Läänemaa laste tööd on kultuuripärandi-teemalisel võistlusel

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lihula muusika- ja kunstikooli õpilaste Helerin Leemetsa ja Joosep Borki töö „Traditsioonlised rookatused”

Tänasest 28. novembrini näeb Haapsalu kunstikooli galeriis üle-eestilist koolinoorte uurimistöödel põhinevat kunstinäitust “Elav, põnev ja kirev vaimne kultuuripärand”, kus on väljas ka Lihula ja Oru laste pildid.

Projekti raames uurisid õpilased ja õpetajad poole aasta jooksul oma kodu või kodukandi vaimset kultuuripärandit ja vormistasid selle kunsti kaudu. Vaimne kultuuripärand ehk elav kultuuripärand tähendab selliseid teadmisi, oskusi, kombeid ja tavasid, mida on antud edasi põlvest põlve ning mis on kogukonna jaoks tähtsad ka praegu. Näitusega tähistatakse kultuuripärandi aastat.

Lihula muusika- ja kunstikooli õpilastelt Helerin Leemetsalt ja Joosep Borkilt (juhendaja Ivi Talzi) on näitusel rookatuste teemaline töö ning Oru kooli õpilase Laura-Liisa Vikati (juhendja Aive Nõupuu) kunstiteos käsitleb puidust mänguasjade elavat pärandit.

Projekti koordinaatori Elle Lepiku sõnul on näituse eesmärgiks tõsta noorte teadlikkust nende endi vaimsest kultuuripärandist ja arendada seeläbi loomingulist mõtlemist. “Näiteks uurivad ja kujutavad Orissaare gümnaasiumi õpilased oma töös ö-häälikut kui saarlaste vaimset kultuuripärandit, aga Viljandi gümnaasiumi õpilase Elisabeth Toomi töö jutustab sellest, millist rolli on tema pere liikmete elus mänginud mootorrattad,” tõi Lepik näiteid.

Projekt algas detsembris kunstiõpetajate koolitusega, millele järgnes töö koolides – õpilased uurisid oma kodukandi vaimset kultuuripärandit ning lõid tulemuste põhjal kunstitöö kontseptsiooni ja kavandi. Varakevadel peeti ettekande päevi ja korraldati näitusi. Üle-eestilisele näitusele valis iga osalenud kool ühe töö. Näitus avati pidulikult rahvusvahelisel kunstihariduse nädalal mai lõpus Viljandis, suvel oli see eksponeeritud Tallinnas ning sügisel Paides.

Näitus jääb Haapsalu kunstikooli galeriis avatuks 28. novembrini (T-R 12-16.30, L 10-14.30), samuti saab sellega tutvuda veebi kaudu: http://www.unesco.ee/galerii/

Projekti korraldajad on UNESCO Eesti rahvuslik komisjon, rahvakultuuri keskus ja Sally Stuudio. Toetavad kultuuripärandi aasta 2013, hasartmängumaksu nõukogu, kultuuriministeerium, Lääne maavalitsus ja Edelaraudtee.

Elle Lepik
Projekti koordinaator

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments