Lääne Elu paberleht 7. septembril

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Selle 42 cm pikkuse ahvena püüdsid mereinstituudi teadurid tänavu Väinamerest. Markus Vetemaa sõnul näitab pilt, et plaanitav alammõõdu tõstmine 19 cm–lt 21ni ei tähenda, et edaspidi tohiks püüda vaid suuri ahvenaid. Tegelikkuses on ka 21 cm kala alles noor. Vetemaa lisas, et Eesti turg ei oskagi väikese ahvenaga midagi teha, suitsutamiseks väike kala hästi ei sobi, see tehakse fileeks ja müüakse Lääne–Euroopasse. Foto: Markus Vetemaa
Selle 42 cm pikkuse ahvena püüdsid mereinstituudi teadurid tänavu Väinamerest. Markus Vetemaa sõnul näitab pilt, et plaanitav alammõõdu tõstmine 19 cm–lt 21ni ei tähenda, et edaspidi tohiks püüda vaid suuri ahvenaid. Tegelikkuses on ka 21 cm kala alles noor. Vetemaa lisas, et Eesti turg ei oskagi väikese ahvenaga midagi teha, suitsutamiseks väike kala hästi ei sobi, see tehakse fileeks ja müüakse Lääne–Euroopasse. Foto: Markus Vetemaa

Valimisliidud on teada

Neljapäeval lõppes valimisliitude kohalike omavalitsuste valimistele registreerimise aeg. Läänemaal sai kirja 14 valimisliitu ehk 2 rohkem kui eelmistel valimistel. Vormsis on valimisliite neli, Nõval ja Haapsalus mitte ühtegi.

Lugu saab lugeda siit.

Vandaalitsejad tabanud politseinikud saavad preemia

Haapsalu linnavalitsus premeerib 250 euroga kaht politseinikku, tunnustades nende panust Krahviaia tenniseväljaku vandaalitsejate tabamisel. Haapsalu linnavalitsuse tänu pälvisid noorsoopolitseinik Tiina Matt ja Haapsalu konstaablijaoskonna piirkonnavanem Ahti Viispert.

Iloni Imedemaa peab remondieelset lõpupidu

Iloni Imedemaa peab pühapäeval hooaja lõpupidu Karlssoni ja õunakoogiga, pärast mida valmistutakse jõuludeni kestvaks remondiks. Tulevad uued laed–põrandad–seinad, WCd viiakse teise kohta, galerii sissepääs tehakse ringi. Iloni Imedemaa remont läheb maksma umbes 100 000 eurot.

Linnavalitsuse ees paljastus kelder

Kolmapäeva pärastlõunal tuli kanalisatsioonitrassi kaevamisel Haapsalu linnavalitsuse maja eest välja keldriruum, mille olemasolust seni kellelgi aimu polnud. Enam kui kolme meetri kõrgune krohvitud seintega ruum oli umbes 1,5 m lai, kuid pikkuse kohta puuduvad täpsed andmed.

Saunjas põles talumaja

Täna öösel põles Saunja külas maha talumaja, tules hukkusid koer ja kass, inimesed kannatada ei saanud.

Linna juhtimisest ja juhtimiskultuurist

IRLi nimekirjas Haapsalu volikokku kandideeriv Ingrid Danilov leiab, et Reformierakonna linnapea Urmas Sukles on juhina liiga enesekeskne. Haapsalu on kaunis ja õdus linn ja oma linnaga oleme tõesti hästi pildil. Oleks viimane aeg olla pildil ka linna juhtimiskultuuri poolest, kirjutab ta arvamusküljel.

Riina Raudne: Lapsele tuleb alkoholiga seotud ohtudest rääkida enne, kui teismelise hormoonid enam ei lase

Suve alguses sai hoo sisse Terve Eesti sihtasutuse liikumine „Joome poole vähem”, mille eesmärk on viia Eesti rahva alkoholitarbimine riigi 100. sünnipäevaks 2018. aastal praeguselt 10,6 liitrilt aastas elaniku kohta 5–6 liitrini. Üks kampaania algatajaid on Martnast pärit Riina Raudne (32). Ka Terve Eesti sihtasutus on tema loodud. Lääne Elu tegi Riina Raudsega intervjuu.

Ahvenad tulevad tagasi

Nii head ahvena–aastat nagu tänavu pole Läänemaal olnud 1990ndate algusest saadik. Kala arvukuse kasvule on kaasa aidanud nii ilm kui ka majanduskriisi lõpp. Enne 1990ndaid oli ahvena aastasaak Väinamerest 500 tonni, siis kukkus populatsioon ülepüügi tõttu kokku. Alles nüüd on ahvena arvukus hakanud uuesti kasvama. 2011. aastal püüti Väinamerest 17 tonni, 2012. aastal 33 tonni ahvenat.

Penijõel kasvas üles 3000 juttselg–kärnkonna

Augusti lõpus rändasid Penijõe konnakasvandusest loodusesse viimased sel suvel tehistingimustes kasvatatud kõred, kokku kasvas kullestest kolme kuuga 3000 konnapoega. „Augusti lõpus läks loodusesse selle aasta viimane sats,” ütles keskkonnaameti looduskaitse bioloog Ilona Lepik.

Haapsallased loevad Harglat, Oksaneni ja reisiraamatuid

Varasemail aastail populaarsust kogunud elulooraamatutele eelistavad lugejad reisikirju, aga ka raamatuid, mille on meedia kuulsaks teinud. Lääne Elu avaldab maakonna keskraamatukogu 2013. aasta loetavaimate raamatute edetabelid.

Steni muinasjutuvõistlus kutsub jutte kirjutama

On saabunud aeg, mil koolilapsed ja pääsukesed hakkavad parvesse kogunema. Selle aja juurde kuulub viimased 22 aastat Steni muinasjutuvõistluse väljahõikamine.

Tartu Uus Teater toob Haapsallu pärjatud „Ird, K.”

Tuleval kolmapäeval, 11. septembril mängib Tartu Uus Teater Haapsalu kultuurikeskuses rohkelt kiidetud ja palju auhindu võitnud lavastust „Ird, K.”.

Lugu saab lugeda siit.

Kes läksid esimest päeva kooli?

Läänemaa 1. klassi õpilaste nimekirjad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments