Ilm läheb tasapisi soojemaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ilm 2014-09-03 14.05.59Kaart: Riigi Ilmateenistus

Kõrgrõhkkond jääb Läänemere ümbrusse ja hoiab sajud meist eemal. Õhk on veel jahe, kuid tuul võtab edelasuuna ja inimeste enesetunne on juba mõnusam. Nädala teiseks pooleks vahetub õhumass soojema vastu, öine hallaoht taandub ning päevased termomeetrinäidud kerkivad juba 20 kraadi ümbrusesse.

Neljapäeval (4. septembril) katab kõrgrõhuala Balti riike. Ilm on kuiv. Puhub valdavalt edelatuul 2-7, põhjarannikul kuni 11 m/s. Öö on ikka jahe ja temperatuur langeb õhus 4..8, maapinna lähedal kohati 0°C-ni, meretuulega rannikul on sooja kuni 15, päeval 17..21°C.

Reedel (5. septembril) liigub üle Skandinaavia põhjatipu madalrõhkkond ja see lükkab kõrgrõhkkonna Läänemere äärest Venemaa poole. Kuid kõrgrõhkkonna servas püsib meie ilm ikka kuivana. Puhub lõuna- ja edelatuul 2-7, põhjarannikul 11 m/s. Õhutemperatuur on öösel 5..10, meretuulega rannikul kuni 14, päeval 18..21°C.

Laupäeval (6. septembril) kõrgrõhuala mõju lühiajaliselt nõrgeneb. Pilvi on enam, kuid ilm peaks enamasti sajuta püsima. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 4..9, meretuulega rannikul kuni 14, päeval 18..21°C.

Tänaseks on ilmamudelite prognoospilt muutunud, antitsüklonaalne protsess jätkub ja madalrõhkkondade edasine liikumistrajektoor kulgeb Norra merelt Teravmägedele ning sel juhul Läänemere ümbrusse nende mõjusfäär ei ulatu.

Pühapäeval (7. septembril) saavutab kõrgrõhkkond taas ülekaalu ja ilm on olulise sajuta. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 7..11, meretuulega rannikul kuni 15, päeval 17..20°C.

Esmaspäeval (8. septembril) katab Eestit kõrgrõhkkonna lääneserv. Päeval võib üksikutes kohtades hoog vihma tulla, kuid suuremal osal püsib sajuta ilm. Lõunakaare tuul on enamasti nõrk, vaid Saaremaal ja Hiiumaal kagutuul veidi tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 8..12, meretuulega rannikul kuni 15, päeval 17..21°C.

Teisipäeval (9. septembril) jääb Eestit katma kõrgrõhkkonna serv. Öösel ja hommikupoolikul on ilm enamasti sajuta. Õhtupoolikul läheneb Läänemerelt madalrõhulohk ning Saaremaale ja Hiiumaale jõuavad vihmapilved. Kagutuul tugevneb, õhtul pöördub saartel edelasse. Õhutemperatuur on 9..15, päeval 16..21°C.

Kolmapäeval (10. septembril) liigub madalrõhulohk ühes vihmapilvedega üle Eesti. Tuul pöördub läänekaarde ja tugevneb. Õhutemperatuur on 9..14, päeval 15..18°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments