Pangandustegelased tahavad kaotada paroolikaardid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eesti Panga, pangaliidu, ettevõtete ja tarbijatekaitse esindajad leidsid Eesti maksekeskkonna foorumil, et mõistlik oleks suunata kliendid paroolikaartide asemel kasutama kaasaegsemaid ja turvalisemaid autentimislahendusi.

Eestis kasutab enda tuvastamiseks paroolikaarte aktiivselt umbes 300 000 pangaklienti.

Vajadus Eesti pangaklientide autentimine üle vaadata tuleneb Euroopa Liidu makseteenuste direktiivist ja selle rakendusmäärustest, mille eesmärk on suurendada turvalisust ja edendada innovatsiooni. Eesti võttis direktiivi muudatused üle mullu novembris ja lisas makseteenuste nimekirja kaks uut makseteenust: kontoteabe edastamise ja makse algatamise teenuse. Autentimisteenuseid mõjutava Euroopa Liidu rakendusmääruse jõustumise tähtaeg on eeldatavasti 2019. aasta september.

Muudatused seadusandluses loovad keskkonna, kus pangaklient saab tänu uutele makseteenustele vaid ühe mobiilirakendusega oma eri pankades asuvaid maksekontosid turvaliselt hallata, vaadata kontoteavet ja teha nii e-kaubanduse makseid kui ka isikutevahelisi ülekandeid. Nende teenuste kasutamiseks tuleb kliendil end tuvastada vähemalt kahte teineteisest sõltumatut turvaelementi kasutades. Paroolikaardid selleks ei sobi, kuna need ei ole piisavalt turvalised.

Eesti maksekeskkonna foorum sündis 2011. aastal Eesti Panga, rahandusministeeriumi ja pangaliidu algatusel. Foorumi eesmärk on toetada Eesti maksekeskkonna arengut ja tutvustada kõigile turuosalistele Euroopa Liidu ühtse euromaksete piirkonnaga (SEPA) seotud strateegilisi otsuseid.

Eva Vahur
Eesti Panga avalike suhete allosakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Slake
3 aastat tagasi

ARE YOU WILLING TO HIRE THE REAL HACKERS TO GET ALL YOUR CYBER PROBLEMS FIXED WITH SWIFT RESPONSE? OR A VICTIM OF THE BINARY OPTION SCAM? OR NEEDS TO RECOVER YOUR LOST FUNDS? With pathfinderhacktech I’m giving you 100% guarantee that your jobs are safe with us and we’re going to help you recover all your lost funds to scammers, Solving a problem which you know there’s an answer to is like climbing a mountain with a guide, along a trail someone else has laid. Here is a defined platform that maps a positive step closer to surviving heavy threat… Loe rohkem »

prominent hackers
4 aastat tagasi

Tere sõbrad, kas näete oma halbade hinnete saavutamisel raskusi akadeemilises töös? Kas läbite emotsionaalse umbusalduse ja soovite oma abikaasa staatust teada saada, tungides tema Facebooki, e-kirjadesse, WhatsAppi ja muudesse sotsiaalmeedia kontodesse? Kas soovite oma võlaprofiili kustutada? Kas soovite tungida mõnele veebisaidile ilma administraatori teadmata? Kas vajate rahaülekandeid nagu Western Union, Money Gram, Bitcoin, pangakonto häkkimine? Neid saab teha võimalikuks.Võtke meiega ühendust WHATSAPP +1 (863) 410-2526 e-posti aadressil. prominenthackers@gmail.com.ja nautige lõputuid võimalusi.

hi-hii
6 aastat tagasi

Smart ID ei tundu nii turvaline,kui mobiil ID,kuigi maksad kuus euro.Eks tegemist ole,et vanem inimene selgeks saaks.Soomes nii ei tehta.

läänlane
6 aastat tagasi

Koodikaart oli ainuke päästevahend kui mõni aeg tagasi see ID kaadri turvajama oli. Lihtne ja hea kasutada!

hi-hii
6 aastat tagasi

Probleem on selles,et meil on e-riik,Soome seda ei ole.

ja
6 aastat tagasi

odavat ning käepärast väikest id– kaardilugejat ka enam müügist ei leia vist — kõik rahva hüvanguks,nagu alati!?

HIBP
6 aastat tagasi

Probleem on ju selles, et tädikesed, kes koodikaarte eelistavad muudele tehnoloogiatele, kritseldavad nende peale oma kasutajakonto ja parooli.. siis pärast siunatakse ikka tehnikat, kui ära kaovad. Nagu viipemakse on raha kadumise hädades süüdi.

Pensionäär
6 aastat tagasi

Loomulikult tuleb koodikaardid ära korjata siis saab uute koodimasinate eest kallist teenust küsid ja pangal jälle miljonid kasumid niuhti käes.

Naine
6 aastat tagasi

Pangakoodid on ainuke identimisviis, mida ma kasutan. Kui pank loobub koodidest, loobun mina pangast. Lihtne. Soomes saab näiteks koodi kasutada koodilehelt ühe korra, pank saadab uued koodid kui teatud arv vanadest kasutatud on.

aga
6 aastat tagasi

Kaardikoode peaks samuti järjepidevalt vahetama,ju ei viitsita seda teha.Nüüd,kui oled paroolkaarti kaotanud,uut enam ei väljastata SEB-s.