Lembitu Twerdianski pani raamatusse sajandi jagu mälestusi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Metsamälestused kaaned 001

Raamatu kaas. Erakogu

Läänemaa metsamees ja pärandkultuuri uurija Lembitu Twerdianski koostas ja andis välja raamatu „Mälestusi Eesti metsaloo radadelt” – see on Twerdianskil juba kümnes raamat.

„Eelmine nädal tõin trükikojast ära,” ütles Twerdianski.

Raamat on mahukas – kokku 300 leheküljel jagavad metsatöötajad oma mälestusi Eesti metsanduse ajaloost ja oma tegemistest 20. sajandi algusest selle lõpuni välja. Twerdianski sõnul oli tal materjali veel rohkem.

„Oleks saanud veel mitu korda paksema teha. Tuli kärpida,” ütles Twerdianski.

Paar aastat tagasi kutsus Twerdianski metsamehi jagama oma mälestusi. Üleskutsele vastas ja oma mälestusi saatis talle selle peale paarkümmend metsameest, kes on sündinud aastatel 1920-1970.

„Enam-vähem terve sajand tuleb kokku küll,” nentis Twerdianski.

Mälestusi on Eesti metsameeste tegemistest Kaug-Ida metsade hõlvamisel, metskondade loomise ajast pärast Vabadussõda, Teise maailmasõja ajast ja metsanduse olukorrast pärast teist suurt sõda; tööst, sotsiaalsetest suhetest ja olukorrast metskondades aastatel 1950-1990, elust metsavahitalus 1950-1960ndatel, metsameeste õpinguist ja õpetamisest Tartus ja Luua metsakoolis, vahel üle võlli läinud tudengielust jpm.

Mälestusi on jaganud ka Twerdianski ise – metsameheks õppimise ajast ja oma esimestest tööaastatest Suure-Jaani metsamajandis, Palamusel ja Kaarepere katsejaamas (aastad 1963-1976) ning hilsemast pärandkultuuri uurimsiest 2005.-2010. aastal.

„Aga ega minu mälestused need kõige huvitavamad ole,” märkis Twerdianski.

Oma mälestusi on jaganud metsateadlased Ülo Tamm, Ülo Erik, Malle Kurm, Heino Kasesalu ja Heldur Sander; metsaülemad ja -ametnikud Endel Heinleht, Juhan Tamberg, Tõnu Vaask, Ain Erik, Silvi Tarang, Aarne Mihk, Sirje Selart, Taimo Türnpu, Tõnu Kalmet, Jaan Tiivoja, Ilmar Soobik ja Heino Paju.

„Mälestusi eesti metsaloo radadelt” on illustreeritud suure hulga (ajalooliste) fotodega Jüri Perelt jt.

Raamatupoest Twerdianski raamatut osta ei saa, ainult tema enda käest – e-postiaadres letarang@gmail.com. Kokku 200 eksemplarist läheb müüki sadakond. Raamat maksab 15 eurot.
   

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anonüümne
7 aastat tagasi

Tere!
Tori raamatukogu tunneb huvi, kas seda põnevat metsameeste raamatut veel on. Juhul kui on, siis palume kaks eksemplari.

Vastust oodates ja ette tänades
Aita Puust, Tori raamatukogu juhataja