub raha vabadussamba pärgade taastamiseks

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Metallpärg. Foto Marko Raat

Kindralmajor Neeme Väli kutsub annetama Nõva vabadussõja mälestussamba metallpärgade taastamise jaoks.

Väli sõnul on sel kevadel Nõva kiriku kõrval asuva matusekabeli pööningult leitud kahe pärja taastamiseks vaja 2500–3000 eurot.

Ühel taasleitud pärjal on osaliselt säilinud lint kirjaga: …langenud sõduritele, mälestavad Nõva usklikud.

„Ilmselt on tegemist Nõva koguduse poolt samba avamisele 9. septembril 1928 toodud pärjaga. Teise leitud pärja tunnused – valdavalt servast hõbedased loorberilehed koos ühe domineeriva suure õiega – kattuvad vanal fotol oleva pärjaga,” ütles Väli.

Väli oletas, et selle pärja tõi kaitseliit või sõjaministeerium. Väli märkis, et Nõva kiriku endine kellamees Arnold Erit mäletas, et mälestusmärgil oli kaks metallpärga.

Väli arvas, et pärast sõda viidi pärjad matusekabelisse ning jäid seal iseolemise taastamist ootama.

1928 avatud Nõva vabadussamba saatus oli tüüpiline – okupatsioonivõimu hävitatud mälestise asemele püstitati kohalike patriootide poolt uus, mis taasavati 6. augustil 1989.

„Praegu on teada ainult üks säilinud ajalooline vabadussõja mälestusmärgiga seotud metallpärg, mis tuli välja Harju-Risti kiriku võlvide pealt 2010 ning asub nüüd naaberkoguduse kirikus,” ütles Väli.

„Plaan on ka Nõva mälestussamba haruldased mälestuspärjad restaureerida ning eksponeerida kiriku seinal,” märkis Väli.

Kõigil, kes tahavad ajaloo tunnistajate taastamises osaleda, on võimalik teha sihtannetus Nõva koguduse kontole: EELK Nõva Püha Olevi kogudus,

EE702200001120116909, lisades selgituseks: metallpärgade taastamine.

Samuti on väga oodatud fotod ja lood samba avamisest ja selle hävitamisest aastal 1949.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments