KRIMINAALNE KÜLAELU: Taebla mehed ajasid terve öö vargaid taga

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

MKL-3

Taebla elanikud Tõnu Kelu (vasakul) ja Raiko Kurisman osutavad kohale, kus seisis varaste auto. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Mullu novembris langetatud kohtuotsuses seisab lakooniline lause: „Kuritegu jäi lõpule viimata politsei sekkumise tõttu.” Selle lause taga peitub aga neli tundi varitsemist ja tagaajamist, mis päädis elektrišokirelva kasutamisega.

Iseenesest ei pruugiks lugeja sellele tähelepanu pöörata: kütus jäi varastamata, mehed said karistada. Haapsalu kriminaalpolitseinik Andrei Taratuhin ütles, et mäletab aasta tagust juhtumit väga hästi. Taratuhini sõnul sai juhtum lahendatud tänu kahele kohalikule mehele. „See oli väga suur abi. Kui neid mehi poleks olnud, oleks varaste tabamine võtnud tükk maad rohkem aega,” ütles Taratuhin.

Need kaks meest olid Taebla elanikud, sõbrad Tõnu Kelu ja Raiko Kurisman.

„Mina olin, jah, üks, kes vargad puhtjuhuslikult avastas ja neid taga ajas. Jälitasime neid neli tundi ja avastasime nad just kütust varastamas,” ütleb Kelu.

Kelu ei tee mullu ühel veebruariööl hargnenud sündmusteahelast mingit saladust: Taebla on väike koht ja kõik on nagunii kõigile teada. Üleeile ilmus Lääne Elu võrguväljaandes väike uudis kahe kütusevarga kohtuotsusest. Selles polnud Kelust ega Kurismanist sõnagi. Ka pole Kelu ja Kurisman saanud politsei lubatud medalit ega firmaomaniku lubatud preemiat. Lubadused jäid sõnadeks. Nüüd, aasta hiljem, pärast kohtuotsust ja veebis ilmunud uudinuppu, otsustab Kelu kogu loo ära rääkida.

2014. aasta 12. veebruari hilisõhtul sõitsid Kelu ja Kurisman kaaslastega Haapsalust Taeblasse. Taebla bussipeatuses lasi Kelu kaaslased maha. Siis märkaski ta Kelu läheduses seisvat tumedat võõrast BMWd.

„Taebla on väike koht, teame kohe, kes mis ajal kuhu liigub,” ütles Kelu.

Hea numbrimäluga mees jättis võõra autonumbri meelde. Kelu ja Kurisman sõitsid edasi. Samal ajal pööras lähikonnas asuva ettevõtte poole suundunud BMW otsa ringi, sõitis Kelule vastu  ja kadus öösse.

Kelu ja Kurisman sõitsid alevikku oma garaaži juurde. Tagasi tulles seisis BMW tee ääres pimedas. „Väga kahtlane tundus,” meenutas Kurisman.

Kelu pidas kinni, läks BMW juurde ja küsis, kas on ehk midagi juhtunud. BMWst vastati, et ei ole, kõik olevat korras, ja sõideti minema. Kelule ja Kurismanile aga hakkas üha rohkem tunduma, et BMW mehed on paha peal väljas. „Vahetasime autot ja tiirutasime edasi,” ütles Kelu.

Nigula kandis nägid mehed kahtlast BMWd taas. Kummalisel kombel oli BMW vahetanud numbrimärki.

„BMWst oli saanud Opel,” ütleb Kelu, kes oli numbrimärki autoregistrist kontrollinud.

Mõneks ajaks kaotasid Kelu ja Kurisman auto silmist, käisid tankimas ja avastasid seejärel kahtlase auto juba Põlde Traktori OÜ juurest kolme kuusepuu alt. „Vargad ise juba tegutsesid,” ütles Kelu.

Kelu ja Kurisman kutsusid politsei ja hoidsid varastel eemalt silma peal. Ühele politseinikule sõitis Kelu vastu, võttis ta Taebla bussipeatusest peale ja tõi kuriteopaika. Selleks ajaks olid varastel juba kanistrid paakidest varastatud kütust täis. Koos politseinikuga läks varguspaika ka Kelu ja hõikas vargale: „Pikali-pikali!”

„Arvatavasti sai varas aru, et ma pole politseist,” nentis Kelu tagantjärele.

Igatahes ründas üks varastest Kelut pisemat sorti elektrišokirelvaga. Kelu taganes ja hüüdis appi, mille peale tõmbas politseinik välja relva. Kelut rünnanud varas võeti kinni, teine pääses jooksu.

„Ei teagi, kuidas ta kätte saadi. Vahest rääkis paarimees ta sisse,” ütles Kelu.

Kogu aktsioon kestis kella kümnest-üheteistkümnest õhtul varajaste hommikutundideni. „Kella poole seitsme ajal sain koju,” sõnas Kelu.

Järgmisel hommikul läks Kelu politseisse ja rääkis sealgi kogu loo ära. „Lubati medalit ja vaevatasu, aga sinnapaika see jäi,” ütleb Kelu.

Kurisman tabas mullu sügisel Taeblas veel teisegi satsi vargaid. Ööklubist tulles märkas Kurisman veoautofirma lähedal kahtlast võõrast autot. Ta kutsus politsei. Vargad ise said jooksu, aga auto, milles olid varastatud kütuse tarbeks kanistrid ja paagist kütuse tõmbamiseks pumbad, jäi politsei kätte.

„Tegelased ise tuterdasid hommikuni ilma autota Taebla peal,” meenutas Kurisman.

 

Varaste karistused

Mullu 24. novembril mõistis Pärnu maakohtu kohtunik Piia Jaaksoo ligi 200 liitri kütuse varguse katses süüdi 24aastase Rauno ja 28aastase Alari.

Kohtuotsuses on kirjas, et Rauno ja Alari tungisid mullu veebruaris pärast kella üht öösel Lääne-Nigula vallas Taebla alevikus Põlde Traktori osaühingu territooriumile. Mehed ronisid üle lukustatud värava plaaniga varastada nelja veoauto paagist kokku 200 liitrit diislikütust koguväärtusega 254 eurot.

Mõlemad said süüdistuse „grupi poolt sissetungimisega varguse” katses. Kohus mõistis Raunole karistuseks neli kuud vangistust tingimisi kolmeaastase katseajaga. Alarile mõistis kohus samuti neli kuud vangistust, kuid asendas selle 240 tunni üldkasuliku tööga kaheksa kuu jooksul.

Elukohast lahkumiseks kauemaks kui 15 päeva peab Alari taotlema kriminaalhooldusametnikult loa. Ta ei tohi ilma loata vahetada töö- ja elukohta ega Eestist lahkuda.

Kui Alari üldkasulikku tööd ei tee, võib kohus mõista ta neljaks kuuks vangi. Kui Alari paneb üldkasuliku töö ajal toime uue kuriteo, mille eest mõistab kohus ta vangi, asendatakse tegemata töö vangistusega. Kaks tegemata töötundi võrdub ühe vanglapäevaga.

Nii Raunol kui ka Alaril tuleb tasuda ka üle 1000 euro kohtukulu.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ja miks
9 aastat tagasi

..sa pole oma teadmisi enne politseiga jaganud,vaid alles nüüd ja siin? Imelik…..

Petis
9 aastat tagasi

Tõnu Kelu on ise üks suur varas ja pettur kahjuks.

Pole see
9 aastat tagasi

…mingi katse,kui kütus juba paagist välja pumbatud oli. Ja reaalse karistuse oleks pidanud saama seepärast,et tungiti kallale varguse tõkestajale. Üks pättidest oleks pidanud saama reaalse aastakese kallaletungi eest. Ning kuna elektrišokirelvad on keelatud,siis lisaks ka selle eest. Aga peab aru saama ka kohtunikest ja prokuröridest,sest kui paned pätid kinni,tuleb tööpuudus ja koondamine….

SÄRTS
9 aastat tagasi

aga samaks võib öelda et varguse katse pole vargus —–mille eest siis realse karistuse anda ——ainult proovisid ju

Väga tublid
9 aastat tagasi

…mehed need pätipüüdjad !! Kindlasti on nad autasu väärt- enamik eestlastest jalutaks kaklustest või muidu varastest tuima näoga mööda. Ja väga kurb,kui politsei sõna ei pea (mis pole ainus kord). Mis aga tingimisi karistusse puutub,siis peaks vähemalt see kohtunik aru saama,et see pole ju karistus sellise teo eest. Loogiliselt pole tingimisi karistus üldse karistus,sest see kohustab inimest teatud aja seaduskuulekas olema,mida inimene ju niikuinii olema peab.

SÄRTS
9 aastat tagasi

medali ja rahalise preemia sai Andrei ju. Ongi kogu Kelu-melu

eks
9 aastat tagasi
Reply to  SÄRTS

nad samas pundis ole

andres-Indrek
9 aastat tagasi

tundub,et mendi-trollid hakkavad sõna võtma kuna nende nn.Kangelastegu läheb muidu haisema…

Mart
9 aastat tagasi

Kommentaaridest tundub ,et kangelasel Tõnulgi on pikad näpud.

Kristo
9 aastat tagasi

Kangelane tõnu võiks “parandusse” võetud telefoni tagasi anda millest aasta möödas

kuidas
9 aastat tagasi
Reply to  Kristo

ta siis pollasid kutsuma hakkab

vallakodanik+maalt+ja+hobusega
9 aastat tagasi

Politsei sõitis sündmuskohale bussiga ve?! 😀