Novembrikuu salongiõhtu galeriis

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Reedel kell 18 avab Kuke galeriis uksed jällegi kirjandussalong. Galerii ja Kojateatri ühise ettevõtmisena heidetakse pilk kirjandusele, konkreetsemalt põgenemisteemale.

Inglise suurkirjaniku Charles Dickensi (1812-1870) autobiograafiliste sugemetega romaanis „David Copperfield” kulgeb nimitegelase tee läbi raskuste juba lapsepõlvest peale. Koolid kujunevad peamiselt nurgatagusteks piinakambriteks ja paratamatult järgneb siis põgenemine lootuses paremale elule, õnnele. Kirjandusuurijad on muide arvamusel, et David Copperfieldi elujärg oli märksa lahedam kui noore Dickensi oma.

Ameerika kirjanikku Mark Twaini (1835–1910) teatakse eelkõige ülipopulaarsete Tom Sawyeri ja Huckleberry Finni seikluste põhjal. Huck Finni ja neeger Jimi põgenemine parvel mööda Mississippi jõge on haarav, põnev ja koomiline üheaegselt.

Nii Dickens kui ka Twain on pärit vaestest, paljulapselistest peredest ja enne jõudmist suurte kirjanike seltsi tuli neil mõlemal läbida okkaline tee.

Katkendeid kirjanike suurteostest loeb Aivo Paljasmaa- Salongiõhtu meeleolu aitab luua Alari Tamm, kelle musitseerimise publik Valgre–õhtul väga soojalt vastu võttis. Lauluga rikastab õhtut noor solist Johanna Liiv.

Kojateatri ja Kuke galerii koostöö algas juulis, kui loomekeskuse hoovis avati kirjandustrahter, teemaks Jaroslav Hašek ja tema loodud vahva sõdur Švejk.

Oktoobris toimus salongiõhtu „Kummardus Valgrele”, detsembris on plaanis „Jõulud kirjanduses”.

Aivo Paljasmaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments