Hapval sai uue omaniku

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

MKL-27Hapvali juhataja Aivar Kaus. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Hapvali uus omanik on pika ajalooga Norra mööblitootja Helland Møbler, kes otsustas suurema osa oma tootmisest Eestisse kolida.

Haapsalu külje all Pullapääl tegutsev Hapval AS oli Rootsi ettevõtte Hapval AB ainuomanduses 23 aastat, selle aasta 1. juulil sõlmiti müügitehing, mille järel läksid ettevõtte aktsiapakk ja võtmed üle Helland Møblerile. Kui palju Norra ettevõte Hapvali mööblitööstuse eest maksis, pooled ei avalda.

„Pärast pikka tegutsemist Eestis leidis Hapval AB, et võimaluse tekkides on aeg anda teatepulk üle järgmisele omanikule tingimusel, et uus omanik säilitaks senise tegevuse ning tal oleks soov ja võimalused ettevõtet arengus edasi viia,” rääkis Hapval ASi juhatuse liige Aivar Kaus.

Pärast kaks aastast kestnud koostööd tegi eelmine omanik, Hapval AB neile pakkumise Hapval AS ära osta. „Seni kogetud head teenindust ja toodete head kvaliteeti arvestades oli otsust teha lihtne,” märkis Helland MøblerASi tegevjuht Joakim Helland.

Hellandi sõnul otsustati tootmine Eestisse tuua peamiselt Norra kõrgete tööjõukulude ja tooraine hinna tõttu. „Järjest raskem on turul püsida, kui konkurendid on oma tootmise üle viinud riikidesse, kus tootmise kulud on Norraga võrreldes madalamad,” selgitas ta, miks otsustas Norra firma oma tootmise Haapsalu külje alla tuua. Lauaplaatide tootmine jääb veel Norrasse, ülejäänud mööbel hakkab tulema Eestist.

Kausi sõnul väärtustab Helland Hapvali omandamisel eriti kõrgelt seda, et ei ostetud mitte lihtsalt tootmishoonet, vaid tööstusega käib kaasas ka kvalifitseeritud meeskond, kes tunneb väga hästi oma tööd. „Igaüks võib ju maja püsti panna ja seadmed kohale tuua, aga ilma inimesteta pole see just palju väärt,” ütles Kaus. Hapvalis on praegu umbes 50 töötajat. Kausi kinnitusel jäävad nad kõik ettevõttesse edasi.

Uue omaniku saabumisega laieneb ka toodetering – kui seni oli rõhk toolidel-laudadel, siis nüüd lisanduvad ka tugitoolid ja diivanid. „Kõik, mis varem Norras toodeti, tuleb nüüd toota Hapvalis,“ ütles Kaus.

Juuli oli ettevõttel väga kiire aeg, sest siis toodi Norrast siia üle seadmeid, millest osa on nüüdisaegsed arvutijuhtimisega tööpingid, mis kiirendavad oluliselt tööprotsesse. „Targad” tööpingid on programmeeritud tegema mitu töölõiku järjest, ilma et inimese tähelepanu nõuaks. See omakorda tähendab Kausi sõnul, et vabaneva ajaressursi saab pühendada teistele tööoperatsioonidele. Praegu harjutavadki Hapvali töötajad ennast uue töörütmiga. Et uute toodete ja seadmetega kiiremini kohaneda, on neil esimestel kuudel abiks töötajad Norrast.

Hapvali uus omanik Helland Møbler AS tegutseb lepingulisel mööbliturul, mis tähendab, et tehakse tellimustöid. Helland Møbler on perefirma, mis asutati 1947. aastal ja on praegu üks Norra juhtivaid mööblitootjaid, kelle toodang on mõeldud avalikule sektorile. Ettevõte on võtnud endale eesmärgiks väga hea kvaliteedi ja paindlikkuse ning teeb tootearenduses tihedat koostööd professionaalsete disaineritega, et ühendada toote vorm ja funktsionaalsus parimas Skandinaavia stiilis.

MKL-23 MKL-29 MKL-28 MKL-25 MKL-24 MKL-22 MKL-21MKL-19 MKL-17 MKL-16 MKL-14 MKL-13 MKL-10 MKL-6 MKL-5 MKL-2 MKL-1Fotod: Merilin Kaustel-Lehemets

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Dima!
8 aastat tagasi

Hea Palk Tuleb Valja Teenida!

Jah
8 aastat tagasi

Ootame tööpakkumisi ka siiakanti

palka
8 aastat tagasi

Seal saab ca 700 kätte.

nali
8 aastat tagasi
Reply to  palka

HAHA

Aga
8 aastat tagasi

kas lisatöölisi ka vaja on? ei tea, kui palju seal palk võiks olla?