Uuemõisa põhikool jätab Haapsalus ühe klassi lasteta

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ridala vallas ja Haapsalu linnas 1. klassi minevate laste seitsme aasta prognoos. Uuemõisa koolis käib peale oma piirkonna laste kuni kolmandik lapsi teistest omavalitsustest. Foto arhiiv
Ridala vallas ja Haapsalu linnas  1. klassi minevate laste seitsme aasta prognoos. Uuemõisa koolis käib peale oma piirkonna laste kuni kolmandik lapsi teistest omavalitsustest. Foto arhiiv
Ridala vallas ja Haapsalu linnas
1. klassi minevate laste seitsme aasta prognoos. Uuemõisa koolis käib peale oma piirkonna laste kuni kolmandik lapsi teistest omavalitsustest. Foto arhiiv

Ridala otsus avada Uuemõisas põhikool jätab Haapsalu igal aastal klassitäie lasteta, kes on seni tulnud 7. klassi linna.

Kokku väheneks Haapsalu põhikooli õpilaste hulk keskmiselt 70 võrra. (Üks seitsmes, kaheksas ja üheksas üle 20 õpilasega klass).

„Me ei taha linnal vaipa alt ära tõmmata, aga Uuemõisa mõis on plaani järgi kavas ehitada põhikooliks,” sõnas vallavanem Toomas Schmidt.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et tema ei näe probleemi, seda enam, et Uuemõisas ei sünni midagi üleöö.

Esmajoones on linnapea sõnul tähtis linna põhikooli remont. „Kergeid aegu ei ole tulemas, aga Uuemõisa pärast ma ei muretse,” sõnas Sukles.

Ridalas on mõisakooli projekti riigihange tehtud. „Igal juhul me selle kooli projekteerime,” sõnas Schmidt.

Projekteerimine algab lähipäevil, augustiks on projekt valmis. Parimal juhul võiks Uuemõisa alustada põhikoolina 2016. aasta sügisel.

Investeeringute kogumahtu ei osanud Schmidt öelda, küll aga kinnitas, et see on valla suurim pooleliolev ettevõtmine. Valla eesmärk on mõis korda teha, kogukonna soov ja tahe on põhikool. „Oleme selle tee valinud,” sõnas Schmidt.

Kolmas kooliaste ehk 7.–9. klass hakkaksid paiknema mõisa idatiivas. Kui saal taastada, võimaldab idatiib klassiruumide juurdeehitust, ütles Schmidt.

Schmidti sõnul jätkab senisel kujul ka Ridala põhikool, kuhu viimase kümne aasta jooksul on investeeritud kümneid miljoneid kroone.

Ridalas käib veidi üle saja õpilase, mahuks neid sinna poole rohkem. Vallas võiks tegutseda üks põhikool, praktiliselt ei ole see aga võimalik. „Ridala kooli lapsi me Uuemõisa ei mahuta ega ka vastupidi,” sõnas Schmidt.

Seitsme aasta prognoos (juba sündinud laste põhjal) näitab, et kahte põhikooli jätkub vallas lapsi. Kriitiline on 2014. aasta sügis. Siis läheb Ridala põhikoolis 1. klassi prognoosi järgi 9 last, Uuemõisa kooli 15 last. Kokku 24 last, mis on klassi täitumuse piir — Ridala ja Uuemõisa kooli lapsed mahuksid sel aastal ära ühte klassi.

Kriitiline on ka 2019. aasta sügis, mil terves vallas peaks kooli minema 25 last. Ülejäänud aastail jätkub lapsi kahte esimesse klassi, mõlema kooli piirkonnas on lapsi enam–vähem võrdselt.

Uuemõisa kooli tuleb lapsi prognoositust tõenäoliselt rohkemgi, sest arvestatud on vaid kooli piirkonnas sündinud lapsi. Uuemõisas aga käib kolmandik lapsi ka Haapsalust ja Lääne–Nigula vallast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments