Lääne–Nigula valla juhiks võib saada Olev Peetris

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Olev Peetrise sõnul pole nõusolek hakata juhtima ühendvalda poliitiline mäng, vaid tööpakkumine. Foto: Arvo Tarmula
Olev Peetrise sõnul pole nõusolek hakata juhtima ühendvalda poliitiline mäng, vaid tööpakkumine. Foto: Arvo Tarmula

Keskerakonna kandidaat Lääne–Nigula vallavanema kohale on IRLi liige, Taebla valla ametnik Olev Peetris.

„Kuu aega tagasi tuli pool naljaga jutuks. Nüüd olen oma jah–sõna andnud,” kinnitas Peetris.

Peetris ütles, et nõusolek hakata juhtima ühendvalda ei ole poliitiline mäng, vaid tööpakkumine juhuks, kui Keskerakonda saadab valimistel edu.

„Äärmiselt huvitav väljakutse kokku sulatada ja panna toimima uus vald,” sõnas Peetris.

Enda sõnul oleks Peetris erapooletu vallavanem, poleks ohtu, et ta hakkaks eelistama üht kolmest liitunust, sest ta ise pole neist ühegi elanik.

Taeblas sündinud–kasvanud ja koolis käinud Peetris elab 1984. aastast Ridalas, end ümber kirjutada pole tal mõttes.

Erimeelsuste pärast valdade ühinemisel märtsis Ridala vallavolikogu esimehe ametist tagandatud Peetris on IRLi liige.

Ridalas volikokku kandideerimine ei ole välistatud, ütles Peetris, kuid kindlasti ei tee ta seda Ridala IRLi nimekirjas.

„Erakondlik kuuluvus ei puutu asjasse. Me vaatame teda kui inimest,” ütles Keskerakonna Lääne–Nigula nimekirja kokku panev Mati Ristmägi.

Ristmägi sõnul on Peetris mees, kes on Taeblaga seotud: töötanud kümme aastat valla ehitus– ja kommunaalnõunikuna.

„Ta tunneb Taebla valda. Taebla inimesed tunnevad teda. Kolme liitumisel on Taeblas kõige rohkem rahvast, aga Peetrist tuntakse ka Ristil ja Orul,” sõnas Ristmägi.

Keskerakond panustab Taeblale

Lääne–Nigula vallavolikogu valivad sügisel praeguse Taebla valla üle 2000, Oru valla üle 700 ja Risti üle 700 elaniku. Volikogus on 17 kohta.

Mati Ristmägi ütles, et Keskerakond plaanib Lääne–Nigula volikogu valimistel välja tulla vähemalt 15 inimesega. „Kõige rohkem rahvast on Taebla vallast, aga tagasi ei saada me kedagi,” sõnas Ristmägi.

Keskerakonna Läänemaa piirkonna esimehe Jaanus Karilaiu sõnul on nimekiri tugev. Esinumbritena nimetas ta Nõva vallavolikogu endist esimeest Kalle Saart ja Taebla vallavolikogu esimeest, Taebla gümnaasiumi direktorit Jaanus Mägit.

Orul ja Ristil pole erakond varem oma nimekirjaga väljas olnud, aga läbirääkimised käivad, et sealt inimesi nimekirja saada, sõnas Jaanus Karilaid.

„Tugev tulemus oleks võtta 5–7 mandaati,” märkis  ta.

Ülejäänud erakonnad ei ole oma vallavanemakandidaati avalikustanud. Oma nimekirjaga kavatsevad välja minna Reformierakond, IRL, sotsiaaldemokraadid (SDE) ja konservatiivne rahvaerakond (EKRE).

Reformierakonna Läänemaa arendusjuhi Tõnu Parbuse sõnul on plaanis 25 inimesega nimekiri, praegu on kirjas 17, neist enim Taeblast.

Tasakaalud lähevad koos

15–20 inimesega nimekirja kavandavad sotsiaaldemokraadid. Et 17–liikmelises volikogus tegija olla, peaks olema vähemalt kuus kohta, ütles SDE Läänemaa piirkonna esimees Neeme Suur.

Suure sõnul on see jõukohane, parim tulemus võiks olla isegi 7–8 kohta.

„Eesmärk on, et ei oleks ühestki vallast rahvast ülekaalus,” sõnas Suur.

IRL kogunes otsustavale koosolekule eile õhtul. Teisipäeval ütles IRLi Läänemaa piirkonna juhatuse liige Urmas Pau olevat ülimalt tõenäoline, et erakond tuleb ühendvallas välja oma nimekirjaga.

EKRE liige Elvo Leppmaa ütles, et oma nimekirja üritavad kokku panna ka nemad ning puhas parteinimekiri on kolme valla koosluses igati mõistlikum kui valimisliit.

2009. aasta valimistel osalenud valimisliitudest võivad Lääne Elule teadaolevalt ühisnimekirjaga välja minna Taebla Tasakaal ja Oru Tasakaal. Tõenäoliselt kandideerivad seal Taebla vallavanem Ülle Erman ja Oru vallavolikogu esimees Andres Kampmann.

Risti vallavolikogu esimees Andres Liiv sõnas, et soovib anda oma panuse kandideerides, aga pole kindel, kelle nimekirjas.

Risti vallavanem Rein Kruusmaa kandideerib sotsiaaldemokraatide nimekirjas.

Oru vallavanem Arno Kelnik ei ole otsust kandideerimise kohta veel langetanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments