Haapsalu lapsed saavad sügisel tasuta koolitoidu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu põhikooli lapsed eile lõunalauas, kus pakuti kartuliputru ja kalakotletti. Selle aasta septembrist lapsevanemad enam koolitoidu eest maksma ei pea. Tasuliseks jääb pikapäevarühma toit. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu põhikooli lapsed eile lõunalauas, kus pakuti kartuliputru ja kalakotletti. Selle aasta septembrist lapsevanemad enam koolitoidu eest maksma ei pea. Tasuliseks jääb pikapäevarühma toit. Foto: Arvo Tarmula

* Paljud Läänemaa vallad juba pakuvad tasuta koolitoitu, suurema osa kulust katab riigieelarve toetus

Haapsalu linnavolikogu võtab homme vastu tänavuse linnaeelarve, mis täidab ühe valimislubaduse – 1. septembrist on Haapsalu kolmes koolis koolitoit tasuta.

Lapsevanemale tähendab see umbes 15 euro suurust säästu lapse pealt kuus, sest ühe toidukorra eest tuleb perel maksta 70 senti. 78 senti lisab riik. Selline kahasse maksmise kord käib põhikooli ehk 1.–9. klassi kohta. Pikapäevarühma toidu eest tuleb lapsevanemail edasi maksta.

Erakonnad ühel nõul

Tasuta koolitoit läheb linnakassale maksma aastas umbes 120 000 eurot. Tänavu on see poole väiksem, sest tasuta koolitoit tuleb septembrist.

Et enne valimisi lubasid tasuta koolitoitu kõik neli erakonda, mõni suuremal, mõni vähemal määral, läheb see kava reedel linnavolikogus koos eelarve vastuvõtmisega ka läbi.

“Miks mitte!” oli Haapsalu põhikooli direktor Anne Mahoni tasuta koolitoidu poolt. Talle meeldis, et siis ei pea kool enam toiduraha maksmata jätnud lapsi toidult maha arvama, ja kõik saavad koolis süüa, sõltumata pere majandusseisust. Haapsalu põhikooli ajalooõpetaja ja linnavolikogu liige Heinar Tuulberg ütles, et tasuta koolitoit on hea asi. Seda pooldasid ka sotsiaaldemokraadid, kelle ridades ta linnavolikokku kandideeris, aga ise ta päris tasuta koolitoitu ei pooda. “Mingi raha peaks ikka ise ka maksma,” ütles Tuulberg.

Rahaliselt ei tohiks tasuta koolitoit linnale väga koormav olla, lisas Tuulberg. Veerand lapsi sai nagunii toiduraha maksmisest vabastuse, nende toiduraha eest tasus linnavalitsus. Nüüd ei pea seda sotsiaalabiraha kasutama.

Lihula pakub kõigile koolilastele, sh gümnasistidele tasuta koolitoitu. Lihula vallavalitsuse raamatupidaja Maire Pank ütles, et koolilapsi on kokku 232, kelle igale toiduportsule paneb vald kaks senti juurde, nii saab kokku toiduraha 80
senti.

Kui suur on aga vallavalitsuse kogukulu laste toitlustamisel, on Panga sõnul keeruline öelda. Peale toiduainete tasub vald ka kokkade palga ning elektri- ja veearved.

Põhjamaade komme

“Seda teame, kui palju kulub toiduainetele, aga kui palju kulub toiduvalmistamiseks, on võimatu öelda,” lausus Pank.

Ridala vald pakub samuti põhikoolide lastele tasuta koolilõunat. Enamiku kuludest tasub riik, kuid vallavalitsus lisab 8500 eurot aastas. Pikapäevarühma lõuna eest aga maksavad vanemad 96 senti korralt. Kui lapsevanemal raha napib, katab ka selle kulu vallavalitsus.

“Meil saavad kõik lapsed tasuta süüa, olenemata sellest, millises omavalitsuses nad elavad,” ütles Ridala vallavalitsuse haridusnõunik Maire Vilbas. “Ma arvan, et tasuta koolitoit on hea lahendus, sest lapsevanemal tuleb nagunii maksta huvihariduse ja õppevahendite eest.”

Tuulbergi sõnul peetakse tasuta toidust vähem lugu. Kui oled ise toidu ostnud, ei loobi seda teise taldrikusse, nii et ei söö ise ega lase teistelgi süüa. Tuulberg märkis, et kui toit on tasuta, harjutakse kõike muudki tasuta nõudma.

Selle väitega ei ole nõus Anne Mahoni. Toitu pillutakse ka praegu, sest laps ei tunneta, et selle eest on tema vanemad maksnud.

“Kõik lapsed kindlasti ei tea, kui raske on vanemail toiduraha maksta,” ütles Mahoni.

“See on Põhja-Euroopa mudel, mida meil juurutatakse,” ütles Tuulberg, “et kõik peab tasuta olema.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lugeja
10 aastat tagasi

Huvitav. Riho Lepp ütleb,et tema abikaasa, praegune toitlustaja koolis osales avalikul konkursil. Ei ole kuulnud ega ka lugenud, et avalik konkurss sellele ametile oleks kuulutatud,see on täielik vale, peaks asja põhjalikumalt uurima.

kiisk
10 aastat tagasi

Kas Terviseameti Haapsalu esindus teab täpselt, millistest toiduainetest Haapsalu koolides toitu valmistatakse. Kui kasutatakse nii palju poolfabrikaate, mis nende laste tervisest siis saab. Nad on ju igapäevased tarbijad.

Säga
10 aastat tagasi

Tuulbergil on täiesti õigus. Hoitakse kokku valede asjade pealt. Mis raha see 15€ kuus praegu on, mida ei suudeta lõunasöögi eest maksta. Selle 78 sendi eest saad ühe piruka poest.Kui kaubanduskeskustes ostukorve vaadata, siis on vähestel selle raha eest korvis, enamusel on see kordi suurem. Vaadates ka linnas liikuvat autoparki ja kui palju sõidetakse, siis 15€ ehk 12liitrit sõidetakse päeva kahega läbi ja neil lastele on 15€ kahju anda? Õigem oleks kogu söögiraha 30€ lasta vanematel maksta või võtku võileivad kaasa, kui ei raatsi. Nõukaajal maksid söögiraha samuti vanemad ja kutsekoolides tehnikumides ostsid omale ise raha eest lõunasöögi. Tulge maapeale!… Loe rohkem »

sellistest
10 aastat tagasi
Reply to  Säga

säga sugustest lastevihkajatest koosnebki toompea

küsimus?
10 aastat tagasi

Kui lapsevanem ei maksa koolitoidu eest, siis riik ju ometi maksab 78 senti. Ka 78 sendi eest saab valmistada toidu. Kuhu kaob see 78 senti riigiraha???? lapse pealt, kelle vanemad ei ole tasunud toiduraha.Laps ei teeni ise raha- laps vajab toitu.

Säga
10 aastat tagasi

Sööge sööge poolfabrikaate rohkem. Ärge pärast ainult imestage, kui varakult diabeedikud ja allergikud olete.

nii
10 aastat tagasi

Igatahes on nii,et toit olgu korralik! Sooviksin,et toidu kvaliteeti hakatakse ka aktiivselt kontrollima, jääks hoolekoguliikmete pädevusse! Pooldan seda,et toit tuleb tasuta (kui ei toimi asjad nii,et ühe kulbiga annan ja teisega võtan), sest olukord ,kus laps tasumata arve pärast sööklast välja aetakse, on ju tegelikult tõsiselt alandav just ennekõike lapsele endale. See aga näitab veelkord,kui ükskõikselt koolis lastesse suhtutakse,ei taheta tegeleda probleemiga selle õigest küljest.Meil on ju igasugused spetsialistid olemas ,miks õpetaja ei pöördu näiteks sotsiaaltöötaja poole,kui näeb,et lapse vanematel on raskusi koolitoidu maksmisega. Minu teada peaks olema ka koolil õigus esitada avaldus linnale lapse toiduraha maksmise kohta. Ma iga… Loe rohkem »

ei noh
10 aastat tagasi
Reply to  nii

Õpetaja hakaku lapsevanemale sotsiaalabi küsima või? Mis sellele lapsevanemale siis üldse enam jääb, ainult titetegemise mõnu? Kõike muud tehku riik ja ühiskond? Kasvatagu, andku süüa, küsigu abi…

mida lapsed söövad kodus....
10 aastat tagasi

Teadliku tarbijana olen mina toitu perele valmistanud, loomasabast puljongi põhjal valmistatud värskekapsasupp, hernesupp, seljanka, kanasupp, tatrapudru, kartuli-kruubipudru, porgandivorm, kaalikavorm, kapsa-hakklihahautis, ahjukartulid suitsupeekoniga, hakklihakaste, maksakaste, ahjuliha, lõhefilee, ohtralt kapsa-porgandi salateid, pidevalt on laual puuviljad (õunad, banaanid, apelsinid, kiivid), küüslauguküüned ja mesi, lisaks pähklid ja seemned:), rohkem ei viitsi kirja panna, mida väikese rahakuluga saab.

Vau
10 aastat tagasi

Mina küll seda loomasaba osta ei jõua. Kilo saba eest saan kaks kilo sealiha.

Tore !
10 aastat tagasi

See on küll hea uudis. Oleks vist palju unistada, et need lapsed kellel kodus midagi süüa pole saaks ka hommikul midagi ampsata.
Kahjuks on palju ka selliseid lapsi kes tühja kõhuga kooli lähevad.
Koolisöögi kvaliteedi ümber on aastakümneid vaieldud ja jäädaksegi vaidlema.
Mõttetu sõimlemine!

ka lapsevanem
10 aastat tagasi

ei ole ma kellegi tuttav.Lihtsalt toidud on head.Hakklihakaste,kartulipuder,strooganov, mitu korda on pakutud kala, iga päev puuvili ja salatid ? Mis veel peab olema ? kas iga päev sisefilee ? Tehke siis ettepanekuid,mida teie lapsed sööksid . Tõsiselt, tahaks kohe kuulda,mida inimesed oma lastele sisse söödavad,et koolitoit neile nii maitsetu tundub.Ehk keegi valgustaks ?

menüü
10 aastat tagasi

Lugedes selle nädala põhikooli menüüd, selgub, et jahutoidud on prioriteet. Esmaspäeval-makaronid,küpsis,leib,sai. Ja pikapäeva lapsed saavad veel peale lõunat sinna otsa neljaviljaputru ja sooja sepikut. Kolmapäeval sööb piikkpäev jälle makarone lisaks sai kohupiimaga. Neljapäeval riisisupp, pannkook. Reedel pikkäev pelmeenid ja moosisai. Jahu,jahu, jahu, tangained, kus on kohupiimatoidud,köögiviljatoidud, huvitavad magustoidud.. Tekib küsimus. kas toitlustamise organiseerijad ikka on vastava haridusega.