0

Aivar Sõerd: madalapalgaliste tagasimakset saab 12 000 ehitajat, mis viitab ümbrikupalkade suurele osakaalule

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Aivar Sõerd Foto erakoguAivar Sõerd. Foto: erakogu

Aivar Sõerd kirjutab Eesti Päevalehes, kuidas uued maksumuudatused ümbrikupalka soosivad.

"Tuludeklaratsioonide esialgsed andmed tõendavad, et madalapalgaliste maksutagastusest on saanud riigi preemia ümbrikupalga maksmise ja vastuvõtmise eest," nendib reformierakondlasest endine maksuameti juht ja rahandusminister Sõerd oma arvamusloos.

"2016. aasta deklaratsioonide järgi tekib 12 000 ehitussektori töötajal tänavu kevadel õigus saada madalapalgaliste tagasimakset. Suur osa neist on Harjumaa ehitajad. Harjumaa keskmine palk on tunduvalt üle riigi keskmise," märgib Sõerd.

Ta kirjutab, et päringu alusel maksuametilt saadud statistika järgi on tagastatav summa ehitussektoris kokku üle viie miljoni euro. Lõplik tagasimaksete summa selgub pärast tuludeklaratsioonide esitamise tähtaega. Kokku oli 2016. aastal ehitussektoris 51 000 palgasaajat, kellest omakorda 22% keskmine palk jäi alla miinimumpalga.

Sõerd kirjutab oma Facebooki lehel, et ka ehitusettevõtjate liidu tegevjuht Indrek Peterson räägib oma tänases Ärilehes avaldatud arvamusloos, et ümbrikupalkade probleem ehitussektoris on tõsine.

"Ta ütleb, et kui statistikat ja numbreid uurida, siis mõni ehitusettevõte on maksnud oma töötajatele turu keskmisest kuni kolm korda väiksemaid palkasid. Ta ütleb, et ükski ehitaja ei tule sellise raha eest tööle, on selge, et makstakse midagi "mustalt" juurde," tsiteerib ka Petersoni.

"Praegune valitsus muidugi seda probleemi ei tunnista, sest uute maksumuudatustega tehtud vigu tunnistada ei saa. Madalapalgaliste maksutagastus on kehtinud aasta, aga juba esimese aasta deklaratsioonide järgi on 12 000 ehitajal madalapalgalise maksutagastuse saamise õigus. Suur osa nendest jätab ilmselt siiski maksuametile tagastusnõude tegemata, sest pole mõtet ameti tähelepanu ise esile kutsuda," nendib Sõerd.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz