Lääne Elu paberleht 29. oktoobril

Madiken

madiken@le.ee

Haapsalu kultuurikeskus. Foto: Arvo Tarmula
Laupäeva keskööl kaunistas Haapsalu kultuurikeskuse hoonet valgusemäng. Foto: Hele Otti

Haapsalu kolmandaks aselinnapeaks saab Kaja Rootare

Reformierakond nimetab Haapsalu kolmandaks, sotsiaalvaldkonna aselinnapeaks sotsiaalmaja praeguse juhi Kaja Rootare.

„Me lubasime, et sotsiaalvaldkonnast saab Haapsalu linnas olulisim valdkond,” põhjendas Sukles uue töökoha loomist.

Lugu saab lugeda siit.

Haapsallased valisid rahulolu

Haapsalu linnakodanik on oma valikuis ülikonservatiivne, leiab IRLi Läänemaa piirkonna esimees Kerli Nilp. Aastast aastasse valitakse volikokku inimesi, kes on seal olnud väga kaua aega. Ka uues volikogus on vaid kolm uut liiget.

“Mündil on aga ka teine külg. Selleks et Haapsalu ikka areneks ja elu edeneks, peab aasta(kümne)te pikkuse kogemuse kõrval piisama ka värskeid ideid ning tahet neid ellu viia. Volikogu uut koosseisu vaadates tundub, et just selle koha peal on tasakaal pisut paigast ära,” kirjutab Nilp.

Eelarve lubab kindlustunnet ja heaolu

2014. aasta eelarve, mille arutamisega riigikogu läinud nädalal algust tegi, lubab parandada heaolu. Kasvavad nii riigi heaks töötajate palgad kui ka pensionid. Tuleval aastal kasvab pension keskmiselt 5,8% — see on suurim pensionitõus viimase kuue aasta jooksul. Aastas lisandub keskmiselt 240 eurot, mis tähendab iga kuu 20 euro võrra suuremat pensioni, kirjutab riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi.

Lääne–Nigulas võib tulla laiapõhjaline koalitsioon

„Läbirääkimised on pooleli — kõik räägivad kõigiga läbi,” ütles valimisliidust Tasakaal volikokku pääsenud Ülle Erman.

Vormsi jätkab senise volikogu esimehega

Vormsis valimised ülekaalukalt võitnud valimisliit Ka Talvel Vormsil otsustas, et volikogu esimehena jätkab Ivo Sarapuu.

Valimisliidu liikme Urmas Pau sõnul oli see laupäeval kogunenud valimisliidu üksmeelne otsus.

Ülo Kalm sai eestirootslastelt suurima toetuse

Sel nädalavahetusel valisid eestirootslased kolmandat korda kultuuromavalitsuse juhtorganit — kultuurinõukogu, enim hääli kogus Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm.

Ristil keetsid naiskodukaitsjad sõdurimoosi

Naiskodukaitse keetis laupäeval Ristil 40 liitrit moosi, mis läheb jõuluks koos kinnaste ja sokkidega Afganistanis teenivaile Eesti sõdureile.

Kaitseliidu õppust oli kaugele kuulda

Pühapäeval kuulsid paljud Haapsalu ja Ridala valla elanikud tugevaid kumedaid pauke, justkui oleks kuskil karjääris kive lõhatud.

Paugutamine tuli Kiltsi lennuväljalt, kus kaitseliidu Lääne malev tegi rutiinset väljaõpet.

Öösel avatud kultuurikeskus meelitas valgusemänguga

Laupäeva keskööst 24 tunniks uksed avanud Haapsalu kultuurikeskuses käis kokku tuhatkond inimest.

„Rahvast hakkas tilkuma juba kella poole üheteistkümne ajal. Paar–kolm tundi oldi ikka majas, kuigi sel ajal peaks kõik inimesed juba magama,” sõnas Murumägi.

Mihkel Mutt esitles 21 aasta tagust raamatut

Mihkel Muti kohtumisõhtu lugejatega Läänemaa keskraamatukogu lugemissaalis oli tegelikult tema romaani „Pingviin ja raisakass” 21 aastat hiljaks jäänud esitlus.

„See on ebaharilik esitlus, sest raamat ilmus esimest korda 1992. aastal, aga seda ei ole kunagi esitletud,” ütles Mihkel Mutt laupäeval lugemissaalitäiele Haapsalu kirjandushuvilistele.

Lapsed käisid kuningal külas

Ühel sügishommikul said Tarekese lasteaia neli vanemat rühma ootamatult kuldse ja piduliku kirja, mille saatjaks osutus „Haapsalu Lossipargi kuningas” isiklikult.

„Me oleme suures hädas! Vajame teie abi, lapsed! Ootame teid täna kl 10.30 linnusehoovi!” seisis kirjas.

Kui põnevil lapsed oma õpetajatega lossiparki jõudsid, tervitaski neid seal kõrgeauline kuningapaar.

Kummardus Valgrele Kuke galeriis

7. oktoobril möödus sada aastat armastatud helilooja Raimond Valgre sünnist. Lõppeval kuul on üle Eesti olnud ridamisi mälestusõhtuid laululooja austuseks.

Rimo Hunt tuli Levadiaga Eesti jalgpallimeistriks

Rimo Hunt võitis koos Levadiaga Eesti jalgpalli meistriliiga, ühtlasi juhib Hunt 19 tabamusega liiga väravalööjate edetabelit.

„Tema töövõime, mida ta väljakul teeb meeskonna heaks — igale treenerile on selline mängija vajalik. Tema peale võib alati loota. Need 19 väravat on selge näitaja, et ta on meeskonnale väga–väga oluline,” iseloomustas Rimo Hunti Levadia peatreener Marko Kristal.

Rimo Hunt jagas Lääne Eluga oma nägemust peatselt mööduvast jalgpallihooajast, tulevikuplaanidest ja muustki.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
moona to moonale
10 aastat tagasi

su vastus ei lähe teemasse
mis see Vikman siia puutub?
mis puutub siia see, mis on olnud?

moona
10 aastat tagasi

minu arvates võikski nii olla, et rahvas valib linnapea. ja siis koondatakse volikokku SPETSIALISTID. mitte mingid turvamehed või pullimehed..
K. Rootare ametisse panek rõõmustab igati (kuigi endal sellega loodetavasti otseselt seotust ei tekki).

moonale
10 aastat tagasi
Reply to  moona

Vastupidi inimesed valivad volikogu. Volikogus on poliitikud ja võimule tulnud võimupartei (koalitsioon) teeb ettepaneku spetsialistist linnapeale (linnadirektorile), kes moodustab siis oma spetsialistidest meeskonna. Ka Toompeale ei valinud me ju Ansipit, vaid 101 liiget riigikokku. Inimestele aetakse kärbseid pähe, et Vikmanist saab linnapea. Need, kes seda rääkisid ei uskunu isegi, aga vaat kui hea tunne mehel oli – ikkagi mõnda aega tähelepanu objektiks.

kodanik
10 aastat tagasi

Jõulivanalt, kes niikuinii midagi ei tee, võetakse pool tööd vähemaks.

N
10 aastat tagasi

Aga mis teha,et IRL ei ole ei säravaid ideid ega isksusi-tuleb olmasolevatega läbi ajada.

to N
10 aastat tagasi
Reply to  N

Millest sa järeldad, et IRL-il ei ole ideid? Tukud omaette ja toimuv ei lähe sul korda. Öeldakse, et peale taplust rusikatega ei vehita. Läks nii nagu läks, rahvas tegi valiku ja loodan, et nüüd on kaagutajatel suud lukus ning saavad pea neli aastat rahus elada.

to N to M
10 aastat tagasi
Reply to  to N

IRLilt pole peale kapitalikiriku poole ulgumise küll midagi kuulda, see on nende jaoks jumal, mida teenida. Aga mõttelaad et “valimised on nagu kaklus peale mida rusikatega ei vehita“ siis see näitab et tavakodanik peab enda suu valimiste vaheliseks ajaks üldse kinni panema. Aga valimisi võetakse kui sõda, kus eesmärgiks on naabrimehel kõri läbi närida ja järgmise kallale asuda.

Tubli
10 aastat tagasi

Vaat see on hea otsus, et pr Rootarest saab aselinnapea. Vähemalt üks oma ala spetsialist linnavalitsuses , kes armastab oma tööd ja teeb kõiki töid hingega. Kes on aga teised aselinnapead? Kas sinna on oodata ka oma ala spetsialiste, või jõulude ootuses tehakse leping kohe Jõuluvanaga.