Galerii: kotkapojad said rõngad jalga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14

Täna lõuna paiku rõngastas kotkalubi mees Urmas Sellis Silma looduskaitsealal pesitseva kotkapaari Uku ja Anna pojad.

Rõngastaja ütles, et niimoodi polegi saanud rõngastada, et kotkas seisab püsti rõngastamise ajal.

Ta mõõtis jalgu ja vanim poeg lasi ilusti teha kõike. Vanima poja nimeks on Sellise sõnul Nord ja jalgade paksuse järgi on tegemist emalinnuga.

Rõngastamiseks kasutatavad tangid andsid 1984. aastal Soome kolleegid ning praeguseks on nendega Eestis rõngastatud 1200-1300 linnupoega.

Kell 12.37 ütles Urmas Sellis kotkakaamerasse, et vanim poeg rõngastatud. „Nagu poleks midagi olnud,“ tõdes mees.

Vanim ja suurim poeg oli kogu rõngastamise aja kõige rahulikum, noorim ja pisim poeg aga oli kõige jutukam ning ainus, kes nokka pärani ajades rõngastajat hirmutada üritas.

Poegade kaalumiseks pistis rõngastaja linnu turukotti. Kõik möödus rahulikult. Noorim poeg kaalus 3,5, keskmine 3,9 ja suurim poeg 4,7 kilo.

Igaks juhuks võttis Sellis igalt linnupojalt ka sule, et geeniuurijad saaksid kindlalt öelda, kas Nord on ikka emaslind ning mis sugu on nooremad linnud.

Enne allaronimist tegi Urmas Sellis fotokaameraga poegadest pilte. Perekonnafoto jäi puudulikuks, sest rõngastamise ajal polnud linnuvanemaid kaadris näha.

Rõngastamise järel on kotkakaamerat parem jälgida, sest enne allaroinimist lõikas Sellis kaamera vaatevälja piiranud oksaraod maha.

Esimese muna munes Anna naistepäeva paiku, kotkapaari esimene poeg koorus 13. aprillil.

Fotod: kotkakaamera ekraanitõmmised

 

Veebikaamera, mis on üles seatud Silma looduskaitsealal pesitseva merikotkapaari (Haliaeëtus albicilla) pesa juurde, vahendab kvaliteestset pilti ja heli valgel ajal. Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (1) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (2) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (3) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (4) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (5) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (6) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (7) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (8) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (9) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (10) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (11) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (12) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (13) Kotkapoegade rõngastamine Urmas Sellis  (14)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lugeja
7 aastat tagasi

Siiani peale rõngastamist pole vanemad poegadele süüa toonud. Looduskalendi foorumis inimesed juba muretseva, kuigi vanalinnud on lähedal ja toimub kommunikeerumine pesas olijatega. Pojad juba närivad oksi ja puukoort.

123
7 aastat tagasi

Mis valemiga on luba antud elektriliìni uuendamiseks pesitsusajal? Kui liin jookseb keelutsooni seest läbi kus ei tohi aastaringselt iitsatadagi aga suured masinad müristavad nii mis kole.