Mart Helme: äri ja poliitika kaks eri asja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu loobus Vene–Ukraina kriisi tõttu viidetest keiserlikule õukonnale ning kasutab nüüd end reklaamides väljendit „ajalooline romantiline kuurort”. „Haapsalu — romantiline ajalooline kuurort” on linna uus reklaamväljend. Muudatus tehti kiirustades. Haapsalut reklaaminud Anne Veski Peterburi–kontserdil aprilli alguses kandis osa dokumente veel hüüdlauset „Haapsalu — imperaatorlik kuurort”.

Venemaa-eksperdi Mart Helme sõnul on väljend „imperaatorlik kuurort“ kahe otsaga asi.

„Põhimõtteliselt ta seda ju omal ajal oli. Äriloogika ja ajaloolise tausta järgi ei ole vale reklaamida end kui imperaatorlikku kuurorti,“ ütles Helme.

„Oluline on aga meeles pidada seda, et me ei ole enam sellises olukorras, kus eksisteerib normaalne äritegemise keskkond,“ tõdes Helme.

Helme sõnul on äri ja poliitika kaks eri asja ning praegu tuleb kainelt järgi mõelda, mida üksnes ärihuvide järgmine kaasa võib tuua.

„Meie ei peaks küll omalt poolt seda mängu kaasa mängima ega andma Venemaale lisavõimalust näpuga näitamiseks, nagu oleks kõik Eesti linnad venelaste poolt asutatud ja Eesti puhul tegemist põlise vene alaga,“ hoiatas Helme.

Ajalooline taust:

  • Läänemaa muuseumi teaduri Asta Veenpere sõnul käis tsaari õukond siin esmakordselt 1852. aastal.
  • See oli 27 aastat peale esimese mudaravila avamist Haapsalus 1825. aastal. 1845. aastal oli Haapsalus avatud juba ka teine mudaravila.
  • Kokku käis tsaari õukond Haapsalus 14 korral. Veenpere sõnul olid tsaari siia meelitamise taga Peterburis elanud ja õukonnaga läbi käinud Eesti päritolu arstid.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vallutaja
10 aastat tagasi

Karta ühendada Peeter suure elukohta Haapsalus ja ohtu Eesti iseseisvusele on väga kaugelt tõmmatud… Ratsionaalsus kadunud

Gapsal
10 aastat tagasi

Vene laat ja muu kamaaruska, Vsjo nasha!

Kalle
10 aastat tagasi

Äri ja poliitika on kahjuks üks ja sama.