Kalapaat saabub noosiga Orjaku sadamasse. Foto: Urmas Lauri
Ilmad on soojaks läinud ja Eestis algab igakevadine räimepüük. Praegu on kõige õigem aeg küsida rannakaluritelt kodumaist värsket kala, kirjutab põllumajandusministeeriumi kalanduse arengu büroo nõunik Liis Reinma Maablogis.
Viimased tarbijauuringud on näidanud, et Eesti inimesed sooviksid toidulauale rohkem kodumaist värsket kala. Kala on tervislik ja sisaldab vähe kaloreid – seega kevadisel ajal toidulauale igati sobiv. Ja mis äsja püütud kala puhul eriti tähtis – see on värske. Samuti on kodumaise räime hind väga taskukohane.
Eestis toimub peamine räimepüük Liivi lahel, ehkki räime tuuakse randa ka muudes rannapiirkondades. Igatahes Liivi lahel on esimesed kastmõrrad juba vette viidud ja peagi tasub kohaliku rannakaluri käest räime küsida.
Näiteks Pärnumaal saab kala osta otse paadist. Kalurite kontakte tasub küsida Kalanduse Teabekeskusest (www.kalateave.ee) või kalanduspiirkondade kohalikest tegevusgruppidest (kontaktid leiab http://maainfo.ee/index.php?page=3283).